Κηδεία Χρυστάλλας Παγδατή – 8.3.14

Επικήδειος Χρυστάλλας Παγδατή
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 – εκκλησία Αγίου Βασιλείου, Στρόβολος

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε μια εκλεκτή ενάρετη συνδημότισσά μας, τη Χρυστάλλα Παγδατή. Η αξέχαστή μας Χρυστάλλα γεννήθηκε το 1929 στον Καραβά. Γονείς της ο Μιχάλης Παντέλα και η Βασιλική Παναγή. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και σωστή κατεύθυνση. Αδέλφια της ο Λέανδρος και ο Παναγιώτης με τους οποίους διατηρούσε μια ξεχωριστή σύνδεση και μοιραζόταν μαζί τους όλες τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Παντρεύτηκε το 1949 το Γιώργο Παγδατή από τον Καραβά. Έδωσε στις δύο της κόρες, τη Σταυρούλλα και τη Βασιλική, μια στοχευμένη κατεύθυνση με συμβουλές και εφόδια για να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα της ζωής. Ο γήινος παράδεισος του Καραβά υπήρξε για την οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας το περιβάλλον που έδινε την προοπτική της αισιοδοξίας και της χαράς για δημιουργία.

Τραγικός σταθμός η εισβολή του 1974. Όλα τα όμορφα όνειρα εξανεμίστηκαν και η οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Πολλά τα προβλήματα, μεγάλες οι δυσκολίες. Αφοσιωμένη κοντά στο σύζυγό της, παρέχει στήριξη και βοήθεια με στόχο πάντα να ξεπεραστούν τα βασικά προβλήματα. Η θύμηση του Καραβά ήταν πάντα στο μυαλό και τη σκέψη της. Η ενασχόληση με το κέντημα στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς έφερνε αναμνήσεις και θύμισες που έδιναν ελπίδα και πίστη ότι μια μέρα το δίκαιο θα νικήσει και θα επιστρέφαμε ελεύθεροι στον Καραβά.

Την ευχαριστούμε θερμά για τα κεντήματα που έχει δωρίσει για το Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Καραβιωτών, τα οποία θα μας θυμίζουν την εργατικότητα και την αγάπη της για τη γενέτειρά της, τον αξέχαστο Καραβά μας.

Ξεχώριζε για την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, τη σεμνότητα, τη γλυκύτητα των αφηγήσεών της. Οι συμβουλές της πολύτιμες, γεμάτες μηνύματα και ελπίδα. Ενάρετη χριστιανή, είχε ευαισθησίες για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο και επεδίωκε να δίνει στήριξη και βοήθεια σε όσες περιπτώσεις μπορούσε. Πριν δυόμισι χρόνια έχασε το λατρευτό της σύζυγο Γιώργο. Στήριγμά της οι δύο της κόρες, Σταυρούλα και Βασιλική. Τα δύο εγγόνια της, ο Ανδρέας και η Χρυστάλλα έδιναν πάντα μια ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση. Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Θα τη θυμόμαστε με ξεχωριστή περηφάνια για τον ακέραιο σεμνό της χαρακτήρα, για τις συμβουλές της, που θα’ ναι για όλους μας πυξίδα ζωής στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε στις μέρες μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια σε ένδειξη μεγάλης εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά της, στην κοινωνία του Καραβά και στο συνάνθρωπο. Μεταφέρω δε τα θερμά μου συλλυπητήρια στις δύο της κόρες Σταυρούλα και Βασιλική, στο γαμπρό της Γιώργο και στα εγγόνια της Ανδρέα και Χρυστάλλα, καθώς επίσης και στους λοιπούς συγγενείς. Ευχαριστίες εκφράζω για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αξέχαστής μας Χρυστάλλας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Φιλολογικό Μνημόσυνο Κώστα Χατζηστεφάνου – 12.3.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Φιλολογικό Μνημόσυνο για τον αείμνηστο Κώστα Χατζηστεφάνου


12 Μαρτίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο με τίτλο «Φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου».


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο και σε αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ο Βουλευτής Κερύνειας Σοφοκλής Φυττής, οι Δήμαρχοι Μόρφου, Κερύνειας και Λαπήθου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ουράνιος Ιωαννίδης, εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου και πολλοί φίλοι και εκτιμητές του έργου και της προσφοράς του.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και την επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης κα Ελευθερία Χατζητεφάνου η οποία ανέγνωσε το χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και σύντομες παρουσιάσεις για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου. Ο πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Νίκος Χατζηστεφάνου παρουσίασε ομιλία για την «ακαδημαϊκή διαδρομή και τις ηθικές αξίες του Κώστα Χατζηστεφάνου» ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Πολιτιστικού Ομίλου Γιώργος Κιτρομηλίδης έκανε αναφορά στην «προσφορά του Κώστα Χατζηστεφάνου στην εκπαίδευση και το συγγραφικό του έργο». Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της πρόσφατης έκδοσης του Κώστα Χατζηστεφάνου, με τίτλο «Από τον Σολωμό στον Σεφέρη» από τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλη Πιερή. Εκ μέρους της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου μίλησε ο γιος του Οδυσσέας.










   

Ο Δήμαρχος Καραβά επιδίδει εκ μέρους των διοργανωτών τιμητικό ενθύμιο στη σύζυγο και στα παιδιά του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου


Αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας».


Ο αξέχαστος Κώστας Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στον Καραβά το 1926 και είχε μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή διαδρομή καθώς επίσης και μια πλούσια προσφορά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τους Εθνικούς αγώνες του τόπου μας. Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Πολιτισμού την περίοδο Μάρτιος 1978 με Σεπτέμβριο 1980. Στις 14 Μαρτίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του.


Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Διδαχτήκαμε πάρα πολλά από τις ομιλίες του και τα κείμενά του και θα κρατάμε με περηφάνια σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας όλες τις νουθεσίες του και τις συμβουλές του. Η συνολική πνευματική προσφορά του αείμνηστου Κώστα Χατζηστεφάνου θα είναι για όλους μας μια φωτεινή πυξίδα ζωής, μια ξεχωριστή σφραγίδα δημιουργίας που θα μας δίνει στήριξη και θα μας καθοδηγεί στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.


Θα διαφυλάξουμε με αφοσίωση τις αξίες και τα οράματά του, τους αγώνες και την προσφορά του για τα Ελληνικά γράμματα την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Η κληρονομιά που μας άφησε θα έχει προοπτική και συνέχεια. Μένουμε πιστοί σε αρχές και αξίες, καλλιεργούμε το αγωνιστικό πνεύμα και το φρόνημα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και προσδοκούμε με αισιόδοξο προσανατολισμό τις συνθήκες για καλύτερες μέρες για τον Καραβά και την Κύπρο μας».


 

Ενθρόνιση ηγούμενου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους – 15.3.14

Ανακοίνωση


Ενθρόνιση ηγούμενου Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους


Ξεχωριστή τιμή για την Κύπρο και τον κατεχόμενο Καραβά!


Με λαμπρότητα αλλά και σεμνοπρέπεια τελέστηκε το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014 η Ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Γέροντα Χριστοφόρου.


Ο νέος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, π. Χριστοφόρος, κατά κόσμο Σταύρος Μιχαήλ του Πηγασίου και της Έλλης, μετέπειτα Ελισάβετ μοναχής, γεννήθηκε το 1957 στον Καραβά της Κύπρου και είναι πτυχιούχος του Χημικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου μέχρι την Πέμπτη τάξη. Απεφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1975. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό (1975-1977).


Το 1981 μετέβη στο Άγιο όρος στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου όπου έθεσε τον εαυτόν υπό την πνευματική καθοδήγηση του ηγουμένου της μονής γέροντος Γεωργίου.


Σε μια μοναδική και κατανυκτική ατμόσφαιρα πολλοί συγγενείς και εκτιμητές του ενάρετου έργου και της θεάρεστης προσφοράς του νέου ηγουμένου από την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί με πατέρες από το Άγιο Όρος παρακολούθησαν την τελετή ενθρόνισης.


Την ποιμαντορική ράβδο έδωσε στο Γέροντα Χριστοφόρο ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Γέροντας Νικόδημος ιερομόναχος, σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό. Μετά το πέρας της τελετής ενθρονίσεως παρατέθηκε τράπεζα όπου μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, γενέτειρας του Γέροντος Χριστοφόρου και τέλος ο πρώτος τη τάξει από τους παρόντες Ηγουμένους Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μέγιστης Βατοπεδίου.


Ο Δήμαρχος Καραβά στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ευχήθηκε στο νέο Γέροντα της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου ευλογημένη διακονία στο φορτίο που του ενεπιστεύθη η Θεία Χάρις και η Εκκλησία και ανέφερε ότι οι προσευχές του θα αποτελούν στήριγμα στις προσπάθειες και τον προσανατολισμό όλων μας για να απαλλαγεί η πολύπαθη Κύπρος από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση, με την ευχή σύντομα να ξαναλειτουργηθούμε ελεύθεροι στις εγκαταλελειμμένες εκκλησίες και τα μοναστήρια μας.








 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο μετά την τελετή ενθρόνισης. Διακρίνονται ο νέος ηγούμενος Χριστόφορος στο κέντρο, ηγούμενοι άλλων μονών του Αγίου Όρους μαζί με ιερείς και μοναχούς, ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Άριστος Κοσμίρογλου και ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου.

Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου – 26.3.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955


Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955 με διοργανωτή το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και τη στήριξη του Δήμου Καραβά.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυτής,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας και άλλοι κοινοτάρχες της επαρχίας, ο αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγρού κ. Αντώνης Τσολάκης, εκπρόσωπος της Ρωσικής Πρεσβείας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Σωματείων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας, δημότες και φίλοι του Καραβά.








 

Αναμνηστική φωτογραφία με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους ομιλητές και τα παιδιά του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας που συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκο Χατζηστεφάνου καθώς και τρεις πολύ αξιόλογες παρουσιάσεις με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για την κωμόπολη Καραβά. Ο Δρα Γιάννης Ηλιάδης παρουσίασε ομιλία με θέμα «Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας Καραβά», ο Δρα Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου ομίλια για τον «Σολωμό (Σόλων) Φραγκουλίδη και το αγιογραφικό του έργο στο ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας Καραβά», και η κα Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά ομιλία με θέμα «Σελίδες από τον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 στον Καραβά».


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε με ποιοτική προσέγγιση και πετυχημένο τρόπο από το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Λουκία Μούγη.


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, συμμετείχαν 30 παιδιά από το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας, τα οποία άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκομένους, παρουσιάζοντας μια συγκινητική μουσική ενότητα με τραγούδια που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και τον πόθο για επιστροφή και δικαίωση. Την επιμέλεια και τη διδασκαλία του μουσικού προγράμματος είχε ο καθηγητής μουσικής Χρίστος Σταυρινίδης.