Κηδεία Αντρούλας Γεττίμη – 31.12.14

Επικήδειος Αντρούλλας Γεττίμη

31/12/2014 – εκκλησία Σφαλαγγιώτισσα, Λεμεσός

Είναι με συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας αξιολάτρευτης προσωπικότητας του τοπου μας, της Αντρούλλας Γεττίμη. Γονεις της ο εκπαιδευτικός Χρήστος Γεττίμη και η Αναστασία Ευριπίδη Ιωαννίδη από τον Καραβά. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και ηθικές αξίες και ξεχώριζε για τον αδαμάντινο χαρακτήρα της, για την κοινωνική της αλληλεγγύη, την καλοσύνη, την ευγένεια, την τιμιότητα, την εργατικότητα, την πραότητα και τη μεγαλοσύνη της ψυχής της.

Με βαθειά θλίψη αποχαιρετούμε μια ξεχωριστή προσωπικότητα η οποία φεύγει από τη ζωή πολύ νέα και η οποία είχε πολλές δυνάμεις και προοπτικές να προσφέρει στον τόπο της, στην κοινωνία, στην οικογένειά της. Φεύγει στα 55 της χρόνια, μετά από μια ΔΥΣΚΟΛΗ δοκιμασία με την υγεία της. Το ταρακούνημα των συναισθημάτων ήταν πολύ έντονο στην κηδεία του για 40 χρόνια αγνοούμενου αδελφού της, Κυριάκου Γεττίμη, που έγινε αρχές του περασμένου μήνα στη Λευκωσία.

Στις λίγες κουβέντες που μπόρεσα να μοιραστώ μαζί της ήταν η ανακούφιση ότι ο μεγάλος Γολγοθάς της προσμονής για την τύχη του αδελφού της είχε τελειώσει. Όμως, η ίδια βίωνε το δικό της Γολγοθά και στο ανήσυχο βλέμμα της διέκρινες τη θέληση και τη πίστη να κερδίσει τη μάχη με την επάρατη νόσο. Με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο μετέδιδε μια γαλήνη , ένα χαμόγελο ,μια αισιοδοξία με μεγάλες αντοχές

Κανένας από μας δεν πίστευε ότι η δοκιμασία που περνούσε θα ήταν τόσο σύντομη και σε λιγότερο από δύο μήνες θα εγκατέλειπε τα εγκόσμια. Είχα προγραμματισμένη επίσκεψη να την συναντήσω από κοντά στο σπίτι της, δεν πρόλαβα όμως.

Αγαπημενη και αξέχαστη μας Αντρούλλα,

Εκ μέρους ΟΛΩΝ των δημοτών Καραβα σε αποχαιρετούμε παραμονή του Νέου χρόνου, για το αιώνιο σου ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση ότι πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών και των στόχων που πάντοτε είχες για μια καλύτερη κοινωνία με αρχές και αξίες για μια αταλάντευτη δράση μέχρι να ελευθερωθεί η πατρίδα μας και μαζί η αγαπημένη κωμόπολή μας, ο αξέχαστος Καραβάς μας.

Αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κενό και μια περηφάνια ξεχωριστή στην οικογένειά σου στο σύζυγο σου Γιάννη στα τρία παιδιά σου Σωκράτη, Χρίστο και Κυριάκο στον αδελφό σου Ευριπίδη και σε όλους όσους σε γνώρισαν και εργάστηκαν μαζί σου. Θα σε θυμόμαστε σαν μια ηρωίδα μητέρα και σύζυγο, μια προσωπικότητα που θα κοσμεί με το εκτόπισμα και την προσφορά της την κωμόπολη του Καραβά και την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Η μνήμη σου θα φωτίζει τα βήματά μας σε μια πορεία διεκδίκησης και πίστης για καλύτερες μέρες.

Αιωνία σου η μνήμη.

Κηδεία Παναγιώτη Νεοφύτου – 9.12.14

Επικήδειος Παναγιώτη Νεοφύτου

9 Δεκεμβρίου 2014 – εκκλησία Αγίου Στυλιανού, Λινόπετρα Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη και συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του συνδημότη μας Παναγιώτη Νεοφύτου. Η καρδιά του τον πρόδωσε πολύ νέο, στην ηλικία των 52 χρόνων.

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε το 1962 στον Καραβά και είναι δίδυμος με τον αδελφό του Βασίλη. Έχει άλλα δύο αδέλφια, το Νεόφυτο και τη Χρυστάλλα. Γονείς του ο Αλκιβιάδης και η Μαρούλλα Νεοφύτου.

Έζησε παιδικές και ανέμελες στιγμές στον πανέμορφο κάμπο του Καραβά. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά για έξι χρόνια. Η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλα τα όμορφα όνειρα που φτιάχναμε και βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του σε ξένους τόπους, σε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Συνέχισε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Λεμεσό και στη συνέχεια φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού στο Σύστημα Μαθητείας. Εξασκούσε το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου. Είχε την εκτίμηση των συνεργατών του και με τιμιότητα πρόσφερε τις υπηρεσίες του όπου μπορούσε.

Παντρεύτηκε το 1992 και από το γάμο του απέκτησε ένα γιο, τον Άλκη, ο οποίος σήμερα είναι 21ος χρόνων και σπουδάζει Λογιστικά στη Χαλκίδα. Ο Παναγιώτης είχε όνειρα για τη ζωή. Το δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε στις μέρες μας με τις πολλές οικονομικές ανατροπές και δυσκολίες, τον προβλημάτιζε ιδιαίτερα. Είχε όμως την πίστη και τη θέληση να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία.

Η καρδιά του τον πρόδωσε σε μια αναπάντεχη στιγμή, χωρίς καμιά προειδοποίηση, και φεύγει εντελώς ξαφνικά. Θα τον θυμόμαστε για το σεμνό του χαρακτήρα, για την προσεγμένη προσέγγισή του προς το συνάνθρωπο, για την τιμιότητά του, για τον καλό του χαρακτήρα.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Δημάρχου μας Γιάννη Παπαϊωάννου, καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια σε ένδειξη εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρει ο αξέχαστός μας Παναγιώτης στη δική του διαδρομή στο στίβο της ζωής, στην κοινωνία και στην οικογένειά του.

Ο πρόωρος χαμός του είναι ένα δυνατό ταρακούνημα που μας αφυπνίζει και μας δίνει τα ανάλογα μηνύματα να φανούμε δυνατοί και να αντέχουμε στις δυσκολίες της ζωής. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στο γιο του, στη μητέρα του, στα αδέλφια του και σ’ όλους τους συγγενείς με την ευχή ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του σε σκηνές αγγέλων.

Ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια της αποστολής και των δυνατοτήτων του για να βοηθά οικογένειες που χρειάζονται οικονομική στήριξη, θα ανταποκριθεί θετικά με εισφορά προς την οικογένεια στη μνήμη του αξέχαστού μας Παναγιώτη.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Κηδεία Ελένης Κοσιάρη – 8.12.14

Κηδεία Κυριάκου Γεττίμη – 8.11.14

Επικήδειος για τον ήρωα του 1974 Κυριάκο Χρ. Γεττίμη

8 Νοεμβρίου 2014 – εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, Μακεδονίτισσα

«Εκατόγχειρες νύχτες μες στο στερέωμα όλο

τα σπλάχνα μας αναδεύουν.

Αυτός ο πόνο καίει

πού να βρει η ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ!»

Στίχοι Οδυσσέα Ελύτη από το ποιητικό του έργο «Άξιον Εστί – Τα πάθη».

Ακόμα ένας ήρωας επιστρέφει. Μια διαδρομή 40 χρόνων σε ένα ανηφορικό Γολγοθά που βίωσε με πολλές θυσίες και πόνο η οικογένειά του, όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Ο Κυριάκος Γεττίμης γιος του Χρίστου και της Αναστασίας Γεττίμη ο χαμογελαστός νέος είναι κοντά μας σε ένα αλλιώτικο συναπάντημα τιμής και δόξας μετά τον εντοπισμό των ιερών οστών του σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του χωριού Τέμπλος στην επαρχία Κερύνειας.

Μια είδηση που ταρακούνησε συθέμελα όλο τον ψυχικό κόσμο της αδελφής, του αδελφού, των λοιπών συγγενών, των φίλων, όλων όσων γνώρισαν τον Κυριάκο. Δεν είναι μαζί μας την ιερή τούτη στιγμή του αποχαιρετισμού οι τραγικοί του γονείς, ο Χρίστος και η Αναστασία που περίμεναν για χρόνια να μάθουν για την τύχη του αγνοούμενου γιου τους.

«Ήμουν βράχος από υγεία και είχα πολλή διάθεση να προσφέρω στον τόπο» μου έλεγε ο μακαρίτης Χριστος Γεττίμης, πατέρας του ήρωα σε μια συνάντησή μας πριν αρκετά χρόνια. «Η αγωνία για το γιο μου, μου στοίχισε πάρα πολύ». Με όσες δυνάμεις είχε προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να προβάλει το θέμα των αγνοουμένων και προσέφερε πάμπολλες υπηρεσίες στην Επιτροπή Αγνοουμένων όπου ήταν ιδρυτικό μέλος, σε αποστολές στην Κύπρο και στο εξωτερικό και σε άλλες δραστηριότητες.

Σε θυμάμαι αγαπημένε μας Χρίστο Γεττίμη με την ευγένεια που σε διέκρινε να μεταδίδεις αυτό τον πόνο και την αγωνία για όλα τα παιδιά του τόπου μας που χάθηκαν εκείνες τις τραγικές ημέρες του 1974. Ανάμεσά τους και ο λατρευτός σου γιος. Ένας άριστος χαρακτήρας με χαρίσματα μοναδικά, καλοσύνης, φιλομάθειας, ευπρέπειας, ευγένειας, φιλοπατρίας. Ανθυπολοχαγός στον 120 Λόχο Βαρέων Όπλων βρέθηκε από τις πρώτες μέρες της εισβολής στο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας. Στις 21 Ιουλίου χάθηκαν τα ίχνη του. Οι πληροφορίες έδιναν ελπίδες ότι είχε συλληφθεί και βρισκόταν στον κατάλογο των αιχμαλώτων. Κανένας δεν ξέρει πώς τελικά βρέθηκε σε ομαδικό τάφο.

Στου νου τα παρακλάδια η σκέψη υφαίνει την ηρωική μορφή του. Πολέμησε για τα ιδανικά της ελευθερίας και σήμερα τον κηδεύουμε σαν ένα μεγάλο γενναίο ήρωα του τόπου μας που συμπληρώνει το μεγάλο κατάλογο των ηρώων της γενέθλιας γης του Καραβά.

Στο σημείο αυτό μεταφέρω λίγα λόγια που μου στάληκαν από τον πρώτο του ξάδελφο, τον Κυριάκο Νικολάου, τον εξαίρετο Κύπριο επιστήμονα που διαπρέπει στο εξωτερικό με τις πολλές διακρίσεις στον κλάδο της Χημείας, με την παράκληση να τα μοιραστώ μαζί σας. Γράφει ο Κυριάκος Νικολάου:

«Ο ξάδερφος Κυριάκος είναι ένας γενναίος ήρωας. Πολέμησε μέχρι θανάτου ενάντια στους εισβολείς υπερασπίζοντας την πατρώα γη όπως ακριβώς και οι 300 του Λεωνίδα. Θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας και στην ιστορία της ηρωομάνας γης του Καραβά. Αντλούμε περηφάνια και έμπνευση από το θάρρος και τη θυσία του. Πολέμησε για μας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την οικογένειά του και τον τόπο μας. Οι γονείς του βρίσκονται τώρα μαζί του, αναπαύονται, ίσως πιο ήσυχοι τώρα, γνωρίζοντας την ηρωική πράξη του γιου τους, πως πέθανε πολεμώντας για τα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Αναπαύσου αγαπημένε μας Κυριάκο. Η θυσία σου είναι για μας μια μεγάλη κληρονομιά γενναιότητας και ανδρείας».

Λόγια περηφάνιας και χρέους που βγαίνουν από τα βάθη της καρδιάς του καθενός από εμάς που θα πορευτούμε σε λίγο στον ενταφιασμό των ιερών οστών ενός νέου μεγάλου ήρωα του τόπου μας.

Να είστε περήφανοι για τον αδελφό σας αγαπημένοι μας Ανδρούλλα και Ευριπίδη. Το ίδιο και όλοι οι συγγενείς και φίλοι. Τέτοιους ήρωες χρειάζεται ο τόπος να φωτίζουν τα βήματά μας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τις εισφορές που έγιναν με εισήγηση της οικογένειας για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Γεττίμη. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα αισθήματα αγαθοεργίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, άμεσα συνδεδεμένα με τις αρετές και τα χαρίσματα του ήρωα που αποχαιρετούμε σήμερα.

«Με το λύχνο του άστρου στον ουρανό εβγήκα», γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημα του «Άξιον Εστί» που ανέφερα στην εισαγωγή μου.

Αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές αφήνουμε τη σκέψη να ταξιδέψει στον ουρανό να συναντήσει την αγγελική μορφή του Κυριάκου, να φτιάξει φωτοστέφανο ανδρείας, τιμής και περηφάνιας και να μπολιαστούμε όλοι μας από τα ιδανικά και τις αρχές του με την ευχή να γιομίσουν τα βουρκωμένα μας μάτια με το υπέρλαμπρο εκείνο φως της ελευθερίας του τόπου μας. Αυτό το φως που αναζητούμε χρόνια τώρα να δώσει δικαίωση και ανάπαυση στις πονεμένες ψυχές των ηρώων μας.

Αιωνία και φωτοδότρα θα είναι η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου

Επικήδειος Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου

Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, Μακεδονίτισσα

20 Οκτωβρίου 2014

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας ενάρετης συνδημότισσάς μας, της Ευγενίας Χατζηφραγκέσκου Λαζάρου. Ακόμα μια Καραβιώτισσα μας φεύγει από τη ζωή με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στην αξέχαστη κωμόπολή μας.

Η αξέχαστή μας Ευγενία, γεννήθηκε στον Καραβά το 1929. Γονείς της ο Φραγκέσκος και η Μαρίτσα Χατζηφραγκέσκου. Αδέλφια της η Έλλη, ο Σάββας και ο Κώστας.

Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολλή αγάπη και κέρδισε αξίες και αρχές, πολύτιμα εφόδια στο στίβο της ζωής.

Η αξέχαστή μας Ευγενία είχε ένα εξαίρετο χαρακτήρα στον οποίο, ο καθένας μας ξεχώριζε την γαλήνια προσέγγισή της σε πολλά θέματα, την ευσέβεια, την τιμιότητα, την αγάπη και την εκτίμησή της προς τον συνάνθρωπο.

Πάντα φιλόξενη, σκεφτότανε τον γείτονα, τον συνάνθρωπο, τον συγχωριανό. Σε πολλές περιπτώσεις τα δικά της εδέσματα και τα φαγητά τα μοιραζόταν με όλη τη γειτονιά γιατί επιδίωκε να εκφράζει την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό της.

Παντρεύτηκε το 1954 τον Ανδρέα Λαζάρου από τη Μύρτου. Μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια με τις χαρές της ζωής να γιομίζουν στο γήινο παράδεισο του Καραβά μας.

Έδωσε κατεύθυνση σαν μια αφοσιωμένη μητέρα στις δύο κόρες της Μαρία και Ροδοθέα να κερδίσουν όσο το δυνατό περισσότερα εφόδια και αρχές. Και οι δύο της κόρες ακολούθησαν ανώτερες σπουδές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, ένα στόχο και μια επιτυχία για τον οποίο μοιραζόταν μαζί τους την χαρά και την ικανοποίηση.

Τα χρόνια της προσφυγιάς πολύ δύσκολα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της εισβολής όταν ο αγαπημένος της πατέρας Φραντζέσκος έμεινε συνειδητά πίσω στον Καραβά να φυλάει «Θερμοπύλες». Τον σκότωσαν εν ψυχρώ οι Τούρκοι στις 6 Αυγούστου έξω στην αυλή του σπιτιού του. Βαρύς ο πόνος, μεγάλη η θλίψη για το μεγάλο καημό και για την αδικία που συνεχίζεται. Τα οστά του πατέρα της ταυτοποιήθηκαν και το Φεβρουάριο του 2009 έγινε η κηδεία του στις ελεύθερες περιοχές. Στιγμές που συγκλονίζουν όλους μας, ιδιαίτερα τους συγγενείς των ηρώων μας.

Ένα σημαντικό χάρισμα του χαρακτήρα της αξέχαστής μας Ευγενίας ήταν η γαλήνια προσέγγισή της, η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες. Ήξερε ότι η θεία πρόνοια μπορεί να δώσει δυνάμεις και ηθική στήριξη και πάντα ταπεινά προσευχόταν γι αυτό.

Στη σκέψη της πάντα ο Καραβάς και οι όμορφες αναμνήσεις, στα περιβόλια και τις γειτονιές μας. Η μεγαλύτερη μας εκκλησία, η Ευαγγελίστρια ήταν πάντα στη θύμησή της αφού με δωρεά της οικογένειας είχαν γίνει αρκετά έργα και η περηφάνια ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη συνολική προσφορά των κατοίκων του Καραβά.

Όλοι οι όμορφοι σχεδιασμοί του Καραβά μας γκρεμίστηκαν τον Ιούλιο του 1974. Η αξέχαστή μας Ευγενία είχε αυτό το βάρος, αυτό τον καημό βαθιά στην καρδιά της. Με κάθε ευκαιρία διέκρινες αυτή τη θλίψη στο βλέμμα της αλλά ταυτόχρονα μπορούσες να ανιχνεύσεις και την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.

Σήμερα την αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι. Το όνομα που αφήνει πίσω της είναι μια κληρονομιά για τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συγγενείς και όλους όσους την γνωρίσαμε. Θα την θυμόμαστε σαν ένα φωτεινό φάρο που θα μας γεμίζει δύναμη και πίστη για τη ζωή.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά μεταφέρω τα θερμά μας συλλυπητήρια στο σύζυγό της Ανδρέα και στις δυο κόρες της Μαρία και Ροδοθέα, στα εγγόνια και σε όλους τους συγγενείς μαζί με τις ευχαριστίες μας για τις εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη της.

Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αξέχαστής μας Ευγενίας για τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Κώστα Βόρκα – 16.8.14

Κηδεία Νεόφυτου Νεοφύτου – 7.10.14

Επικήδειος Νεόφυτου Νεοφύτου

Εκκλησία Αγίων Πάντων, Μακεδονίτισσα

7 Οκτωβρίου 2014

Στο στίβο της ζωής είναι κάποιες στιγμές που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το συναίσθημα και το μεγάλο πόνο όταν αναπάντεχα βρισκόμαστε απέναντι από μεγάλες ανατροπές που συγκλονίζουν και σε καθηλώνουν. Δυστυχώς δεν ήταν ψέμα η τραγική είδηση που σαν μια φουρτουνιασμένη τραμουντάνα με μεγάλα κύματα πλημύρισε του νου τα παρακλάδια.

Ο αξιαγάπητος φίλος, ο εκλεκτός συνδημότης μας Νεόφυτος Νεοφύτου έφυγε από τη ζωή. Μια διαδρομή 63 χρόνων με πολύτιμες ψηφίδες δημιουργίας και εξαίρετης προσφοράς. Μια διαδρομή γεμάτη διακρίσεις, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην κοινωνική δράση.

Γεννήθηκε το 1951 στην λεμονανθούσα κωμόπολη του Καραβά. Γονείς του ο Χριστόδουλος Νεοφύτου και η Παναγιώτα Κουτσοκούμνη. Από το οικογενειακό περιβάλλον κέρδισε αρχές και αξίες, κέρδισε το φιλότιμο, τη θέληση και τη θετική διάθεση να γίνει ένα καταξιωμένο μέλος της κοινωνίας μας. Και τα κατάφερε! Κάθε σταθμός της ζωής του και μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας, ένα νέο σκαλοπάτι επιτυχίας.

Σε όλα τα μαθητικά χρόνια, πρώτος μεταξύ των αρίστων, από το Δημοτικό σχολείο Καραβά μέχρι το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Αθλητής στίβου με εξαίρετες διακρίσεις και περγαμηνές. Και ήταν πραγματικά μεγάλη η περηφάνια και η συγκίνηση όταν μικροί στις γειτονιές του Καραβά, το 1972, ακούγαμε από το ραδιόφωνο «Ο αθλητής του Γ.Σ. Πράξανδρος από τον Καραβά, Νεόφυτος Νεοφύτου, πρώτος παγκύπρια σε αγώνες στίβου στα 800 μέτρα!»

Στο αθλητικό σωματείο της ΑΕΚ Καραβά, η συμμετοχή του στην ποδοσφαιρική ομάδα ήταν πειθαρχημένη και υποδειγματική, πάντα με ένα εξαίρετο αθλητικό πνεύμα συνεργασίας με τους συμπαίκτες και απόλυτο σεβασμό στους αντιπάλους του.

Στην Εθνική Φρουρά, αξιωματικός στην 190ΜΠΒ, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου, εξύψωνε με κάθε ευκαιρία το Εθνικό φρόνημα και αναδείκνυε τα πλούσια χαρίσματα και τις αρετές του χαρακτήρα του.

Φοιτά στην Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξαίρετες επιδόσεις και στη συνέχεια ειδικεύεται στην παθολογία/καρδιολογία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στην Αγγλία.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης απέκτησε με τη λατρευτή του σύζυγο Γεωργία τρία παιδιά, το Γιάννη, τον Παναγιώτη και το Χρίστο.

Η προσφορά του στο λειτούργημα του γιατρού στο τμήμα πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας υποδειγματική γεμάτη αγάπη, στοργή και εκτίμηση για όλους.

Πάντα με χαμόγελο και με ένα γαλήνιο βλέμμα που σου έδινε μια αισιόδοξη προοπτική και δύναμη για τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής.

Υποδειγματική από κάθε άποψη η σύνδεση και η αγάπη του για όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Ήξερε να μοιράζεται μαζί τους όλες τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Πρόσφατες στιγμές χαράς ήταν το πρώτο του εγγόνι που φέρει το όνομά του, το πρώτο παιδί του γιου του Παναγιώτη και της νύφης του Ευρυδίκης. Και πολλές άλλες χαρές ήταν στον ορίζοντα να ακολουθήσουν.

Δυστυχώς όμως η ζωή επεφύλασσε μια άλλη μεγάλη ανατροπή που μας πάγωσε και μας άφησε όλους άφωνους. Μπορεί να βρίσκουμε λέξεις παρηγοριάς σε τέτοιες δύσκολες στιγμές όμως η καρδιά μας είναι εντελώς άδεια. Έφυγες αξέχαστέ μας Νεόφυτε και άφησες πίσω σου ένα μεγάλο κενό. Αφήνεις όμως και μια μεγάλη περηφάνια για το καλό όνομα που δημιούργησες μέσα από τη δική σου διαδρομή και την προσφορά σου προς το συνάνθρωπο.

Η λατρεμένη σου σύζυγος Γεωργία, τα παιδιά σου Γιάννης, Παναγιώτης , Χρίστος, η νύφη σου Ευρυδίκη, η αξιοσέβαστη μητέρα σου Παναγιώτα, τα αδέλφια σου Μάρω, Σοφοκλής, Έλλη, Ανδρέας, Γιάννης, Κούλα και Ορθόδοξος, τα πεθερικά σου Χρίστος και Γιανούλα, οι οικογένειες τους, οι λοιποί συγγενείς, οι συνάδελφοι και οι φίλοι σε αποχαιρετούμε με το δακρύβρεχτο μαντίλι της αγάπης και της εκτίμησης μας να σε συντροφεύει στο αιώνιο σου ταξίδι.

Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή σου και να δίνει παρηγοριά σε όλους που σε αγάπησαν και έχουν εκτιμήσει τον αδαμάντινο χαρακτήρα σου και την προσφορά σου.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά αποχαιρετούμε ένα ακόμη άξιο τέκνο της κωμόπολής μας, μια προσωπικότητα με φωτεινή ακτινοβολία και πλούσιο έργο.

Σου χρωστάμε ένα στεφάνι με λεμονανθούς από το περιβόλι σου στον Καραβά και αυτό υποσχόμαστε να σου το φέρουμε μόλις το φως της ελευθερίας του τόπου μας απλώσει τις αχτίδες του στον καταπράσινο κάμπο της αξέχαστης μας κωμόπολης

Αιωνία σου η μνήμη.
Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Σάββα Μαύρου – 16.8.14

Επικήδειος Σάββα Μαύρου

Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Εκκλησία Αποστόλου Λουκά – Συνοικισμός Κόκκινες, Στρόβολος

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, αφοσιωμένου συνοδοιπόρου της επιστροφής, του Σάββα Μαύρου. Ο αξέχαστος μας Σάββας γεννήθηκε το 1933 στο γραφικό χωριό Όρκα της επαρχίας Κερύνειας.

Μετά το δημοτικό σχολείο φοίτησε για δύο χρόνια στο Γυμνάσιο Λαπήθου. Η πρώτη του απασχόληση μετά το σχολείο, ήταν μαθητευόμενος κουρέας (2 χρόνια). Τα επάγγελμα αυτό όμως δεν τον ικανοποιούσε και τα εγκατέλειψε για να γίνει οικοδόμος, εργασία η οποία είχε τότε μεγάλη ζήτηση. Τα πρώτα χρόνια εργαζόταν μαζί με τον συγγενή του Κώστα Σιακόλα, κοντά στον οποίο κέρδισε εμπειρίες πολύτιμες.

Απασχολήθηκε στη συνέχεια σε οικοδομικές εργασίες σε πολλά μέρη της Κύπρου. Για δύο χρόνια, την περίοδο 1965-1966, εργάστηκε στο εξωτερικό στη Λιβύη με την εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη πείρα στις οικοδομές από το 1967 έγινε εργολάβος με συνέταιρους κατά καιρούς τους Καραβιώτες Γιάννη Κυπριανού, Γιάννη Ερωτοκρίτου, Γιώργο Πογιατζή, Κώστα και Ανδρέα Μανώλη.

Παντρεύτηκε το 1964 με την Ευγενία Λοΐζου από τον Καραβά και απέκτησαν δύο κόρες, την Τούλα και τη Βασιλική.

Όπως όλοι οι οικογενειάρχες Καραβιώτες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Σάββα βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο βίαιος ξεριζωμός, η απόγνωση, οι εφιαλτικές στιγμές του πολέμου δημιούργησαν ένα τραγικό περιβάλλον και όλοι μας αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας με ένα αβέβαιο προσανατολισμό.

Η οικογένεια του αξέχαστού μας Σάββα εγκαταστάθηκε πρώτα στην Κακοπετριά (3 βδομάδες) στο σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στη Λεμεσό (6 μήνες), στη Λευκωσία (1 χρόνο) σε συγγενικό σπίτι και τέλος στο χωριό Αρεδιού, όπου έκτισε σπίτι με την επιλογή της αυτοστέγασης. Στο μεταξύ ο αξέχαστός μας Σάββας είχε επαναδραστηριοποιηθεί και πάλι ως εργολάβος, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν σε εργοστάσιο ενδυμάτων στην περιοχή. Μετά από δέκα χρόνια εγκαταστάθηκε σε σπίτι που έκτισε στον Στρόβολο.

Ο αγαπητός μας Σάββας υπήρξε δραστήριο μέλος της κωμόπολης του Καραβά και ειδικότερα του αριστερού κινήματος. Περήφανος για την ιδεολογία του συμμετείχε πάντοτε στις συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, παρελάσεις του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ στον Καραβά και τη Λευκωσία. Ήταν επικεφαλής της επιτροπής υποδοχής αντιπροσωπειών από σοσιαλιστικές χώρες που έρχονταν στον Καραβά για εθελοντική δουλειά.

Ενεργός πολίτης και πάντοτε αναμιγμένος στα κοινά ο Σάββας διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά για 10 χρόνια, από το 1986 μέχρι το 1996. Στις αρχές της δεκαετίας του 90’ υπηρέτησε για έξι μήνες ως Δήμαρχος (με το σύστημα που ίσχυε την συγκεκριμένη περίοδο, η θητεία του Δημάρχου ήταν εναλλάξ ένας από κάθε κόμμα ανά εξάμηνο).

Το 2007 χάνει τη λατρευτή του σύζυγο Ευγενία, ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, μια μεγάλη ανατροπή η οποία του στοίχισε πάρα πολύ.

Ο ίδιος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Διέκρινες όμως στο βλέμμα του την αγάπη και τη νοσταλγία για τη γη του Καραβά, καθώς και ένα μεγάλο παράπονο και ένα ανεξήγητο γιατί για τη μεγάλη ανατροπή που βιώνουμε με την προσφυγιά που συνεχίζεται και το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας και τα τόσα άλλα. Έκρυβε αυτό το παράπονο βαθιά μέσα στην καρδιά του. Είχε όμως πάντοτε την πίστη και ενέπνεε τους νεότερους και μετέδιδε με τις συμβουλές του και το λιτό του λόγο την ελπίδα, την επιμονή, την αισιοδοξία, την καρτερία ότι μια μέρα θα βελτιωθούν οι συνθήκες, ο τόπος μας και η κοινωνία θα ανασάνουν και θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχα μαζί του στο σπίτι του και στις συγκεντρώσεις του Δήμου και των σωματείων μας η παρουσία του μας έδινε ένα μήνυμα ελπίδας με συμβουλές ότι στη δύσκολη διαδρομή που βιώνουμε να αντλούμε δυνάμεις από το ιστορικό μας παρελθόν και να συνεχίζουμε την προσφορά μας μέχρι που ο τόπος απαλλαγεί από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Σάββα,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση χρέους για τα όσα έχεις προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά και στα δύσκολα χρόνια της δραστηριοποίησης του κατεχόμενου Δήμου μας.

Αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο όνομα, μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας και προσφορά, με τα εξαίρετα χαρίσματά του χαρακτήρα σου. Πράος, ειλικρινής, τίμιος, εργατικός, αφοσιωμένος οικογενειάρχης, ενεργός πολίτης. Θα σε θυμόμαστε για πάντα σαν ένα ξεχωριστό καθοδηγητή στη δική μας ανηφορική πορεία και αποστολή.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Ανδρέα Χριστοδούλου – 30.7.14

Επικήδειος Ανδρέα Χριστοδούλου

30 Ιουλίου 2014 – εκκλησία Αγίου Αθανασίου – Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, του Ανδρέα Χριστοδούλου. Ο αξέχαστός μας Ανδρέας γεννήθηκε το 1932 στη Λάπηθο. Παντρεύτηκε την Αθηνά το γένος Τζιανή από τον Καραβά σε ηλικία 18 χρονών.

Ασχολήθηκε με τα γεωργικά επαγγέλματα, προσέφερε με τιμιότητα τις υπηρεσίες του σε πολλά περιβόλια Καραβιωτών. Από το γάμο του απέκτησε έξι παιδιά, τον Σάββα, τη Σούλα, τον Στέλιο, την Ηρούλα, τον Τάκη και την Ελευθερία. Όπως όλοι οι οικογενειάρχες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή στον Καραβά έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Ανδρέα βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Βρίσκει προσωρινό καταφύγιο για 6-7 χρόνια στην τουρκοκυπριακή συνοικία στη Λεμεσό και στη συνέχεια στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου.

Στη διαδρομή των σαράντα χρόνων της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Ανδρέας ήταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του και τα εγγόνια του, κέρδισε δε με την απλότητα του χαρακτήρα του την εκτίμηση όλων όσων τον γνώρισαν.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Ανδρέα,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με ξεχωριστή εκτίμηση για το καλό όνομα που αφήνεις πίσω σου.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του δημάρχου μας εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς και μεταφέρω δε την εκτίμησή μας για την εισήγησή τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντοτε καλλιεργούσε ο αξέχαστός μας Ανδρέας για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Κηδεία Σταύρου Μανώλη – 29.7.14

Επικήδειος Σταύρου Μανώλη

29 Ιουλίου 2014 – εκκλησία Αγίου Μάμαντος, Τραχώνι – Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, συνοδοιπόρου της επιστροφής, του Σταύρου Μανώλη. Ο αξέχαστός μας Σταύρος γεννήθηκε το 1929 στον Καραβά όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο. Γονείς του ο Μανώλης και η Κατίνα Μανώλη από τον Καραβά.

Μεγάλωσε στο γήινο παράδεισο του Καραβά με τα πέντε αδέλφια του και κέρδισε από το οικογενειακό του περιβάλλον αρχές και αξίες. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 14 χρόνων. Όπως και πολλοί άλλοι νέοι της εποχής εκείνης, ασχολήθηκε με το επάγγελμα του οικοδόμου. Εργάστηκε κοντά σε αξιόλογους εργολάβους Καραβιώτες και κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους με την εργατικότητα και την τιμιότητά του. Με προοδευτική σκέψη ενδιαφερόταν για τα κοινά της κωμόπολης του Καραβά και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε στην πολιτιστική και αθλητική ζωή της κοινότητας.

Αγωνίστηκε στα νεανικά του χρόνια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Αθλητικού Σωματείου Άρης Καραβά. Είχε μια ξεχωριστή προσέγγιση με όλους τους συγχωριανούς. Κέρδιζε δε με τον καλό του λόγο και το πλατύ του χαμόγελο, την εκτίμηση όλων.

Παντρεύτηκε το 1952 με τη Θεοτού Χατζηκυριάκου Καρτάσιη από τον Καραβά με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά, τον Πανίκο, τη Βάσω, την Καίτη, τον Κώστα, το Μανώλη και τον Ανδρέα. Όπως όλοι οι οικογενειάρχες Καραβιώτες, τα όμορφα χρόνια πριν την εισβολή έφτιαχνε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο που θα έδινε προοπτικές για μια πετυχημένη αποκατάσταση σ’ όλα τα μέλη της οικογένειάς του.

Δυστυχώς, ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Σταύρου βρίσκεται όπως και άλλοι πρόσφυγες, διωγμένη σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο βίαιος ξεριζωμός, η απόγνωση, οι εφιαλτικές στιγμές του πολέμου δημιούργησαν ένα τραγικό περιβάλλον και όλοι μας αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας με ένα αβέβαιο προσανατολισμό. Στα πρώτα στάδια της Τουρκικής Εισβολής η οικογένεια μετακινείται στην Αμμόχωστο σε συγγενικό σπίτι και από εκεί με τη δεύτερη εισβολή, μια άλλη τραγική μετακίνηση στην πόλη της Λεμεσού, όπου φιλοξενεί την οικογένεια μέχρι και σήμερα.

Δύσκολα τα χρόνια αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής. Δεν δίστασε να εργοδοτηθεί στο εξωτερικό και να εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα με στόχο να δώσει μια οικονομική άνεση στις ανάγκες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στη διαδρομή των σαράντα χρόνων της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Σταύρος ήταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του και ευτύχισε να τα δει αποκατεστημένα με τις δικές τους οικογένειες. Το 1992 χάνει τη λατρευτή του σύζυγο, ένα ακόμη βαρύ πλήγμα, μια μεγάλη ανατροπή η οποία του στοίχισε πάρα πολύ.

Ο ίδιος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Διέκρινες όμως στο βλέμμα του την αγάπη και τη νοσταλγία για τη γη του Καραβά, καθώς και ένα μεγάλο παράπονο και ένα ανεξήγητο γιατί για τη μεγάλη ανατροπή που βιώνουμε με την προσφυγιά που συνεχίζεται και το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας και τα τόσα άλλα. Έκρυβε αυτό το παράπονο βαθιά μέσα στην καρδιά του. Είχε όμως πάντοτε την πίστη και ενέπνεε τους νεότερους και μετέδιδε με τις συμβουλές του και το λιτό του λόγο την ελπίδα, την επιμονή, την αισιοδοξία, την καρτερία ότι μια μέρα θα βελτιωθούν οι συνθήκες, ο τόπος μας και η κοινωνία θα ανασάνουν και θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

Σε όλες τις συναντήσεις και τις συγκεντρώσεις του Δήμου και των σωματείων μας η παρουσία του μας έδινε ένα μήνυμα ελπίδας με συμβουλές ότι στη δύσκολη διαδρομή που βιώνουμε να αντλούμε δυνάμεις από το ιστορικό μας παρελθόν και να συνεχίζουμε την προσφορά μας μέχρι που ο τόπος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας, την οποία έχουν περάσει πολλοί άλλοι συνδημότες μας προηγουμένως και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για να δικαιωθεί ο τόπος μας.

Αξέχαστέ μας Σταύρο,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς, οι συγχωριανοί και φίλοι, σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση χρέους για τα όσα έχεις προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά σου και στην κοινωνία του Καραβά.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά και σε όλους τους συγγενείς και μεταφέρω δε την εκτίμησή μας για την εισήγησή τους να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που πάντοτε καλλιεργούσε ο αξέχαστός μας Σταύρος για τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Σάββα Σιμιανού – 3.5.14

Επικήδειος Σάββα Σιμιανού

3 Μαΐου 2014 – εκκλησία Παναγίας Σφαλαγγιώτισας Λεμεσού

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη μια ξεχωριστή προσωπικότητα της επαρχίας Κερύνειας, το Σάββα Σιμιανό.

Ο αξέχαστός μας Σάββας υπήρξε αγνός πατριώτης και ανιδιοτελής αγωνιστής. Γεννήθηκε στον Καραβά το 1937. Γονείς του ο Χριστοφής Σιμιανός και η Μαρία Τσαγγάρη. Στο γήινο παράδεισο του Καραβά έζησε τα παιδικά του χρόνια. Αδέλφια του ο Σταύρος, ο Αντρέας, ο Στυλλής και η Ελλού. Ανέπτυξε από νεαρής ηλικίας τις αρετές της φιλοπατρίας και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 και η προσφορά του υπήρξε καθοριστική και σημαντική σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Γνώρισε από κοντά το μεγάλο ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου από τον οποίο αντλούσε διδάγματα ήθους και αρετής. Για την προσφορά και τη δράση του συνελήφθηκε και βασανίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Κρατήθηκε για αρκετό καιρό στο φρούριο της Κερύνειας.

Παντρεύτηκε τη Γιαννούλα από το χωριό Τριμύθι με την οποία απέκτησαν δύο γιους, το Χρίστο και το Γιώργο. Διατηρούσε κουρείο στην οδό Ελλάδος στην Κερύνεια, όπου και εγκαταστάθηκε μετά το γάμο του.

Η Τουρκική εισβολή του 1974 υπήρξε ο τραγικός σταθμός με τις μεγάλες ανατροπές για όλους μας. Βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στην πόλη της Λεμεσού, μια διαδρομή που συνεχίστηκε 40 χρόνια πικρής προσφυγιάς.

Την τελευταία περίοδο είχε μια δοκιμασία με την υγεία του.

Υπήρξε σεμνός, ευγενικός, τίμιος, πράος με εκτίμηση για το συνάνθρωπο σε όλη τη διαδρομή του από το στίβο της ζωής. Φεύγει όπως και όλοι οι συνεπαρχιώτες και συνδημότες μας με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στη σκλαβωμένη μας επαρχία.

Η προσφορά του και η αφοσίωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας θα μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε τον ανηφορικό Γολγοθά μας μέχρι που να αξιωθούμε, εύχομαι σύντομα, να γευτούμε τη μεγάλη χαρά της ελευθερίας του Καραβά και όλης της επαρχίας Κερύνειας.

Η μνήμη του θα παραμείνει αιωνία στις καρδιές όλων μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια αγάπης και εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρει ο αξέχαστός μας Σάββας στην οικογένειά του, στην κοινωνία και στην πατρίδα.

Αιωνία του η μνήμη.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Χρυστάλλας Παγδατή – 8.3.14

Επικήδειος Χρυστάλλας Παγδατή
Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 – εκκλησία Αγίου Βασιλείου, Στρόβολος

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε μια εκλεκτή ενάρετη συνδημότισσά μας, τη Χρυστάλλα Παγδατή. Η αξέχαστή μας Χρυστάλλα γεννήθηκε το 1929 στον Καραβά. Γονείς της ο Μιχάλης Παντέλα και η Βασιλική Παναγή. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και σωστή κατεύθυνση. Αδέλφια της ο Λέανδρος και ο Παναγιώτης με τους οποίους διατηρούσε μια ξεχωριστή σύνδεση και μοιραζόταν μαζί τους όλες τις όμορφες στιγμές της ζωής.

Παντρεύτηκε το 1949 το Γιώργο Παγδατή από τον Καραβά. Έδωσε στις δύο της κόρες, τη Σταυρούλλα και τη Βασιλική, μια στοχευμένη κατεύθυνση με συμβουλές και εφόδια για να αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα της ζωής. Ο γήινος παράδεισος του Καραβά υπήρξε για την οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας το περιβάλλον που έδινε την προοπτική της αισιοδοξίας και της χαράς για δημιουργία.

Τραγικός σταθμός η εισβολή του 1974. Όλα τα όμορφα όνειρα εξανεμίστηκαν και η οικογένεια της αξέχαστής μας Χρυστάλλας παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς. Πολλά τα προβλήματα, μεγάλες οι δυσκολίες. Αφοσιωμένη κοντά στο σύζυγό της, παρέχει στήριξη και βοήθεια με στόχο πάντα να ξεπεραστούν τα βασικά προβλήματα. Η θύμηση του Καραβά ήταν πάντα στο μυαλό και τη σκέψη της. Η ενασχόληση με το κέντημα στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς έφερνε αναμνήσεις και θύμισες που έδιναν ελπίδα και πίστη ότι μια μέρα το δίκαιο θα νικήσει και θα επιστρέφαμε ελεύθεροι στον Καραβά.

Την ευχαριστούμε θερμά για τα κεντήματα που έχει δωρίσει για το Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Καραβιωτών, τα οποία θα μας θυμίζουν την εργατικότητα και την αγάπη της για τη γενέτειρά της, τον αξέχαστο Καραβά μας.

Ξεχώριζε για την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, τη σεμνότητα, τη γλυκύτητα των αφηγήσεών της. Οι συμβουλές της πολύτιμες, γεμάτες μηνύματα και ελπίδα. Ενάρετη χριστιανή, είχε ευαισθησίες για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο και επεδίωκε να δίνει στήριξη και βοήθεια σε όσες περιπτώσεις μπορούσε. Πριν δυόμισι χρόνια έχασε το λατρευτό της σύζυγο Γιώργο. Στήριγμά της οι δύο της κόρες, Σταυρούλα και Βασιλική. Τα δύο εγγόνια της, ο Ανδρέας και η Χρυστάλλα έδιναν πάντα μια ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση. Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Θα τη θυμόμαστε με ξεχωριστή περηφάνια για τον ακέραιο σεμνό της χαρακτήρα, για τις συμβουλές της, που θα’ ναι για όλους μας πυξίδα ζωής στο δύσκολο περιβάλλον που βιώνουμε στις μέρες μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά καταθέτω τούτα τα λίγα λουλούδια σε ένδειξη μεγάλης εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά της, στην κοινωνία του Καραβά και στο συνάνθρωπο. Μεταφέρω δε τα θερμά μου συλλυπητήρια στις δύο της κόρες Σταυρούλα και Βασιλική, στο γαμπρό της Γιώργο και στα εγγόνια της Ανδρέα και Χρυστάλλα, καθώς επίσης και στους λοιπούς συγγενείς. Ευχαριστίες εκφράζω για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών, μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αξέχαστής μας Χρυστάλλας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά