Ελεύθερο Πανεπιστήμιο κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας – 7.10.13

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας


2ος Κύκλος διαλέξεων – Δεύτερα 7 Οκτωβρίου 2013


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2012 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η τελετή έναρξης του 2ου κύκλου διαλέξεων του ελεύθερου πανεπιστημίου κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας.


Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου και με τη συμμετοχή των Κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, αλλά και με τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Κερύνειας. Πρόκειται για σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων οι οποίες είναι ανοικτές για το κοινό και προσφέρουν την ευκαιρία στο ευρύτερο σύνολο να ενημερωθεί για διάφορα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.


Θέμα της 1ης διάλεξης του 2ου κύκλου διαλέξεων ήταν «Δικαίωμα  ιδιοκτησίας  και ‘επιτροπή’ αποζημιώσεων» με ομιλητή τον Κώστα Μαυρίδη, Διδάκτωρ Χρηματοοικονομικής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συντονιστής της διάλεξης ήταν ο Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.


Οι διαλέξεις του ελεύθερου πανεπιστημίου κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα. Η επόμενη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2013 με θέμα «Τα βυζαντινά προνόμια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η οθωμανικότητα της εξουσίας του» με εισηγητή τον Μιχάλη Μιχαήλ, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.



Στιγμιότυπο από τη διάλεξη

Φιλολογικό μνημόσυνο Μίκη Σιακαλλή – 11.10.13

Φιλολογικό μνημόσυνο Μίκη Σιακαλλή


Παρασκευή – 11 Οκτωβρίου 2013


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Καραβιωτών, φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του ιδρυτή του λαογραφικού ομίλου «Αδούλωτοι», Μίκη Σιακαλλή. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο προσφυγικός λαογραφικός όμιλος «Αδούλωτοι» Σιακαλλή σε συνεργασία με τους Δήμους Λαπήθου και Καραβά.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε σύντομες παρουσιάσεις από τους Δημάρχους Λαπήθου και Καραβά, κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα και Γιάννη Παπαϊωάννου αντίστοιχα και αναφορές στο πολύπλευρο έργο και την προσφορά του αξέχαστου Μίκη Σιακαλλή από τον αθλητικογράφο κ. Πέτρο Χατζηχριστοδούλου και τον εκπρόσωπο του ομίλου «Αδούλωτοι» Σιακαλλή Κυριάκο Ιακωβίδη.










   

Άποψη από την εκδήλωση


Ο Κυριάκος Ιακωβίδης, εκ μέρους του προσφυγικού λαογραφικού ομίλου «Αδούλωτοι» παρουσίασε το έργο και την προσφορά του αείμνηστου Μίκη Σιακαλλή


Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του ομίλου το οποίο παρουσίασε ενότητες με παραδοσιακούς Κυπριακούς χορούς. Μουσικές παρεμβάσεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τον  Μιχάλη Ττερλικκά και τους συνεργάτες τους.


Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του αξέχαστου Μίκη Σιακαλλή.










   

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μέλη από το συγκρότημα «Αδούλωτοι»


Μουσικό σχήμα με τον Μιχάλη Τερλικκά παρουσίασε παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια


Προηγήθηκε αιμοδοσία εις μνήμη του Μίκη Σιακαλή από φίλους και εκτιμητές του έργου του.


Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, η πολυσήμαντη και πολυεπίπεδη προσφορά του αείμνηστου Μίκη Σιακαλλή θα παραμείνει πυξίδα ζωής για όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που συνδέονται με την πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή των παραδόσεων του τόπου μας.










   

Το χορευτικό συγκρότημα «Αδούλωτοι» με επικεφαλής τον ιδρυτή του Μίκη Σιακαλλή σε αποστολή στην Κίνα το 1990


Βράβευση του συγκροτήματος «Αδούλωτοι» στο φεστιβάλ Λευκάδας το 1980

Έκδοση Δήμου Καραβά «Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες»

Έκδοση Δήμου Καραβά


«Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες»



Ο Δήμος Καραβά ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας του έκδοσης με τίτλο «Καραβάς τέχνες και τεχνίτες» σε έρευνα και επιμέλεια της Ελένης Παπαδημητρίου. Η Ελένη Παπαδημητρίου γεννήθηκε στον Καραβά και μέχρι σήμερα έχει επιμεληθεί μια σειρά από εκδόσεις που αναφέρονται κυρίως στη λαϊκή τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας.


Η έκδοση αποτελεί μια σημαντική ποιοτική πρωτοβουλία του Δήμου Καραβά η οποία έχει στόχο την προβολή και καταγραφή της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της κωμόπολης Καραβά πριν το 1974.


Στις 74 συνολικά σελίδες της έκδοσης, περιλαμβάνονται αναφορές στους ανθρώπους/δημιουργούς του Καραβά οι οποίοι άφησαν πίσω τους μια μεγάλη κληρονομιά με το έργο και τα δημιουργήματά τους στους τομείς της ξυλογλυπτικής, αγγειοπλαστικής, αργυροχοΐας, υφαντικής και γενικά της ανάπτυξης της κωμόπολης Καραβά.


Στο χαιρετισμό του Δημάρχου Καραβά που συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:


«Μέσα από το πλούσιο ιστορικό πληροφοριακό υλικό και τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την έκδοση, ο αναγνώστης αναγνωρίζει τη μεγάλη παράδοση που είχε η κωμόπολη Καραβά η οποία προσδιορίζει με τον πιο αξιοθαύμαστο τρόπο την έκταση και την ποιότητα του λαϊκού πολιτισμού που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή. Όλα τα είδη της λαϊκής τέχνης ανθούσαν στον Καραβά και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που μας δίνει μια ξεχωριστή περηφάνια και εφόδια γνώσης να συνεχίζουμε την πολύπλευρη αποστολή μας στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς».


Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν την έκδοση «Καραβάς, τέχνες και τεχνίτες», μπορούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δήμου Καραβά, τηλ. 22 516937. Η έκδοση θα αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες και στην ιστοσελίδα του Δήμου Καραβά www.karavas.org.cy.


ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ


ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


 


1. Αντικατοχικές εκδηλώσεις Επαρχίας Κερύνειας 2014 – 22.7.14


Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς», ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, σε συνεργασία με προσφυγικά σωματεία της Επαρχίας, διοργανώνουν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 40η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 και  ώρα 7.15μμ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει τρισάγιο από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομο, ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών και κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, στρατού, αστυνομίας, Δήμων, κοινοτήτων και επαρχιακά σωματεία.


 

Εσπερινός Αγίου Ευλαλίου – 21.10.13

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΛΑΛΙΟΥ


Δευτέρα 21  Οκτωβρίου 2013 


Ο Δήμος Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου Δασουπόλεως, διοργάνωσαν για ακόμα μια φορά στην προσφυγιά τον εσπερινό του Αγίου Ευλαλίου, πρώτου επισκόπου Λαμπούσης.


Ο εσπερινός πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 στην εκκλησία  Αποστόλου Βαρνάβα – Αγίου Μακαρίου στη Δασούπολη και σε αυτόν προέστη ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος.


Το εκκλησάκι του Αγίου Ευλαλίου βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Λάμπουσας, δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Αχειροποιήτου στα δημοτικά όρια Καραβά. Η εικόνα του Αγίου η οποία παραγγέλθηκε από Καραβιώτες λίγους μήνες πριν της εισβολή, βρίσκεται στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου στη Δασούπολη.










   

Άποψη της εκκλησία πριν τον εσπερινό


Στιγμιότυπο από την περιφορά της εικόνας του Αγίου Ευλαλίου


Η αγιογράφηση της πιο πάνω εικόνας, η οποία προοριζόταν αρχικά για το εικονοστάσι της εκκλησίας της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στον Καραβά, ανατέθηκε στον αγιογράφο Σόλωνα Φραγκουλίδη. Όταν όμως έγινε η Τουρκική εισβολή, η εικόνα η οποία δεν είχε ολοκληρωθεί, βρισκόταν στο εργαστήρι του αγιογράφου στη Λευκωσία. Έτσι σώθηκε και μετά την ολοκλήρωσή της παραδόθηκε στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου στην οποία τελείται, στις 21 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, ο εσπερινός του Αγίου.


Ο Δήμος Καραβά εκφράζει την ικανοποίηση του για την πολύ ικανοποιητική παρουσία Καραβιωτών στον εσπερινό και τη στήριξη που εκφράζουν οι εκτοπισμένοι δημότες Καραβά προς το έργο και τις δραστηριότητες του Δήμου τους.


Μέσα από το απολυτίκιο του Αγίου Ευλαλίου, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα  και η πίστη ότι μετά τον Γολγοθά θα ακολουθήσει η Ανάσταση. Η δύσκολη αποστολή όλων μας για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την Τούρκικη κατοχή συνεχίζεται.


«Θεόφρον Ευλάλιε την σην, ποίμνην περιφύλαττε εκ πάσης βλάβης, και θλίψεως και περιστάσεως, και εκ πάσης ρύσαι, συμφοράς, θεσπέσιε και της αιχμαλωσίας πρεσβείαις σου, ίνα δοξάζωμεν, ποιμένα αληθέστατον, και Τριάδος, μέγιστον συνήγορον».








 

Στιγμιότυπο από τον εσπερινό στον οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος