Κηδεία Γιώργου Κυριακίδη – 26.3.13

Επικήδειος Γιώργου Κυριακίδη

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, Λευκωσία

26 Μαρτίου 2013

Στα 39 σχεδόν χρόνια πικρής προσφυγιάς, η απώλεια αγαπημένων προσώπων που δεν κατάφεραν να γευτούν τη μεγάλη χαρά της επιστροφής στους σκλαβωμένους τόπους μας προκαλεί ένα βαθύ συναίσθημα πόνου και απογοήτευσης για αυτή τη δύσβατη ανηφορική πορεία που εξακολουθεί να συνεχίζεται με ένα αβέβαιο προσανατολισμό.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κοινωνίας μας η οποία συνδέθηκε για πολλά χρόνια με την κωμόπολη Καραβά, αγάπησε τον παραδεισένιο τόπο και προσέφερε απλόχερα και δημιουργικά για την πολιτιστική ανάπτυξη της κωμόπολής μας για 23 χρόνια καθώς επίσης η εκπαιδευτική του αποστολή υπήρξε πλούσια σε όλους τους τομείς σε πολλά μέρη της Κύπρου, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη επαρχία μας.

Αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής τον αφοσιωμένο εκπαιδευτικό Γιώργο Κυριακίδη, τον ακούραστο δάσκαλο της Επαρχίας Κερύνειας ο οποίος είχε το χαρισματικό τρόπο να μεταδίδει γνώσεις, να καθοδηγεί και να εμπνέει τους νέους μας, να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αρχές και αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο σε ψηλά επίπεδα ποιοτικής δημιουργίας και προσφοράς.

Ο Γιώργος Κυριακίδης γεννήθηκε στο χωριό Μπέλα-πάις στις 27 Φεβρουαρίου 1923. Γονείς του η Μερόπη και ο Σάββας Κυριακίδης Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, 3 αγόρια και ένα κορίτσι.

Σε ένα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλλον με την καθοδήγηση των στοργικών γονιών του, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο φιλήσυχο και συνάμα μαγευτικό χωριό του Μπέλα-πάις . φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας. Στις τελευταίες τάξεις φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Άριστος μαθητής είχε πάντοτε την επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές, να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της μάθησης και τις επιστημονικές γνώσεις. Φοιτά στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και με την αποφοίτησή του διορίζεται δάσκαλος στην Ακανθού. Από τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής του αποστολής ανέδειξε τα χαρίσματα ενός αφοσιωμένου εκπαιδευτικού ο οποίος γνώριζε τις ευαισθησίες των νέων και έδινε σωστή κατεύθυνση και γνώσεις με σωστό προγραμματισμό.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο δημοτικό σχολείο της Μόρφου, πήρε πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας για υποτροφία μετεκπαίδευσης στην Αγγλία. Την αποποιήθηκε γιατί είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και αρνήθηκε την υποτροφία του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διακυβέρνηση των Άγγλων στο νησί.

Στο χωριό Μύρτου, με τη δική του προσωπική συμβουλή και ενέργειες κτίστηκε το νέο σχολείο του χωριού όπου διαμορφωθήκαν νέες συνθήκες στέγασης όλων των παιδιών της κοινότητας.

Σε ηλικία 32 ετών παίρνει προαγωγή σε Διευθυντή Β’ και μετατίθεται στο χωριό Κάρμι και μετά στο οκτατάξεο σχολείο της Βασίλειας. Από τη θέση του διευθυντή Α’ υπηρέτησε στο οκτατάξεο σχολείο Πελενδρίου και στη συνέχεια στην Α’ Αστική σχολή της Λαπήθου.

Πλούσια από κάθε άποψη η εκπαιδευτική του προσφορά σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Το 1951 παντρεύτηκε τη Ρίtα Καραβία από τον Καραβά. Η αφοσιωμένη προσέγγισή του σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτιστικής προσφοράς διαφοροποιείται δίνοντας προτεραιότητα στο νέο περιβάλλον που δημιουργούν τα νέα δεδομένα εγκατάστασής του.

Από νωρίς εντάχθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κοινότητας Καραβά που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και τη θετική διάθεση των κατοίκων του Καραβά να δημιουργούν συνθήκες για τον εξωραϊσμό και την πρόοδο της κωμόπολης.

Το 1961 γίνεται ιδρυτικό μέλος της επιτροπής πνευματικής ανάπτυξης Καραβά, μια πρωτοβουλία η οποία έθεσε υψηλούς στόχους οι περισσότεροι των οποίων υλοποιήθηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα. Δημιουργείται μουσείο λαϊκής τέχνης Καραβά με την αξιόλογη συμμετοχή του αγαπητού μας Γιώργου Κυριακίδη να δίνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα προσφοράς σε πολλές άλλες εκδηλώσεις Εθνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Η αγάπη του για τη λαογραφία και αρχαιολογία της περιοχής επεκτάθηκε σε μια αποστολή να μαζευτούν όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα από τον Καραβά και τα γύρω χωριά για εμπλουτισμό του μουσείου λαϊκής τέχνης Καραβά. Είχε δε στενή συνεργασία για το σκοπό αυτό με τον πρωτοπόρο γνωστό ζωγράφο της Κύπρου Αδαμάντιο Διαμαντή καθώς και με τον αρχαιολόγο Μιχαλη Λουλλουπή.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, μαζί με την λατρευτή του σύζυγο Ρίτα έδωσαν εφόδια γνώσης αρχές και αξίες στις τρεις κόρες του Μερόπη, Μαρία και Ελένη.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους σχεδιασμούς δημιουργίας και προσφοράς. Βρεθήκαμε όλοι μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά , διωγμένοι, κυνηγημένοι, χωρίς στερεές βάσεις με ένα αβέβαιο προσανατολισμό σε συνθήκες πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες.

Η οικογένεια του αγαπητού μας Γιώργου βρίσκει σιγά-σιγά τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να δίνει διέξοδο σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.

Προτεραιότητα οι σπουδές των 3 παιδιών, ένας στόχος ο οποίος υλοποιήθηκε με πολλές θυσίες. Ευτύχησε να δει και τις τρεις του κόρες να διακρίνονται με τις γνώσεις τους και την επαγγελματική τους επάρκεια. Η πρώτη του κόρη Μερόπη είναι σήμερα εφέτης στο εφετείο Αθηνών, η δεύτερη του κόρη Μαρία είναι φιλόλογος Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας σε δημόσιες σχολές της Ελλάδας και η Τρίτη του κόρη Ελένη είναι φιλόλογος, βοηθός διευθύντρια σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.

Ευτύχησε δε να γευτεί τη μεγάλη χαρά να έχει δύο εγγόνια και ένα δισέγγονο από τη μεγάλη του κόρη και τρία εγγόνια από τη μικρή.

Η κοινωνική προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου υπήρξε πλούσια και συνεχής σε όλα τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και για σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Ο Γιώργος Κυριακίδης είχε τη γενική ευθύνη οργάνωσης εκδηλώσεων για τα παιδιά με στόχο να μεταδοθούν πληροφορίες για την κατεχόμενη γη μας και να καλλιεργηθεί η αγάπη και η περηφάνια των παιδιών για τον Καραβά και την επαρχία Κερύνειας.

Συμμετείχε επίσης στην οργανωτική επιτροπή της έκδοσης του σωματείου μας με τίτλο «Καραβάς» όπου μεταξύ άλλων και δικές του μελέτες συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.

Πλούσια από κάθε άποψη υπήρξε η συνεισφορά και συμμετοχή του στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Υπηρέτησε το σύνδεσμο για 15 συνεχή χρόνια με μια υποδειγματική προσφορά που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βελτίωση όλων των συνθηκών και δεδομένων της καθημερινότητας.

Ανέδειξε επίσης τη συναδελφική αλληλεγγύη αφού για σειρά ετών υπήρξε μέλος και πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κερύνειας. Συγκινητικό ήταν το τηλεφώνημα που πήρε δυο μέρες πριν πεθάνει η οικογένειά του για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τιμώμενων προσώπων για την εκδήλωση που θα διοργανώσει σύντομα η οργάνωση δασκάλων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.

Τιμή και έπαινος για όλα όσα έχει προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην κοινωνία μας ο αγαπημένος μας Γιώργος Κυριακίδης.

Τον αποχαιρετούμε με μια περηφάνια ξεχωριστή γιατί γνωρίζουμε ότι στη δική του διαδρομή από το στίβο της ζωής είχε αφήσει μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας και προσφοράς.

Όλοι θα τον θυμόμαστε για τα πλούσια χαρίσματά του χαρακτήρα του, για την καλή του διάθεση να προσφέρει, να είναι πάντοτε δίπλα στη οικογένειά του, στο συνάνθρωπο, στην εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα.

Τα τελευταία χρόνια πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία με την υγεία του. στις δύσκολες συνθήκες και στιγμές που περνά ο τόπος μας αυτή την περίοδο, τον αποχαιρετούμε με ένα παράξενο προβληματισμό και ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη δική μας αποστολή χωρίς ταλαντεύσεις μέχρι το τέλος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα αναδιπλώσουμε όσο μπορούμε τις δυνάμεις μας, θα μαζέψουμε όλες τις συμβουλές και νουθεσίες που μας έδιναν όσοι μας έφυγαν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη. Θα αναζητήσουμε όλα εκείνα τα σοφά λόγια και τις γνώσεις που μας έδωσες και εσύ αξέχαστέ μας δάσκαλε Γιώργο σε πάρα πολλές περιπτώσεις για να δώσουμε με αξιοπρέπεια, πίστη, καρτερία και ελπίδα όλες τις μάχες που χρειάζονται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μέχρι που να γαληνέψουν οι τρικυμισμένες θάλασσες και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και την πατρίδα μας.

Στη λατρευτή σου σύζυγο Ρίτα, στα παιδιά σου Μερόπη, Μαρία, Ελένη και στις οικογένειές τους, στα εγγόνια σου και στους λοιπούς συγγενείς εκφράζω εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησης μας στο έργο και την προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου να είναι υπόμνηση χρέους και ποιοτικής προσφοράς στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν.

Εκφράζω δε την ικανοποίησή μας για την εισήγηση της οικογένειάς του να γίνουν εισφορές στη μνήμη του για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών μια αξιέπαινη ενέργεια που συνδέεται άμεσα με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα στήριξης του αξέχαστού μας Γιώργο προς τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Γεώργιου Μαούρη – 16.3.13

Επικήδειος Γιώργου Μαούρη

Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Βιώνουμε μια διαδρομή 39 σχεδόν χρόνων πικρής προσφυγιάς με τη σκέψη να είναι καρφωμένη στον Καραβά και τους ανθρώπους που κοσμούσαν με το έργο και την προσφορά τους τη φιλοπρόοδη κοινότητά μας.

Είναι δε με συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε την απώλεια μίας ακόμα ξεχωριστής προσωπικότητας του Καραβά, η οποία ξεχώριζε με ποιοτικά χαρακτηριστικά και έδινε εφόδια γνώσης και κατεύθυνση στους νέους με ένα προσεγμένο και πολύ περιεκτικό τρόπο.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον αξιαγάπητο δάσκαλο του Καραβά, το Γιώργο Μαούρη, ο οποίος στη δική του διαδρομή από το στίβο της ζωής έδωσε πολύτιμες ψηφίδες γνώσεις, ανέδειξε τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και είχε έντονα προσδιορισμένα τα πλαίσια και τη μεγάλη αξια που προσφέρουν στη κοινωνία και ο θεσμός της οικογένειας και της εκκλησίας.

Ο αγαπητός μας Γιώργος Μαούρης γεννήθηκε στον Καραβά στις 25 Νοεμβρίου 1933. Γονείς του οι Καραβιώτες Λάμπρος Μαούρης και Ελένη Πετρίδου. Είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές, τη Στασουλα και την Αθηνά. Ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία και την προστασία των τριών μικρών παιδιών ανέλαβαν οι θείες τους Μαρίτσα και Καλλιόπη και ο θείος Ευθύμιος. Στοργικό και αφοσιωμένο από κάθε άποψη το νέο περιβάλλον της οικογένειας, κέρδισαν τα παιδιά αρχές και ηθικές αξίες και διαμόρφωσαν χαρακτήρες με πλούσια χαρίσματα, καλής συμπεριφοράς, γαλήνιας προσέγγισης και προσαρμοστικότητας σε στέρεες βάσεις.

Ο Γιώργος Μαούρης φοίτησε αρχικά στο δημοτικό σχολείο Καραβά και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου, όπου αποφοίτησε το 1951. Άριστος μαθητής, είχε δε πολλή διάθεση να κερδίσει επιπρόσθετα εφόδια γνώσης, φοιτώντας για τρία χρόνια στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Η αγάπη του για το περιβάλλον και ειδικότερα για την ανάπτυξη της λεμονοκαλλιέργειας στον Καραβά, τον ώθησαν να συνεχίσει για ένα ακόμη χρόνο στο Γεωργικό Κολλέγιο Μόρφου για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις να καλλιεργεί και να φροντίζει σωστά τα περιβόλια με λεμονιές που φύτεψε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στον Καραβά. Ένας συνδυασμός γνώσης που έδινε πολύ καλές προοπτικές δραστηριοποίησης στο γήινο παράδεισο του Καραβά μας.

Παντρεύτηκε το 1957 την Αντρούλλα Μοτίτη από τον Καραβά, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αναστασία, το Λάμπρο και την Ελένη. Μια ευτυχισμένη οικογένεια με τους στοργικούς γονείς να δίνουν εφόδια γνώσεις και αρχές στα παιδιά, να δίνουν κατεύθυνση πώς να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες στο στίβο της ζωής.

Ο Γιώργος Μαούρης δίδαξε ως δάσκαλος στα σχολεία του Καραβά, της Κλεπίνης και της Βασίλειας. Από το 1969 η εκπαιδευτική του προσφορά μεταφέρθηκε στη Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε ως καθηγητής πρακτικών γνώσεων στα Γυμνάσια Λαπήθου, Νεάπολης, Κυθραίας, Λευκονοίκου και Ακροπόλεως μέχρι το 1993 που αφυπηρέτησε.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο, ο Γιώργος Μαούρης είχε μια ξεχωριστή σύνδεση με τη γη του Καραβά. Ανέπτυξε τη λεμονοκαλλιέργεια με το σωστό τρόπο και ένιωθε μια μεγάλη ικανοποίηση και χαρά από αυτή τη σύνδεση. Μαζί με τους υπόλοιπους Καραβιώτες, μοιράζεται τις σκέψεις του και ενθαρρύνει πολλούς να ασχοληθούν με τη λεμονοκαλλιέγεια, μια ασχολία που έδινε επιπρόσθετο εισόδημα σε σχεδόν όλες τις οικογένειες των Καραβιωτών.

Ο γήινος παράδεισος του Καραβά γινόταν ακόμα πιο μεγάλος με την πεδιάδα από το βουνό μέχρι τη θάλασσα να αγκαλιάζεται σιγά σιγά από το πράσινο χρώμα της λεμονιάς με τους λεμονανθούς της άνοιξης να δίνουν μια ξεχωριστή ευωδία στο μαγευτικό χώρο.

Θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις τον αφοσιωμένο προγραμματισμό του αξέχαστού μας Γιώργου Μαούρη, να φτιάξει ένα περιβόλι με λεμονιές σε έκταση 5 σκάλων δίπλα από το πατρικό μας σπίτι στον Καραβά. Και έλεγε στον πατέρα μου «Ξάδελφε, θα με βοηθήσεις με το νερό που έχεις στη διάθεσή σου να πρασινίσουμε την περιοχή, να ομορφύνουμε τη γειτονιά μας». Και εμείς μικροί δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε στο πότισμα των περβολιών όταν χρειαζόταν τη βοήθειά μας . Αναμνήσεις μιας αξέχαστης εποχής που θα συντροφεύουν για πάντα τη σκέψη μας και θα καταπραΰνουν τον πόνο του αποχωρισμού από την πατρική γη.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 εξαφάνισε όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα που φτιάχναμε στον Καραβά και που με πολλή αφοσίωση οι Καραβιώτες προγραμμάτιζαν για την πρόοδο και ευημερία της κωμόπολής τους.

Η οικογένεια του αξέχαστού μας θείου Γιώργου, πέρασε από διάφορα στάδια δυσκολιών όπως όλοι μας, με ένα μεγάλο πόνο και ένα ανεξήγητο «γιατί», για την τραγική εμπειρία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Τα τρία παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στη μέση εκπαίδευση. Όλα συνέχισαν με πετυχημένο τρόπο τα μαθήματα και τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ευτύχισε να δει και τα τρία παιδιά να προοδεύουν, να προσφέρουν, να δημιουργούν.

Ο ίδιος γνώριζε ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την προσέγγιση του κάθε ενός από εμάς και πώς ιεραρχούμε την προσφορά μας προς την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας και τη θετική προσέγγιση επικοινωνίας με το συνάνθρωπο. Έντονα ευαισθητοποιημένος για το θέμα της κατοχής της πατρίδας μας, εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό σχήμα της χορωδίας «Η φωνή της Κερύνειας» για δώδεκα συνεχή χρόνια.

Ευτύχισα δε, να έχω το Γιώργο Μαούρη ως συνεργάτη, δημοτικό σύμβουλο την περίοδο 2002-2006. Μέσα από την στοχευμένη κατεύθυνση που μας έδινε στις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούσες να διακρίνεις στα εκφραστικά μάτια του τη μεγάλη του έγνοια για το μέλλον της πατρίδας μας, την προοπτική που θα είχε η νέα γενιά με το πέρασμα των χρόνων, καθώς επίσης και για τη διαφύλαξη των θρησκευτικών μας μνημείων και όχι μόνο. Πάντοτε εξέφραζε μια θετική προσέγγιση και ενίσχυε πρωτοβουλίες του Δήμου μας που είχαν στόχο την επανασύνδεση των σκορπισμένων κατοίκων.

Η αγάπη του για την εκκλησία υπήρξε επίσης σημαντική. Στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς προσέφερε τις υπηρεσίες του για δέκα συνεχή χρόνια ως εκκλησιαστικός επίτροπος στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αγαπητέ και αξέχαστε μου θείε Γιώργο Μαούρη,

Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιό σου ταξίδι μετά από μια δύσκολη δοκιμασία που πέρασες με την υγεία σου. Το έργο σου και η προσφορά σου θα παραμείνουν φωτεινός φάρος μιας δημιουργικής σκέψης και θα καθοδηγεί τα βήματά μας.

Τα πλούσια χαρίσματα του χαρακτήρα σου, η ευγένεια η ταπεινότητα , η τιμιότητα, η εργατικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι εξαίρετα στοιχεία αρετής που σε έκαναν να ξεχωρίσεις στην κοινωνία του Καραβά μας και όχι μόνο. Κερδίσαμε από τις γνώσεις που μας μετέδωσες πάρα πολλά, μπολιαστήκαμε από τη μεγάλη σου αγάπη για τη γη του Καραβά, πήραμε δυνάμεις από τις συμβουλές που μας έδινες στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς και συνεχίζουμε αταλάντευτοι τη δύσκολη αποστολή μας.

Στη λατρευτή σου σύζυγο Αντρούλλα, στα παιδιά σου Αναστασία, Λάμπρο, Ελένη, στα λοιπά μέλη της οικογένειάς τους, στα εγγόνια, στους συγγενείς, μεταφέρω εκ μέρους του Δήμου Καραβά τα θερμά μου συλλυπητήρια με το δακρύβρεχτο μαντήλι της εκτίμησής μου να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση για το χρέος προς τη σκλαβωμένη μας πατρίδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου Μαούρη στο έργο του Δήμου και των σωματίων μας θα αναρτήσει τη φωτογραφία του σε περίοπτη θέση στα γραφεία του Δήμου στη προσφυγιά. Μια ενέργεια που θα αναδεικνύει την εκτίμηση μας προς το έργο του και θα είναι ταυτόχρονα ακριβή πυξίδα σωστής κατεύθυνσης στη δική μας αποστολή μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής στον αξέχαστο Καραβά μας.

Αιώνια και παντοτινή θα είναι η μνήμη του στις καρδιές όλων μας…

Γ. Παπαϊωάννου
Δήμαρχος

Διήμερη εκδρομή στον Πεδουλά ΔΣΝΔΚ – 8-10.3.2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Διήμερη εκδρομή στον Πεδουλά


Διοργανωτής: Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά


Ακόμα μια πετυχημένη δραστηριότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8-10 Μαρτίου 2013. Μετά από αίτηση που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το συμβούλιο εξασφάλισε χορηγία για διοργάνωση διήμερης εκδρομής με στόχο τη γνωριμία της περιοχής του Τροόδους και ειδικότερα του γραφικού χωριού Πεδουλάς.


Στην πιο πάνω εκδρομή συμμετείχαν 20 περίπου νέοι με Καραβιώτικη καταγωγή, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Βυζαντινό και το Λαογραφικό   μουσείο του χωριού καθώς και να γνωρίσουν τα γειτονικά χωριά Καλοπαναγιώτης και Μουτουλάς.










   

Η αποστολή της νεολαίας στον Καραβά στο προαύλιο του μοναστηριού Ιωάννου του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη. Στα δεξιά ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου


Στιγμιότυπο από συνεστίαση σε παραδοσιακή ταβέρνα στον Καλοπαναγιώτη


Επίσης, η ομάδα των νέων του Καραβά επισκέφτηκε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη. Εξαιρετικά έργα θρησκευτικής κληρονομιάς του χωριού βρίσκονται στο εικονοφυλάκιο της Ιεράς μονής, το οποίο στεγάζεται στο παλαιό σχολείο της κοινότητας, στο ίδιο σύμπλεγμα που βρίσκεται και το μοναστήρι. Το σχολείο αναπαλαιώθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου και με χορηγία του μακαριστού τέκνου της κοινότητας Καλοπαναγιώτη, Κωνσταντίνου Λεβέντη. Η επίσκεψη στο εικονοφυλάκιο και η ξενάγηση που έγινε, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες γνώσης στους νέους του Καραβά για την πλούσια θρησκευτική παράδοση της περιοχής. Τα ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά έργα και εικόνες που βρίσκονται στο μουσείο προέρχονται από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και από εκκλησίες του Καλοπαναγιώτη.


Η διαμονή της αποστολής των νέων του Καραβά έγινε σε ξενοδοχείο στον Πεδουλά. Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και όλοι όσοι συμμετείχαν είχαν πολύ καλές εμπειρίες και εικόνες από τις ομορφιές της περιοχής, καθώς επίσης η αλληλογνωριμία και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των νέων του Καραβά δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα για να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής – 21.3.2013


Εκδήλωση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


«Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής


 του 1974 στον Καραβά» – Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη στήριξη του Δήμου Καραβά, την Πέμπτη 21 Μαρτίου η εκδήλωση του Δημοτικού Συμβούλιου Νεολαίας Δήμου Καραβά με τίτλο, «Αφηγήσεις, βιώματα από τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής του 1974 στον Καραβά». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και τον Αλέξανδρο Ποστεκκή εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά.










   

Αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Στο κέντρο ο παππούς Ανδρέας Σιεφταλής, ο οποίος την περίοδο της εισβολής του 1974 φυγάδεψε μαζί με τον πατέρα του Σόλωνα μετά από 37 μέρες εγκλωβισμού, εφτά στρατιώτες στις ελεύθερες περιοχές


Αναμνηστική φωτογραφία με τον παππού Ανδρέα Σιεφταλή και τρεις από τους στρατιώτες που διασώθηκαν με τη δική του βοήθεια την τραγική περίοδο της εισβολής του 1974. Από αριστερά: Στέλιος Θεοδότου από τον Αγρό, Φίλιππος Φιλίππου από τον Καραβά, ο παππούς Ανδρέας Σιεφταλής, Κώστας Τσαγκάρης από το Γερόλακκο και ο Δήμαρχος Καραβά, Γιάννης Παπαϊωάννου.


Στη συνέχεια ακούστηκαν συγκλονιστικές αφηγήσεις από εμπειρίες στρατιωτών που έζησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974 στον Καραβά. Προσωπικά βιώματα και συγκλονιστικές ιστορίες διηγήθηκαν ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας με αναφορές στην επιχείρηση των μονάδων καταδρομέων στον Άγιο Ιλαρίωνα, τη σύλληψή του και την εμπειρία της αιχμαλωσίας στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζώντων πολεμιστών του 286ΜΤΠΖ, κ. Χρίστος Τουφεξή για τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος ως ανθυπολοχαγός του τάγματος στην πρώτη γραμμή του πυρός στον Καραβά τις πρώτες μέρες της εισβολής, και ο Καραβιώτης Φίλιππος Φιλίππου, ο οποίος μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή και εγκλωβισμό 37 ημερών κατάφερε να διαφύγει μαζί με άλλους έξι στρατιώτες στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης προβολή μαγνητοσκοπημένης αφήγησης από τον τέως Δημοτικό Σύμβουλο Καραβά, αείμνηστο Δημήτρη Κοζάκο με θέμα τις πρώτες στιγμές της εισβολής καθώς και οπτικογραφημένη αφήγηση από τον Κώστα Δημητρίου και Ανδρέα Ευτυχίου με θέμα  «Ένα άγνωστο τάφο ηρώων της εισβολής στον Καραβά». Επίσης τα δικά του μηνύματα και ευχές διαβίβασε στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Ανδρέας Σιεφταλής από τον Κοντεμένο, ο οποίος μαζί με τον αείμνηστο πατέρα του Σόλωνα Σιεφταλή κατάφεραν να φυγαδεύσουν επτά Ελληνοκύπριους στρατιώτες το καλοκαίρι του 1974. Τιμητική πλακέτα δόθηκε επίσης και στο Σύνδεσμο Επιζώντων Πολεμιστών του 286ΜΤΠΖ ως ένδειξη απέραντης εκτίμησης για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν οι στρατιώτες του τάγματος τις πρώτες ώρες της Τουρκικής εισβολής όταν βρέθηκαν στον Καραβά και πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της φιλοπατρίας.








 

Επίδοση τιμητικής πλακέτας στο Σύνδεσμο Επιζώντων  Πολεμιστών του 286 ΜΤΠΖ. Την πλακέτα παρέλαβε ο Σοφρώνης Σοφρωνίου εκ μέρους του Συνδέσμου, ο οποίος την περίοδο του 1974 υπηρετούσε ως ανθυπολοχαγός και έλαβε μέρος στις μάχες στην περιοχή Έξι Μίλι


Ποιήματα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης διάβασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Φλωρεντίνα Φιλίππου και Κατερίνα Παπαϊωάννου. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μια εξαιρετική απόδοση τριών τραγουδιών από τη Χρυσάνθη Σχίζα. Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά Αλέξανδρο Ποστεκκή και Μαρία Γεωργίου.


Συγκλονιστικό από κάθε άποψη το περιεχόμενο της εκδήλωσης, άφησε πλήρως ικανοποιημένους τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τη νέα γενιά του Καραβά η οποία είχε ένα διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης για τα γεγονότα της εισβολής. Μέσα από τις αφηγήσεις των ιδίων των πρωταγωνιστών που έζησαν τα γεγονότα δόθηκαν συγκλονιστικές ιστορικές πληροφορίες για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου της Τουρκικής εισβολής του 1974.










   

Στιγμιότυπο από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με την Χρυσάνθη Σχίζα.


Λίγα λουλούδια αγάπης και εκτίμησης στον παππού Ανδρέα από την εγγονή του.


Ευχή όλων το δύσκολο περιβάλλον με την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας να ξεπεραστεί, ο κόσμος να ανασάνει και όλοι μας να αντλήσουμε δυνάμεις για καλύτερες μέρες με μια αισιόδοξη προοπτική δημιουργίας και προσφοράς για τον τόπο και την πατρίδα μας.

Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους – 28.3.2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


«Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της


25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 – Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών διοργάνωσε με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά, την καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 στο οίκημα του στο Στρόβολο.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων, σύντομη αναφορά στον προύχοντα του Καραβά Χατζηνικόλα Λαυρεντίου από την κα Πίτσα Πρωτοπαπά, ομιλία από την κα Νάσια Παταπίου, ιστορικού-ερευνήτριας με θέμα «Ψηφίδες από την ιστορία του Καραβά και της γύρω περιοχής (14ος – 18ος αιώνας)» καθώς και ένα σεμνό αφιέρωμα μνήμης για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Ιάκωβο Πατάτσο, ο οποίος κατάγεται από τον Καραβά, από την κα Χρυστάλλα Χαραλάμπους. Στη συνέχεια ακολούθησε μια κατάθεση ψυχής από δύο συναγωνιστές και φίλους του Ιάκωβου Πατάτσου, τον Γιώργο Παλαιολόγο και Νεόφυτο Σοφοκλέους.










   

Άποψη από την εκδήλωση


Στιγμιότυπο από την ομιλία της κα Νάσιας Παταπίου, ιστορικού-ερευνήτριας με τίτλο «Ψηφίδες από την ιστορία του Καραβά»


Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Τασούλα Βορκά, Μάριο Ανδρέου και τον Κωνσταντίνο Σωτηρίου στο πιάνο.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πανιερότατος Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της ΕΛΔΥΚ, ο Δήμαρχος Κερύνειας, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, κοινοτάρχες της Επαρχίας Κερύνειας και αρκετοί Καραβιώτες και φίλοι της κωμόπολης.


Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και προβολή ιστορικών πληροφοριών που σχετίζονται με την κωμόπολη Καραβά καθώς επίσης και η ενδυνάμωση του φρονήματος των εκτοπισμένων Καραβιωτών για συνεχή δραστηριοποίηση και προσφορά μέχρι που η πατρίδα μας απαλλαγεί από τη διαίρεση και την Τούρκικη κατοχή.


Τονίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας με την οικονομική κρίση, χρειάζεται όλοι να αντλούμε δυνάμεις από το ιστορικό μας παρελθόν με στόχο να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό οι δυσκολίες και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.










   

Ο Δήμαρχος Καραβά και ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» απονέμουν τιμητική πλακέτα στον ξάδελφο του Ιάκωβου Πατάτσου, Κυριάκο Πατάτσο


Αναμνηστική φωτογραφία με τους ομιλητές και τους συντελεστές της εκδήλωσης