Κηδεία Κυριάκου Κοζάκου – 13.2.13

Επικήδειος Κυριάκου Κοζάκου

Εκκλησία Αγίου Νικολάου – Λεμεσός

13 Φεβρουαρίου 2013

Τριάντα εννιά σχεδόν χρόνια πικρής προσφυγιάς και κάθε φορά που αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι συνδημότες μας που φεύγουν με τον πικρό καημό του γυρισμού στα χείλη, νιώθουμε ένα συναίσθημα απερίγραπτο που προκαλεί απέραντη θλίψη και ένα βαρύ πόνο στην καρδιά.

Η είδηση του θανάτου του ξεχωριστού συνδημότη μας Κυριάκου Κοζάκου ταρακούνησε πολύ έντονα τον εσωτερικό μας κόσμο και νιώσαμε ότι χάσαμε ένα πολύτιμο συνοδοιπόρο της επιστροφής. Ο αξέχαστος μας Κυριάκος Κοζάκος υπήρξε μέσα από τη δική του διαδρομή στο στίβο της ζωής μια ξεχωριστή προσωπικότητα προσφοράς σε πολλούς τομείς με πολυδιάστατη δράση η οποία άφησε τη δική της σφραγίδα ποιοτικής δημιουργίας στην ιστορία της αξέχαστης κωμόπολης του Καραβά μας.

Γεννήθηκε το 1925 στον Καραβά. Γονείς του ο Γιάννης και η Άννα Κοζάκου. Ήταν το πρώτο από τα δέκα παιδιά της οικογένειας, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια. Μια οικογένεια η οποία υπήρξε πάντοτε αγαπημένη, με όλα τα παιδιά να κερδίζουν εφόδια και αρχές από την προσεγμένη καθοδήγηση του αφοσιωμένου πατέρα και της στοργικής μάνας. Ο Κυριάκος φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και στη συνέχεια στην εμπορική σχολή Κερύνειας από όπου πήρε τις απαραίτητες γνώσεις και τη σωστή κατεύθυνση στη διαμόρφωση του δικού του χαρακτήρα και της δικής του χαρισματικής προσωπικότητας.

Πέρασε τα εφηβικά του χρόνια σε μια περίοδο δύσκολη όπου υπήρχε έντονος προβληματισμός για καλύτερες συνθήκες ζωής αλλά και για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού το οποίο βρισκόταν σε κρίσιμο σταυροδρόμι αποφάσεων και διεκδικήσεων.

Από τα πρώτα στάδια της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Κυριάκος και μαζί του πολλά μέλη της οικογένειας του υπήρξαν βασικά στελέχη προσφοράς για οποιανδήποτε αποστολή για να ευοδωθεί ο στόχος της ελευθερίας της Κύπρου από τον Άγγλο αποικιοκράτη. Οι κορυφαίοι ήρωες μας Γρηγόρης Αυξεντίου και Κυριάκος Μάτσης στο πέρασμά τους από τον Καραβά οργάνωσαν ομάδες νέων και έδωσαν βασικές κατευθύνσεις για τους στόχους και τις επιδιώξεις της Εθνικής εξέγερσης. Ο αξέχαστος Κυριάκος ήταν ένα ξεχωριστό στέλεχος και υπήρξε σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο καθοδηγητής ομάδων στήριξης της ΕΟΚΑ στην περιοχή του Καραβά και γενικότερα της Επαρχίας Κερύνειας. Συνελήφθη για τη δράση του από τους Άγγλους και διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος στην Πύλα και στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ξεχώριζε για την ξεκάθαρη σκέψη του, για τη διορατικότητα και την αφοσιωμένη αποστολή του. Με προσεγμένη προσέγγιση και συμπεριφορά αναδείκνυε τις αρχές της φιλοπατρίας και έδινε αισιόδοξα μηνύματα πίστης για καλύτερες μέρες μέσα από την προβολή των ιδανικών της ελευθερίας.

Ένας σημαντικός σταθμός στη ιστορία του Καραβά ήταν η ίδρυση του σωματείου της Αθλητικής Ένωσης Καραβά το Σεπτέμβριο του 1957. Νέοι από όλους τους κομματικούς χώρους, ένοιωσαν την ανάγκη να ενώσουν δυνάμεις και να προβάλουν τις άφθαρτες αξίες του αθλητισμού και της πολιτιστικής προσφοράς. Και σε αυτή την πρωτοβουλία σημαντική συμβολή και συμμετοχή είχε ο αξέχαστός μας Κυριάκος Κοζάκος. Υπήρξε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και για σειρά ετών, από το 1958, διετέλεσε πρόεδρός του μέχρι τον Ιούλιο του 1974. Το σωματείο της ΑΕΚ με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Κυριάκου Κοζάκου υπήρξε η κύρια πολιτιστική και αθλητική έπαλξη της κωμόπολης Καραβά την περίοδο μετά την ανεξαρτησία του 1960 μέχρι το 1974. Εξαιρετικές διακρίσεις στον αθλητισμό, το ποδόσφαιρό, την καλαθόσφαιρα, τον κλασικό αθλητισμό, την επιτραπέζια αντισφαίριση. Πλούσια επίσης από κάθε άποψη η πολιτιστική δράση του σωματείου με θεατρική ομάδα, χορευτικό συγκρότημα και με πολύ αξιόλογες συμμετοχές σε εκδηλώσεις στον Καραβά και σε ολόκληρη την Επαρχία Κερύνειας.

Ο Κυριάκος κατάφερνε να συνδυάζει μια πολύπλευρη προσφορά ιεραρχώντας όλα τα δεδομένα με ποιοτική σκέψη, σωστή προσέγγιση και θετική ενέργεια. Είχε τη μεγάλη εκτίμηση όλων των συνεργατών του και ο ίδιος με το δικό του τρόπο ανταπέδιδε αυτή την στήριξη με συλλογικές πρωτοβουλίες για το καλό της κοινωνίας του Καραβά στο σύνολο της.

Παντρεύτηκε το 1962 την Ελένη Πέτρου Δημητρίου από τον Καραβά με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Πέτρο, τον Γιάννη και τη Θέτις. Αφοσιωμένη οικογένεια με τον Κυριάκο να είναι πάντοτε ο στοργικός πατέρας που έδινε συμβουλές για να κερδίσουν τα παιδιά αρχές και αξίες, πολύτιμα εφόδια στο στίβο της ζωής.

Γεμάτος ενέργεια, με πολύπλευρο έργο, κατάφερνε με ένα ξεχωριστό τρόπο να προσφέρει και να δημιουργεί. Η συνεισφορά του στα κοινά δεν περιοριζόταν μόνο στο αθλητικό σωματείο της ΑΕΚ. Διατέλεσε για σειρά ετών μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά επί δημαρχίας Ιωάννη Χαρμαντά και Φιλή Χατζηδαμιανού, όταν η φιλοπρόοδη κοινότητα του Καραβά κατάφερε να υλοποιήσει πολλά αναπτυξιακά έργα και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο τραγικός σταθμός του Ιουλίου του 1974 ανέκοψε όλες αυτές τις εξαίρετες προοπτικές προόδου και ευημερίας της κωμόπολής μας. Οι πραγματικές διαστάσεις του βίαιου αποχωρισμού από την πατρική γη σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό πολέμου δεν περιγράφονται και ούτε μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις για τα όσα ζήσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.

Δύσκολα τα δεδομένα και για την οικογένεια του αξέχαστού μας Κυριάκου. Νέοι ορίζοντες δημιουργίας με αναδίπλωση δυνάμεων επιβίωσης. Μια καλή επιλογή ήταν η εργοδότηση σε χώρες του Αραβικού κόλπου που κράτησε σχεδόν είκοσι χρόνια! Θυσίες μεγάλες αλλά πάντοτε με σωστό προγραμματισμό για το καλό της οικογένειάς.

Πολύ εύκολα μπορούσες να διακρίνεις στο γαληνιο βλέμμα του αξέχαστου Κυριάκου τον πόνο της μοιρασμένης πατρίδας και τον ασίγαστο πόθο για επιστροφή σε ένα ελεύθερο Καραβά. Στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις του Δήμου μας πάντοτε έδινε το παρών του και οι συμβουλές του έδιναν εφόδια γνώσης, καθοδήγησης και περηφάνιας για τον Καραβά και την Επαρχία μας.

Μεγάλη συγκίνηση και χαρά για τον ίδιο ήταν οι στιγμές επαναδραστηριοποίησης στην προσφυγιά του Αθλητικού Σωματείου της κωμόπολης μας της ΑΕ Καραβά την οποία υπηρέτησε με πολλή αφοσίωση και ξεχωριστή αγάπη. Έζησε ξεχωριστές στιγμές χαράς και περηφάνιας από τις διακρίσεις του Σωματείου μας τα τελευταία τρία χρόνια και πάντοτε είχε ένα καλό λόγο να επαινεί τους νέους του Καραβά οι οποίοι συνεχίζουν να δημιουργούν και να προσφέρουν σε συνθήκες δύσκολες με πολλά προβλήματα.

Για τον Κυριάκο Κοζάκο όσα και να αναφέρεις είναι λίγα. Η προσφορά του σημαντική και πολύπλευρη, άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Καραβά μας. Μια ξεχωριστή σφραγίδα δημιουργίας του θα φωτίζει και θα δίνει κατεύθυνση σε όλους μας να ανηφορίζουμε χωρίς ταλαντεύσεις τον Γολγοθά μας. Οι παρακαταθήκες που μας αφήνει είναι πολύτιμες ψηφίδες ζωής που αναδεικνύουν το έργο και την προσφορά του.

Αξέχαστέ μας Κυριάκο,

Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με ένα υψηλό συναίσθημα περηφάνιας για τα όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην πατρίδα, στην κοινωνία και στην οικογένειά σου. Το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι μεγάλο γιατί ήξερες πάντα να προσφέρεις απλόχερα σε πάρα πολλούς τομείς.

Στην αγαπημένη σου σύζυγο Ελένη, στα παιδιά σου Πέτρο, Γιάννη και Θέτις, στα αδέλφια σου, στα εγγόνια σου και στους λοιπούς συγγενείς, εκφράζω εκ μέρους του Δήμου Καραβά τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό και εκφράζουμε την απέραντή μας εκτίμηση στον αξέχαστο μας Κυριάκο για τα όσα έχει προφέρει με πολλή αφοσίωση και αγάπη στην πρόοδο, την ευημερία, την αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη της κωμόπολης του Καραβά μας.

Η προσφορά και το έργο του θα είναι ακριβή πυξίδα ποιοτικής δημιουργίας που θα δίνει κατεύθυνση στην αποστολή μας και το χρέος για μια λεύτερη πατρίδα.

Φωτεινή και αιώνια θα παραμείνει η μνήμη του, αξεθώριαστη και φωτοδότρα η προσφορά του. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου γείτονα και συνοδοιπόρε της τιμής και του χρέους, Κυριάκο Κοζάκο.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά