Κηδεία Μαργαρίτας Λοϊζίδου – 23.12.13

Επικήδειος λόγος Μαργαρίτας Λοϊζίδου

Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Ακρόπολη, Λευκωσία

23 Δεκεμβρίου 2013

Μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά οι μνήμες στριφογυρίζουν σαν μελίσσι στου νου τα παρακλάδια και βουρκώνουν από συγκίνηση τα μάτια με εικόνες από τις γειτονιές του Καραβά. Ο όμορφος κόσμος που ζούσαμε πριν το 1974 στον δικό μας παραδεισένιο τόπο, με την αξιοσύνη και την προοδευτικότητα των κατοίκων σιγά-σιγά λιγοστεύει. Αγαπημένες μορφές που τις βλέπαμε και μας μετέδιδαν βιώματα, μηνύματα ελπίδας και πίστης, σιγά-σιγά φεύγουν.

Αποχαιρετούμε σήμερα μια αγαπημένη συνδημότισσα που ξεχώριζε για την πραότητα του χαρακτήρα της, την καλοσύνη, την αρχοντιά της ψυχής, την ευγένεια και τη σεμνότητα στον τρόπο έκφρασης με το γλυκό χαμόγελο που σε κέρδιζε με την πρώτη κουβέντα που είχες μαζί της. Η αγαπημένη μας Μαργαρίτα Λοϊζίδου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 χρόνων με το παράπονο της προσφυγιάς που το έζησε για 40 χρόνια με πολλές ανατροπές και πολλές δυσκολίες.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1929. Γονείς της ο Σάββας και η Αναστασία Φυλακτή. Ήταν το 4ο στη σειρά από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Ένας κόσμος πολύ διαφορετικός με τα δεδομένα της τότε εποχής, να δίνουν οι γονείς εφόδια γνώσης, αρχές και αξίες για να δημιουργηθούν οι στερεές βάσεις για τα περαιτέρω βήματα της ζωής.

Παντρεύτηκε το 1950 τον Κώστα Λοϊζίδη από τον Καραβά. Μαζί απέκτησαν μια ευτυχισμένη οικογένεια με τέσσερα παιδιά, τη Σούλλα, τη Νίκη, τη Θέλμα και τον Ανδρέα. Όλα τα δεδομένα ήταν στοχευμένα σε ένα θετικό προσανατολισμό δημιουργίας με προοπτικές πολύ ευοίωνες, σε ένα παραδεισένιο τόπο με πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

Όμως όλα αυτά τα όμορφα όνειρα δημιουργίας ανατράπηκαν με την Τουρκική εισβολή του 1974. Η οικογένεια της αγαπημένης μας Μαργαρίτας βρίσκει προσωρινά καταφύγιο στη Λεμεσό για ένα χρόνο μέχρι που αναγκάζεται να ξενιτευτεί στην Αμερική. 17 ολόκληρα χρόνια μακριά από την Κύπρο με τον καημό του αποχωρισμού να είναι μια ανοικτή πληγή που δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα αθεράπευτή.

Η επιστροφή στην Κύπρο ήταν μια συνειδητή πράξη για να βελτιωθεί το συναίσθημα της επαφής με αγαπημένα πρόσωπα και της επανασύνδεσης με συγχωριανούς και φίλους.

Σε όλες τις συγκεντρώσεις του Δήμου και του σωματείου μας η αξέχαστη Μαργαρίτα επιδίωκε να μεταφέρει μια αισιόδοξη προσέγγιση σε εμάς τους νεότερους. Οι συμβουλές της πολύτιμες και το ξεχωριστό της χαμόγελο έδινε με τον πιο έντονο τρόπο τη δυναμική και την προοπτική της ελπίδας και της πίστης για καλύτερες μέρες.

Κοινωνική από κάθε άποψη, ήξερε τον τρόπο να μεταφέρει την αγάπη προς το συνάνθρωπο και κέρδιζε την εκτίμηση όλων για την προσεγμένη της προσέγγιση, την ευγένεια και την καλοσύνη που πολύ εύκολα διέκρινες στο γαλήνιο βλέμμα της.

Κοντά στα παιδιά και στα εγγόνια της ζούσε μοναδικές στιγμές συγκίνησης και περηφάνιας.

Δύο από τα παιδιά με τις οικογένειές τους βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Ο Ανδρέας στην Αμερική και η Νίκη στη Γαλλία. Μια δοκιμασία που δημιούργησε η εισβολή του 1974, που σκόρπισε στις 4 γωνιές του ανέμου τις οικογένειες του Καραβά και γενικά όλες τις δομημένες κοινωνίες των κατεχόμενων περιοχών μας. Την πονούσε πάρα πολύ η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας. Μοιραζόταν τις σκέψεις της με τον λατρευτό της σύζυγο Κώστα τον οποίο έχασε ακριβώς πριν 3 χρόνια.

Τον τελευταίο καιρό πέρασε μια απρόβλεπτη δοκιμασία με την υγεία της. Δεν άντεξε, φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας.

Θα την θυμόμαστε σαν μια ξεχωριστή ψηφίδα προσφοράς στη δική μας διαδρομή για να λευτερωθεί ο Καραβάς και η κατεχόμενη γη μας. Θα την θυμόμαστε σαν ένα φωτεινό φάρο που μετέδιδε γνώσεις, φως αγάπης και καλοσύνης σε όλους εμάς τους νεότερους. Με στόχο πάντοτε να αναπτύξουμε όσο μπορούμε την κοινωνική αλληλεγγύη για ένα κόσμο καλύτερο, για μια κοινωνία στην οποία πρέπει να ξεχωρίζουν οι ηθικές αρχές και αξίες.

Αγαπημένη μας και αξέχαστη συνδημότισσα μας Μαργαρίτα.

Τα τέσσερα παιδιά σου και τα εγγόνια σου, τα τρία αδέλφια σου που βρίσκονται στη ζωή, οι συγγενείς και φίλοι, όλοι εμείς οι δημότες Καραβά που σε γνωρίσαμε και σε ζήσαμε, σε αποχαιρετούμε για το τελευταίο ταξίδι με ένα ξεχωριστό συναίσθημα περηφάνιας για τα όσα έχεις προσφέρει στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά, στην εκκλησία και γενικά στο συνάνθρωπο. Είμαστε σίγουροι ότι εκεί ψηλά που βρίσκεσαι σε σκηνές αγγέλων θα προσεύχεσαι να μας δίνει ο πανάγαθος Θεός δύναμη να συνεχίσουμε να έχουμε αντοχές και δυνάμεις για να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε το υπέρλαμπρο φως από τη γέννηση του Θεανθρώπου. Ας προσθέσουμε ο καθένας από εμάς αγάπη, σεβασμό , καλοσύνη και σεμνότητα σε αυτό το φως που θα πλημμυρίσει τις καρδιές μας. Θα είναι ένας συμβολισμός απέραντης εκτίμησης, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μνήμης για την αξέχαστη μας Μαργαρίτα που αποχαιρετούμε σήμερα.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του προσφυγικού σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της αξέχαστής μας Μαργαρίτας και ταυτόχρονα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τη ενέργειά να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που τώρα τις γιορτές θα έχει άμεσο αποτέλεσμα με τη δικές μας ενέργειες να κατευθύνονται σε οικογένειες Καραβιωτών που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης και βοήθειας.

Αξέχαστή μας Μαργαρίτα, φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Γιάννη Κουβάκα – 7.11.13

Επικήδειος Γιάννης Κούβακας
7 Νοεμβρίου 2013

Είναι με βαθειά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού μέλους της κοινωνίας του Καραβά μας, του Γιάννη Κούβακα.

Η οικογένεια του Γιάννη Κούβακα βρέθηκε προσφυγοποιημένη στον Καραβά σε καιρούς δύσκολους με ρίζες από την Μικρά Ασία.

Αγάπησε τον Καραβά και τους ανθρώπους του και αυτή η αφοσίωση του αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στον αθλητικό τομέα. Βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στον Καραβά και ευρύτερα στην επαρχία Κερύνειας. Υπήρξε για χρόνια έφορος ποδοσφαίρου της ΑΕΚ Καραβά. Ξεχωριστή διάκριση για την κωμόπολή μας ήταν η άνοδος της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ Καραβά στην Τρίτη κατηγορία τα τελευταία 2 χρόνια πριν την εισβολή όπου ο αξέχαστος μας Γιάννης επέδειξε εξαιρετικό ζήλο και αφοσίωση. Πολλοί από εμάς πήραμε οδηγίες και συμβουλές και αγαπήσαμε τον αθλητισμό και τα ιδανικά του. Η προσφορά του ανεκτίμητη, η οποία έδωσε την ξεχωριστή σφραγίδα δημιουργίας στα αθλητικά δρώμενα του Καραβά μας.

Στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιά διέμενε στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό. Όπως και πολλοί άλλοι συνδημότες μας φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας.

Εκ μέρους του Δημάρχου μας Γιάννης Παπαϊωάννου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Σωματείου «Ο Καραβάς», της αθλητικής ένωσης ΑΕΚ Καραβά Λάμπουσα και όλων των αθλητών που μοιράστηκαν μαζί με τον αξέχαστο μας Γιάννη ξεχωριστές στιγμές χαράς και συγκίνησης στο γήπεδο της Λάμπουσας και των άλλων αθλητικών χώρων Παγκύπρια αποχαιρετούμε με ψηλό αίσθημα περηφάνιας και εκτίμησης τον αξέχαστο μας Γιάννη και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Καλό σου ταξίδι αξέχαστέ μας Γιάννη.

Κηδεία Στέλιου Κίρκου – 1.11.13

Επικήδειος Στέλιου Κύρκου

1/11/13

Είναι με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό που αποχαιρετούμε το Στέλιο Κύρκο, ένα ξεχωριστό μέλος της κοινωνίας του Καραβά και του Παλιόσοφου με μια πλούσια κοινωνική προσφορά.

Ο αξέχαστός μας Στέλιος γεννήθηκε στον Καραβά το 1923. Γονείς του η Αναστασία και ο Κώστας Τζίρκος. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Αδέλφια του ο Χρίστος και ο Γιώργος οι οποίοι μας έφυγαν πριν μερικά χρόνια από τη ζωή. Και ενώ ο αγαπητός Στέλιος βρισκόταν στην ηλικία των 10 χρονών η οικογένεια χάνει τον πατέρα και όλο το βάρος μετατοπίζεται στη μητέρα του Αναστασία. «Ανάστα» όπως τη ξέρανε οι πιο πολλοί Καραβιώτες. Με μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση εργατικότητας και θέλησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής η αξέχαστή μας Αναστασία δεν δίσταζε να οργώνει με το άροτρο και τα βόδια τη γη του Καραβά για να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της. Υπήρξε επίσης μια από τις καλύτερες υφάντριες του Καραβά. Αξέχαστες εικόνες μιας άλλης εποχής.

Ο αξέχαστός μας Στέλιος παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χαρίκλεια από το Σύσκληπο. Μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό του Καραβά, τον Παλιόσοφο όπου συνέβαλε με την προσφορά και το ενδιαφέρον του στην πρόοδο του όμορφου χωριού.

Υπηρέτησε στο χωριό για πολλά χρόνια από τη θέση του κοινοτάρχη. Διατηρούσε δε παράλληλα το μπακάλικο του στη νότια πλευρά της Παναγίας Ευαγγελίστρια στον Καραβά. Με το σεμνό του χαμόγελο, την τιμιότητά και την προσεγμένη προσέγγιση, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των Καραβιωτών και των κατοίκων των γύρω χωριών.

Στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 ο αξέχαστος Στέλιος προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν κρυφός σύνδεσμος στον Καραβά αφού διακινείτο στο κατάστημά του μεταξύ άλλων η αλληλογραφία για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Πολυδιάστατη η προσφορά του γιατί πάνω από όλα ήξερε να ιεραρχεί τα ιδανικά και τις αξίες της ζωής. Σε καιρούς δύσκολους, την ίδια περίοδο όταν ο αδελφός του Χρίστος βγήκε αντάρτης στα βουνά, ο αξέχαστός μας Στέλιος ανέλαβε τη φροντίδα της οικογένειας του αδελφού του, προσφέροντας τρόφιμα και άλλη στήριξη αναδεικνύοντας με σεμνότητα και αθόρυβα τις αξίες της αδελφικής αλληλεγγύης και της στήριξης προς το συνάνθρωπο.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 βρίσκει όλους μας να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Ο αξέχαστός μας Στέλιος με τη γυναίκα του βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στο χωρίο Έρημη και μετά στην Επισκοπή Λεμεσού.

Ένα νέο περιβάλλον στο οποίο τα νέα δεδομένα του έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη γεωργία, τα χωράφια, τις λεμονιές, τις ελιές και οτιδήποτε άλλο γέμιζε τις ώρες του για να δίνει λύσεις στις βασικές απαιτήσεις της ζωής.

Για όλο το χρονικό διάστημα μετά την εισβολή μέχρι πριν λίγα χρόνια εξακολουθούσε να είναι ο κοινοτάρχης του χωριού Παλιόσοφος. Επεδίωκε πάντα να έχει μια στενή επαφή με τους σκορπισμένους κατοίκους του χωριού και να δίνει με τις πολύτιμες συμβουλές του ηθική στήριξη και βοήθεια.

Σε όλη τη διαδρομή του στο στίβο της ζωής, ο αξέχαστός μας Στέλιος ξεχώριζε για τον ακέραιο χαρακτήρα του, για τις αρχές του, την τιμιότητά του, την ταπεινοφροσύνη και την αλληλεγγύη που πάντα έδειχνε προς το συνάνθρωπο του.

Τον αποχαιρετούμε με ένα ψηλό αίσθημα περηφάνιας για τα όσα έχει προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά του, στην κοινωνία του Καραβά και του Παλιόσοφου, στην εκκλησία και στην πατρίδα. Και είναι όλα μαζί πολύτιμες ψηφίδες ζωής που θα καθοδηγούν εμάς τους νεότερους στη δύσκολη αποστολή μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τις ευχαριστίες μας για την εισήγηση να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει την μεγάλη ευαισθησία που είχε ο αξέχαστος μας Στέλιος προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό του.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Στέλλας Κεραυνού – 21.9.13

Επικήδειος Στυλιανής Κεραυνού

21 Σεπτεμβρίου 2013 – εκκλησία Αγίου Βασιλείου

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη θεία Στυλιανή Κεραυνού. Μια ενάρετη χριστιανή, η οποία μέσα από την ταπεινότητα του χαρακτήρα της κέρδισε το σεβασμό, την αγάπη και την απέραντη εκτίμηση όλων όσων τη γνώρισαν.

Η θεία Στυλλού, όπως την ξέραμε, γεννήθηκε το 1923 στον Καραβά. Γονείς της ο Κώστας Παφίτης και η Ελένη, το γένος Μαούρη. Ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας. Σε μια περίοδο δύσκολη κέρδισε εφόδια και ηθικές αξίες από το οικογενειακό της περιβάλλον και πάντοτε με ταπεινότητα, σεβασμό προς το συνάνθρωπο, αντιμετώπιζε όλα τα προβλήματα της ζωής.

Η πλούσια θρησκευτική παράδοση της κωμόπολης Καραβά, καθώς και η σύνδεσή της από μικρή ηλικία με την εκκλησία, της έδωσαν επιπρόσθετα εφόδια να αναπτύξει ένα χαρακτήρα με αρχές και να αναδεικνύει μέσα από τις πράξεις της έναν ενάρετο βίο με προσευχή και πίστη προς το Θεό.

Παντρεύτηκε τον Κυριάκο Κεραυνό, με τον οποίο απέκτησε εφτά παιδιά. Οι απαιτήσεις της ζωής αρκετά μεγάλες, όμως η θεία Στυλλού ποτέ δεν παραπονέθηκε, έβρισκε λύσεις και σιγά-σιγά αξιώθηκε να μεγαλώσει τα παιδιά της και να τα δει αποκατεστημένα στο στίβο της ζωής με τις δικές τους οικογένειες. Μέσα από τη φιλήσυχη διαδρομή της σε όλα τα στάδια της ζωής, η θεία Στυλλού πάντοτε έβρισκε το χρόνο να δίνει συμβουλές και να κατευθύνει με σοφά λόγια τους νεώτερους. Αντλούσε δυνάμεις από τις αρχές της ορθόδοξης πίστης μας και είχε πάντοτε στο νου της ότι η ζωή απαιτεί θυσίες και αντοχές που να έχουν στέρεες βάσεις. Με το γαλήνιο της βλέμμα μετέδιδε μια ηρεμία ψυχής και η κάθε συνομιλία μαζί της είχε το στοιχείο της εκτίμησης, του σεβασμού και της μεγάλης αγάπης. Ήταν πάντοτε δίπλα στα παιδιά της και τα εγγόνια της και ευτύχισε να βιώσει μαζί τους ξεχωριστές στιγμές χαράς.

Όλοι όσοι τη γνώρισαν θα τη θυμούνται με τις καλύτερες αναμνήσεις. Θα’ ναι μια φωτεινή πυξίδα ζωής που θα μας δίνει στήριγμα στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής.

Αγαπημένη μας και αξέχαστη θεία Στυλλού,

Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας να θυμίζει τη δική σου ενάρετη διαδρομή και προσφορά. Μας δίδαξες αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση, πίστη στο Θεό, αξίες πολύτιμες και αναγκαίες στα δύσκολα χρόνια που περνούμε. Στα παιδιά σου και στα εγγόνια σου και στους λοιπούς συγγενείς εκ μέρους του Δήμου Καραβά, της κωμόπολης που τόσο αγάπησες και πολύ συχνά μιλούσες με περηφάνια γι’ αυτήν, μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια με τη δέσμευσή μας ότι θα συνεχίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας μέχρι να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον Καραβά και τον τόπο μας. Είμαστε σίγουροι ότι βρίσκεσαι σε σκηνές αγγέλων και από’ κει ψηλά που βρίσκεσαι μαζί με τους γονείς σου, τον παππού παπα-Ιωάννη Μαούρη, αδελφό της μητέρας σου, θα μας παρακολουθείτε και θα μεσιτεύετε να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας με ηθικές και χριστιανικές αξίες όπως τις υπηρέτησες και τις εφάρμοσες σε όλη σου τη ζωή.

Φωτεινή και αιωνία θα είναι η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Κώστα Μυλωνά – 8.9.13

Επικήδειος Κώστα Μυλωνά

8 Σεπτεμβρίου 2013 – εκκλησία Αγίου Φιλίππου, Λατσιά

Συνέβησαν όλα τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα! Ένας αγαπητός φίλος, ένας αφοσιωμένος συνοδοιπόρος της επιστροφής, ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, ο Κώστας Μυλωνάς, έφυγε από τη ζωή.

Ο αγαπητός μας Κώστας γεννήθηκε στον Καραβά το 1952. Γονείς του ο Σάββας Μυλωνάς και η Μαρίτσα το γένος Χατζηδαμιανού. Ήταν ο προτελευταίος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Μεγάλωσε στην Πάνω Γειτονιά του Καραβά, εκεί όπου η φυσική ομορφιά του τοπίου ήταν απόλυτα συνταιριασμένη με τις χαρές της ζωής, την ηρεμία του τόπου και την καλοσύνη των ανθρώπων. Κέρδισε εφόδια από το οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά και από τους δασκάλους του στο Δημοτικό Σχολείο Καραβά και το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά στους καταδρομείς, με έντονα καλλιεργημένο το αίσθημα της προσφοράς και της αγάπης για την πατρίδα.

Τη δύσκολη περίοδο της εισβολής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, δίπλα από τον αείμνηστό μας Γιάννη Κίτση να υπερασπίζεται την αμυντική γραμμή ανατολικά του Καραβά, κατά μήκος των χωριών Ελιά, Φτέρυχα, Μότιδες, Παλιόσοφος μέχρι τον Πενταδάκτυλο. Ένα εφιαλτικό περιβάλλον με πρωτόγνωρες εμπειρίες πολέμου που ανέδειξαν τις αρετές του χαρακτήρα του να βρίσκεται με ακμαίο το ηθικό μαζί με τους συμπολεμιστές του να υπερασπίζεται την πατρώα γη του Καραβά μας.

Οι εξελίξεις τραγικές και οι ανατροπές που μας δημιούργησαν τα γεγονότα που ακολούθησαν πάρα πολύ δύσκολες. Βρεθήκαμε όλοι μετά το 1974 κυνηγημένοι, διωγμένοι να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο με αβέβαιο προσανατολισμό.

Ο αγαπητός μας Κώστας βρέθηκε στην Αγγλία να παρακολουθεί σπουδές τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών. Με την επιστροφή του στην Κύπρο έφτιαξε σιγά σιγά το δικό του τεχνικό εργαστήριο, το οποίο διατηρούσε μέχρι τα τελευταία χρόνια. Δημιούργησε τη δική του οικογένεια και απέκτησε μια κόρη, τη Μαρίνα, την οποία αγαπούσε ιδιαίτερα. Ξεχωριστή η αγάπη και η εκτίμησή του για τη λατρευτή του σύζυγο Ελένη, με την οποία μοιραζόταν όλες τις χαρές και τις λύπες της ζωής τα τελευταία χρόνια.

Διετέλεσε για δύο θητείες μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά. Είχα τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ μαζί του σε πολλά θέματα και πρωτοβουλίες. Πάντα θετικός με διορατικότητα εξέφραζε τις απόψεις του και είχε την καλή διάθεση να προσφέρει και να δραστηριοποιείται στα πλαίσια της πολύπλευρης αποστολής του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Λειψών Αιγαίου, Μπενέτος Σπύρου, με τον οποίο συνεργάστηκε και είχε μια στενή φιλία, συγκλονισμένος επικοινώνησε μαζί μας για να εκφράσει τα καλά του λόγια για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Κώστα και πόσο θα μας στοιχίσει όλους η απουσία του.

Αγαπητέ μου φίλε Κώστα, φεύγεις σε μια ηλικία πολύ νέος. Η μοίρα το έφερε να βιώσεις μια δύσκολη δοκιμασία με την υγεία σου. Η επάρατη νόσος του καρκίνου για άλλη μια φορά κτύπησε ένα δικό μας άνθρωπο και αφήνει στις σκέψεις όλων μας ένα μεγάλο γιατί και ένα αβάστακτο βάρος στην καρδιά. Αφήνεις πίσω σου το καλό όνομα που έφτιαξες με τις αρετές του χαρακτήρα σου, την καλοσύνη, την τιμιότητα, την αγάπη και την αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο.

Σε αποχαιρετάμε με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση για το χρέος να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε και να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας για μια λεύτερη πατρίδα. Η μνήμη σου θα μας υπενθυμίζει πάντοτε αυτό το χρέος και θα αντλούμε δυνάμεις από τη δική σου διαδρομή για να συνεχίσουμε τη δική μας πορεία στο δύσβατο στίβο της ζωής. Αγωνίστηκες με πάθος, αξιοπρέπεια και πίστη για τα δίκαια, για το συνάνθρωπο και την πατρίδα. Αυτό τον αγώνα σου υποσχόμαστε θα υπερασπιζόμαστε.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Ουρανίας Φιλίππου – 30.8.13

Επικήδειος Ουρανίας Φιλίππου

30 Αυγούστου 2013 – εκκλησία Αγίου Νικολάου, Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο μιας εκλεκτής Καραβιώτισσας, της Ουρανίας Σάββα Φιλίππου. Η αγαπημένη μας Ουρανία μεγάλωσε και έζησε 46 χρόνια χαράς στον αξέχαστο Καραβά μας. Εκεί είδε το πρώτο φως του ήλιου, εκεί πήρε τα πρώτα γράμματα, εκεί πήρε τα εφόδια για το στίβο της ζωής από τους γονείς της, εκεί παντρεύτηκε, εκεί μεγάλωσε τα έξι παιδιά της.

Υπομονετική με γαλήνια προσέγγιση, με εργατικότητα, πίστη στο Θεό, διατηρούσε πάντοτε μια θετική διάθεση να δημιουργεί και να προσφέρει. Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Καραβά, οι λεμονιές, τα τρεχούμενα νερά, η καλοσύνη και η ευγένεια των κατοίκων έδιναν όλα μαζί ένα ιδανικό περιβάλλον να χαίρεται όλες τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής.

Δυστυχώς η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα. Βρεθήκαμε κυνηγημένοι να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Η οικογένεια της αγαπητής μας Ουρανίας πέρασε από πολλά στάδια δοκιμασίας. Πάντοτε η έγνοια της για την αποκατάσταση των παιδιών της και δεν ήταν εύκολες πάντοτε οι αποφάσεις.

Τα τελευταία χρόνια η αγαπητή μας Ουρανία διέμενε στον προσφυγικό συνοικισμό Λινόπετρας. Πάντοτε η σκέψη της τριγυρνούσε στις όμορφες εικόνες από τη ζωή του Καραβά μας. Ένιωθε όμως και μια βαθιά θλίψη για αυτή τη δοκιμασία του ξεριζωμού που συνεχίζεται για 39 χρόνια. Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για ελεύθερη επιστροφή στον Καραβά μας.

Τα κεντήματα που έφτιαξε η ίδια και τα δώρισε με πολλή αγάπη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών θα μας θυμίζουν αυτό το χρέος της προβολής των παραδόσεών μας και ό,τι σχετίζεται με την ιστορία μας. Δεσμευόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας που μας φεύγουν στην προσφυγιά ότι θα έχουμε καλά φυλαγμένες σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας όλες τις συμβουλές και όλα εκείνα που μας μετέφεραν με πολλή περηφάνια μέσα από τις αφηγήσεις, θα είναι όλα ακριβές ψηφίδες ζωής που θα μας εμπνέουν και θα μας καθοδηγούν στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Στα παιδιά, στα εγγόνια, στους συγγενείς μεταφέρω εκ μέρους του Δήμου Καραβά τα θερμά μου συλλυπητήρια και είμαι σίγουρος ότι εκεί που βρίσκεται σε σκηνές αγγέλων, θα μεσιτεύει και θα προσεύχεται για να έχουμε δυνάμεις και πίστη να ξεπερνούμε τα οποιαδήποτε προβλήματα της ζωής.

Αιωνία της η μνήμη!

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος

Κηδεία Νίκου Αντωνίου – 29.8.13

Κηδεία Φώτη Χατζηπετρή – 1.5.13

Επικήδειος Φώτη Χατζηπετρή

Εκκλησία Αγίου Κων/νου και Ελένης, Κάντου, Λεμεσός

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού συνδημότη μας, συνοδοιπόρου της επιστροφής του Φώτη Χατζηπετρή.

Ο αξέχαστός μας Φώτης γεννήθηκε το 1934 στο γραφικό περίχωρο του Καραβά, Μότιδες. Γονείς του ο Πιερής και η Ροδού Χατζηπετρή. Ήταν το μικρότερο από τα 8 παιδιά της οικογένειας.

Δύσκολα αλλά όμορφα χρόνια στο γήινο παράδεισο του Καραβά μας. Σε ηλικία τριών χρόνων χάνει τον πατέρα του και τα δεδομένα της οικογένειάς του γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Η διαδρομή του αξέχαστού μας Φώτη στο στίβο της ζωής υπήρξε ποικιλόμορφη, ανηφορική με δυσκολίες και πολλές θυσίες. Μέσα όμως από αυτή του την προσπάθεια διέκρινες τη θέληση και την ελπίδα για να δημιουργηθούν συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο. Δεν δίστασε να εργοδοτηθεί σε ηλικία 18 χρονών στην Αίγυπτο και μετά στην Αγγλία για να δοκιμάσει νέους ορίζοντες δημιουργίας.

Επέστρεψε στην Κύπρο, το 1963 ασχολήθηκε αρχικά με γεωργικές εργασίες και στη συνέχεια εργοδοτείται σε βιομηχανία καπνού στη Λευκωσία.

Ξεχώριζε για την πραότητα του χαρακτήρα του, την ευσυνειδησία, την τιμιότητα, την εργατικότητα, την αλληλεγγύη και τη στήριξη που πάντα εξέφραζε προς το συνάνθρωπό του. Με προοδευτική σκέψη ενδιαφερόταν για τα κοινά της κωμόπολης του Καραβά και σε πολλές περιπτώσεις οι εισηγήσεις του έδιναν κατεύθυνση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Καραβιωτών και όχι μόνο.

Παντρεύτηκε το 1965 τη Μαρούλα, το γένος Χατζηβασίλη από τον Καραβά με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, το Γιώργο και τη Ροδούλα. Μια ευτυχισμένη οικογένεια η οποία έφτιαχνε τα δικά της όνειρα δημιουργίας στον παραδεισένιο τόπο του Καραβά μας.

Ο τραγικός σταθμός του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους όμορφους σχεδιασμούς. Η οικογένεια του αξέχαστού μας Φώτη βρίσκεται όπως και όλοι οι πρόσφυγες διωγμένοι σε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο βίαιος ξεριζωμός, η απόγνωση, οι εφιαλτικές στιγμές του πολέμου δημιούργησαν ένα τραγικό περιβάλλον και όλοι μας να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας με ένα αβέβαιο προσανατολισμό.

Η οικογένεια του αξέχαστού μας Φώτη βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στο χωριό Καντού, μια αλλαγή η οποία δεν άλλαξε μέχρι σήμερα. Πιστεύαμε ότι το μεγάλο κακό θα περάσει και σύντομα θα επιστρέφαμε πίσω στον αξέχαστο Καραβά μας. Δυστυχώς τα 39 χρόνια της πικρής προσφυγιάς είναι πάρα πολλά. Βιώνουμε στις μέρες μας νέες δύσκολες συνθήκες με τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης.

Σε όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή της προσφυγιάς ο αγαπητός μας Φώτης, έδωσε λύσεις για να εξασφαλίζει η οικογένειά του το βασικά εισοδήματα για μα αξιοπρεπή διαβίωση. Μεγάλωσε τα δυο παιδιά του και ευτύχησε να τα δει αποκατεστημένα με 7 εγγόνια. Πριν από δύο χρόνια έφυγε από τη ζωή η λατρευτή του σύζυγος Μαρούλα. Ο ίδιος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό προβλήματα υγείας. Διέκρινες όμως στο βλέμμα του την αγάπη και τη νοσταλγία για τη γη του Καραβά καθώς και ένα μεγάλο παράπονο και ένα ανεξήγητο γιατί για την μεγάλη ανατροπή που βιώνουμε με την προσφυγιά που συνεχίζεται και το δύσκολο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να φαίνονται προοπτικές για καλύτερες μέρες.

Έκρυβε αυτό το παράπονο βαθιά μέσα στην καρδιά του. Είχε βαθιά πίστη στο Θεό και μετέδιδε μέσα από το λιτό του λόγο, ελπίδα, υπομονή, αισιοδοξία, καρτερία ότι μια μέρα θα βελτιωθούν οι συνθήκες, ο τόπος και η κοινωνία μας θα ανασάνουν και θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για όλους μας.

Φεύγει με τον πικρό καημό της ανεκπλήρωτης επιθυμίας για επιστροφή στον αξέχαστο Καραβά μας. Γνωρίζουμε τις διαστάσεις αυτής της δοκιμασίας και κάθε φορά εκφράζουμε μέσα από τη δική μας αποστολή την ακλόνητη πίστη ότι θα αναδιπλώνουμε δυνάμεις και θα κρατάμε άσβεστη τη φλόγα για επιστροφής και δικαιοσύνη.

Αξέχαστέ μας Φώτη,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι σε αποχαιρετούμε για τα αιώνιο ταξίδι με το δακρύβρεχτο μαντίλι της αγάπης και της εκτίμησής μας να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση χρέους για όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά και στους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας.

Η γαλήνια μορφή σου θα μας συντροφεύει στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς και θα μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με αξιοπρέπεια και πίστη τη δική μας αποστολή στο στίβο της ζωής.

Καλό σου ταξίδι, φωτοδότρα και αιώνια θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Δημήτρη Παπαπέτρου – 15.4.13

Επικήδειος Δημήτρη Παπαπέτρου

Εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα – Πλατύ Αγλαντζιάς

15 Απριλίου 2013

Σε μια περίοδο πολύ δύσκολη όπου όλοι μας αναζητούμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες ανατροπές που μας δημιούργησε η οικονομική κρίση νιώθουμε το σταυρό της πικρής προσφυγιάς να γίνεται πιο βαρύς με τις απώλειες αγαπημένων προσώπων να προκαλούν μια απέραντη θλίψη και ένα συγκλονισμό ψυχής.

Αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κωμόπολης Καραβά, το Δημήτρη Παπαπέτρου ο οποίος μέσα από τη δική του διαδρομή στο στίβο της ζωής ανέδειξε αρετές και αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο σε ένα ψηλό επίπεδο προσφοράς και εκτίμησης.

Ο αγαπητός μας Δημήτρης γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1914 στον Καραβά. Γονείς του ο Κώστας Χατζηκώστας Παπαπέτρου και η Ελένη Δημητρίου. Μαζί με τα 5 αδέλφια του μεγάλωσε σε ένα φιλήσυχο οικογενειακό περιβάλλον με τα προβλήματα και τις έγνοιες της τότε εποχής. Από μικρός στο στίβο της ζωής με εφόδια την πίστη για ένα καλύτερο αύριο.

Παντρεύτηκε το 1942 την εκλεκτή της καρδιάς του Μαρίτσα, το γένος… με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά, τη Λένια, τη Δώρα, την Ανδρούλα, το Σώτο και το Διονύση. Γνώριζε πάντοτε να αξιολογεί προτεραιότητες, να προγραμματίζει, να προσφέρει να δημιουργεί. Έδωσε σε όλα τα παιδιά του εφόδια, γνώσεις και σωστές κατευθύνσεις για να πετύχουν τους δικούς τους ξεχωριστούς στόχους.

Εργατικός, τίμιος, κοινωνικός, αφοσιωμένος σε όποια αποστολή αναλάμβανε, κατάφερε να καταξιωθεί στην κοινωνία του Καραβά σαν μια φιλοπρόοδη προσωπικότητα που έδινε σωστή κατεύθυνση, με στοχευμένη δραστηριοποίηση και στους υπόλοιπους.

Δημιουργεί την εταιρεία λεωφορείων Καλλής και Παπαπέτρου και δίνει λύσεις στις διακινήσεις των Καραβιωτών που αναζητούσαν και άλλες επιλογές δημιουργίας και απασχόλησης. Εξίσου σημαντική υπήρξε στη συνέχεια η συνεισφορά του ως οδηγός λεωφορείων στα λεωφορεία του Τσέντα με τη ξεχωριστή του αφοσίωση και το πλατύ του χαμόγελο.

Η έγνοια του για την πρόοδο της κοινωνίας του, για την ευημερία της κοινωνίας του Καραβά ήταν πάντοτε μέσα στη σκέψη και τις προτεραιότητές του. Υπηρέτησε το Δήμο Καραβά από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου για 9 συνεχή χρόνια από το 1953 -1962, επί δημαρχίας Παναγιώτη Καλαβά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πολλά έργα προόδου έγιναν στον Καραβά, με αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πάντοτε κοντά στην οικογένειά του, στο συνάνθρωπο, στην εκκλησία. Κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη όλων των Καραβιωτών.

Τα χρόνια κυλούσαν με ένα ρυθμό προόδου και ευημερίας χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τη μεγάλη ανατροπή και τις τραγικές συνέπειες της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Είναι δε πολύ δύσκολο να προσμετρήσεις όλες τις απώλειες όταν σε αυτές βιώνεις με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το θάνατο του δικού σου παιδιού σε συνθήκες πρωτόγνωρες, τραγικές και αξεπέραστες. Το στερνοπαίδι της οικογένειας, ο Διονύσης υπηρετούσε την περίοδο της εισβολής τη στρατιωτική του θητεία στους καταδρομείς. Ένας νέος που ξεχώριζε για το ήθος του, για τη συμμετοχή του στα κοινά του Καραβά, εξαίρετος αθλητής με αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς σε πολλούς τομείς.

Η τραγική μοίρα φέρνει το Διονύση στις 15 Ιουλίου 1974 να είναι μαζί με άλλους στρατιώτες σε διατεταγμένη αποστολή στη Λευκωσία. Οι συνθήκες πρωτόγνωρες αλλά και τραγικές σε όλη τους την έκταση. Όλη η οικογένεια αναζητεί να μάθει για την τύχη του αγαπημένου τους Διονύση για τον οποίο οι πληροφορίες που είχαν ήταν ανησυχητικές. Και δεν είναι εύκολο να ζήσεις και να βιώσεις το θλιβερό μαντάτο ότι ο γιος σου είναι νεκρός, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

Μια δοκιμασία αβάστακτη που τη διέκρινες πολύ έντονα στο βλέμμα του πονεμένου πατέρα οποιανδήποτε στιγμή τον συναντούσες. Ο αείμνηστος μας Δημήτρης ήταν περήφανος για τα παιδιά του. ιδιαίτερα όπως μας έλεγε για το Διονύση του. Ένα καημό αβάσταχτο που τον κουβαλούσε μέσα του για 38 χρόνια «Κρούζει η καρκιά μου μας έλεγε, για το γιο μου και τον Καραβά μας».

Η πίστη του στο Θεό του έδινε πάντοτε δυνάμεις να ξεπερνά τις δύσκολες σκέψεις της αναπόλησης, του αποχωρισμοί από την πατρική γη του Καραβά αλλά και το μεγάλο βάρος που ένοιωθε για τον άδικο χαμό του γιου του. Διατηρούσε με ένα ξεχωριστό τρόπο μια αξιοπρέπεια μοναδική, μια γαλήνια όψη στο πρόσωπο που έδινε αισιοδοξία για να δούμε όλοι μας καλύτερες μέρες.

Δυστυχώς μια φωτεινή προσωπικότητα του Καραβά μας φεύγει με ανεκπλήρωτο τον πόθο για επιστροφή στην κατεχόμενη κωμόπολή μας. Επιπρόσθετα, ο αξέχαστός μας Δημήτρης φεύγει με τον πικρό καημό του γιου του που μέχρι τώρα δεν τάφηκε με τους θεσμούς της ορθόδοξης πίστης μας.

Μεγάλος ο πόνος, βαρύς ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα, για τους στόχους να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες της κοινωνίας που ζούμε.

Τις τελευταίες 15 μέρες, ο αξέχαστος μας Δημήτρης εξέφραζε συχνά την επιθυμία να πάει στον Καραβά αν και σε όλη την περίοδο μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δεν θέλησε ποτέ να επισκεφτεί τον Καραβά. Ήταν μια συνειδητή άρνηση στα δεδομένα του κατακτητή.

Η αναπόληση του χαμένου παραδείσου συνδέθηκε με την επιθυμία να δει έστω σαν επισκέπτης τη γη που έζησε για 60 ολόκληρα χρόνια. Τη γη που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας, τη γη για την οποία ήταν περήφανος για την ιστορία και τη θρησκευτική παράδοση της αλλά και τη φυσική της ομορφιά.

Δεν πρόλαβε. Ήταν προγραμματισμένο από τα παιδιά του να τον πάρουν να δει τον αγαπημένο του Καραβά τις μέρες του Πάσχα. Μια επιθυμία ανεκπλήρωτη.

Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι αγαπημένε και σεβάσμιε Δημήτρη, δίπλα από σκηνές αγγέλων θα αγναντεύεις τον Καραβά και θα προσεύχεσαι για μας να αντέξουμε τον ανηφορικό Γολγοθά που ο σταυρός μας έγινε ακόμα πιο βαρύς.

Πάντοτε κοντά στην εκκλησία, είχε έντονα καλλιεργημένες τις αρχές και τις αξίες της ορθόδοξης πίστης μας. Κάθε Κυριακή εκκλησιαζόταν και μεταλάμβανε τω αχράντων μυστηρίων, μια θεάρεστη πράξη που του έδινε δυνάμεις να αντέξει και να ελπίζει. Εντελώς ξαφνικά μας έφυγε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Η καρδιά του άντεξε για μερικές ώρες μέχρι που πήρε από τον ιερέα στο κρεβάτι του πόνου στο νοσοκομείο τη Θεία Κοινωνία. Και μετά από λίγα λεπτά ξεψύχησε. Μια σκηνή συγκλονιστική που δίνει σε εμάς τους νεότερους μηνύματα πίστης και εγκαρτέρησης.

Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιο σου ταξίδι με μια περηφάνια ξεχωριστή για τα όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην οικογένειά σου, στην κοινωνία του Καραβά, στην εκκλησία, στην πατρίδα. Στη δική μας δύσκολη αποστολή στο στίβο της ζωής, οι συμβουλές και οι νουθεσίες σου θα είναι οδοδείχτες ζωής, ακριβή πυξίδα συνεχούς προσφοράς για να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες που ζούμε και να ανακτήσουμε μέσα από αξίες και αρχές ένα σωστό προσανατολισμό ποιοτικής προσφοράς για ένα καλύτερο αύριο και μια λεύτερη πατρίδα.

Καλό σου ταξίδι, πάντα θα σε θυμόμαστε, η γαλήνια μορφή σου θα μας δίνει στήριξη και δύναμη στα δύσκολα, πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.

Αιωνία σου η μνήμη,

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος

Κηδεία Γιώργου Κυριακίδη – 26.3.13

Επικήδειος Γιώργου Κυριακίδη

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, Λευκωσία

26 Μαρτίου 2013

Στα 39 σχεδόν χρόνια πικρής προσφυγιάς, η απώλεια αγαπημένων προσώπων που δεν κατάφεραν να γευτούν τη μεγάλη χαρά της επιστροφής στους σκλαβωμένους τόπους μας προκαλεί ένα βαθύ συναίσθημα πόνου και απογοήτευσης για αυτή τη δύσβατη ανηφορική πορεία που εξακολουθεί να συνεχίζεται με ένα αβέβαιο προσανατολισμό.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κοινωνίας μας η οποία συνδέθηκε για πολλά χρόνια με την κωμόπολη Καραβά, αγάπησε τον παραδεισένιο τόπο και προσέφερε απλόχερα και δημιουργικά για την πολιτιστική ανάπτυξη της κωμόπολής μας για 23 χρόνια καθώς επίσης η εκπαιδευτική του αποστολή υπήρξε πλούσια σε όλους τους τομείς σε πολλά μέρη της Κύπρου, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη επαρχία μας.

Αποχαιρετούμε με πόνο ψυχής τον αφοσιωμένο εκπαιδευτικό Γιώργο Κυριακίδη, τον ακούραστο δάσκαλο της Επαρχίας Κερύνειας ο οποίος είχε το χαρισματικό τρόπο να μεταδίδει γνώσεις, να καθοδηγεί και να εμπνέει τους νέους μας, να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο αρχές και αξίες που εξυψώνουν τον άνθρωπο σε ψηλά επίπεδα ποιοτικής δημιουργίας και προσφοράς.

Ο Γιώργος Κυριακίδης γεννήθηκε στο χωριό Μπέλα-πάις στις 27 Φεβρουαρίου 1923. Γονείς του η Μερόπη και ο Σάββας Κυριακίδης Ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, 3 αγόρια και ένα κορίτσι.

Σε ένα αγαπημένο οικογενειακό περιβάλλον με την καθοδήγηση των στοργικών γονιών του, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο φιλήσυχο και συνάμα μαγευτικό χωριό του Μπέλα-πάις . φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Κερύνειας. Στις τελευταίες τάξεις φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Άριστος μαθητής είχε πάντοτε την επιθυμία να συνεχίσει τις σπουδές, να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες της μάθησης και τις επιστημονικές γνώσεις. Φοιτά στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και με την αποφοίτησή του διορίζεται δάσκαλος στην Ακανθού. Από τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής του αποστολής ανέδειξε τα χαρίσματα ενός αφοσιωμένου εκπαιδευτικού ο οποίος γνώριζε τις ευαισθησίες των νέων και έδινε σωστή κατεύθυνση και γνώσεις με σωστό προγραμματισμό.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο δημοτικό σχολείο της Μόρφου, πήρε πρόταση από το Υπουργείο Παιδείας για υποτροφία μετεκπαίδευσης στην Αγγλία. Την αποποιήθηκε γιατί είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και αρνήθηκε την υποτροφία του ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διακυβέρνηση των Άγγλων στο νησί.

Στο χωριό Μύρτου, με τη δική του προσωπική συμβουλή και ενέργειες κτίστηκε το νέο σχολείο του χωριού όπου διαμορφωθήκαν νέες συνθήκες στέγασης όλων των παιδιών της κοινότητας.

Σε ηλικία 32 ετών παίρνει προαγωγή σε Διευθυντή Β’ και μετατίθεται στο χωριό Κάρμι και μετά στο οκτατάξεο σχολείο της Βασίλειας. Από τη θέση του διευθυντή Α’ υπηρέτησε στο οκτατάξεο σχολείο Πελενδρίου και στη συνέχεια στην Α’ Αστική σχολή της Λαπήθου.

Πλούσια από κάθε άποψη η εκπαιδευτική του προσφορά σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Το 1951 παντρεύτηκε τη Ρίtα Καραβία από τον Καραβά. Η αφοσιωμένη προσέγγισή του σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτιστικής προσφοράς διαφοροποιείται δίνοντας προτεραιότητα στο νέο περιβάλλον που δημιουργούν τα νέα δεδομένα εγκατάστασής του.

Από νωρίς εντάχθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες της κοινότητας Καραβά που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και τη θετική διάθεση των κατοίκων του Καραβά να δημιουργούν συνθήκες για τον εξωραϊσμό και την πρόοδο της κωμόπολης.

Το 1961 γίνεται ιδρυτικό μέλος της επιτροπής πνευματικής ανάπτυξης Καραβά, μια πρωτοβουλία η οποία έθεσε υψηλούς στόχους οι περισσότεροι των οποίων υλοποιήθηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα. Δημιουργείται μουσείο λαϊκής τέχνης Καραβά με την αξιόλογη συμμετοχή του αγαπητού μας Γιώργου Κυριακίδη να δίνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα προσφοράς σε πολλές άλλες εκδηλώσεις Εθνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Η αγάπη του για τη λαογραφία και αρχαιολογία της περιοχής επεκτάθηκε σε μια αποστολή να μαζευτούν όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα από τον Καραβά και τα γύρω χωριά για εμπλουτισμό του μουσείου λαϊκής τέχνης Καραβά. Είχε δε στενή συνεργασία για το σκοπό αυτό με τον πρωτοπόρο γνωστό ζωγράφο της Κύπρου Αδαμάντιο Διαμαντή καθώς και με τον αρχαιολόγο Μιχαλη Λουλλουπή.

Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, μαζί με την λατρευτή του σύζυγο Ρίτα έδωσαν εφόδια γνώσης αρχές και αξίες στις τρεις κόρες του Μερόπη, Μαρία και Ελένη.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 ανέτρεψε όλους εκείνους τους σχεδιασμούς δημιουργίας και προσφοράς. Βρεθήκαμε όλοι μακριά από την αγαπημένη γη του Καραβά , διωγμένοι, κυνηγημένοι, χωρίς στερεές βάσεις με ένα αβέβαιο προσανατολισμό σε συνθήκες πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες.

Η οικογένεια του αγαπητού μας Γιώργου βρίσκει σιγά-σιγά τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και να δίνει διέξοδο σε πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.

Προτεραιότητα οι σπουδές των 3 παιδιών, ένας στόχος ο οποίος υλοποιήθηκε με πολλές θυσίες. Ευτύχησε να δει και τις τρεις του κόρες να διακρίνονται με τις γνώσεις τους και την επαγγελματική τους επάρκεια. Η πρώτη του κόρη Μερόπη είναι σήμερα εφέτης στο εφετείο Αθηνών, η δεύτερη του κόρη Μαρία είναι φιλόλογος Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας σε δημόσιες σχολές της Ελλάδας και η Τρίτη του κόρη Ελένη είναι φιλόλογος, βοηθός διευθύντρια σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης.

Ευτύχησε δε να γευτεί τη μεγάλη χαρά να έχει δύο εγγόνια και ένα δισέγγονο από τη μεγάλη του κόρη και τρία εγγόνια από τη μικρή.

Η κοινωνική προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου υπήρξε πλούσια και συνεχής σε όλα τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και για σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Ο Γιώργος Κυριακίδης είχε τη γενική ευθύνη οργάνωσης εκδηλώσεων για τα παιδιά με στόχο να μεταδοθούν πληροφορίες για την κατεχόμενη γη μας και να καλλιεργηθεί η αγάπη και η περηφάνια των παιδιών για τον Καραβά και την επαρχία Κερύνειας.

Συμμετείχε επίσης στην οργανωτική επιτροπή της έκδοσης του σωματείου μας με τίτλο «Καραβάς» όπου μεταξύ άλλων και δικές του μελέτες συμπεριλαμβάνονται σε αυτή.

Πλούσια από κάθε άποψη υπήρξε η συνεισφορά και συμμετοχή του στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Υπηρέτησε το σύνδεσμο για 15 συνεχή χρόνια με μια υποδειγματική προσφορά που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βελτίωση όλων των συνθηκών και δεδομένων της καθημερινότητας.

Ανέδειξε επίσης τη συναδελφική αλληλεγγύη αφού για σειρά ετών υπήρξε μέλος και πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κερύνειας. Συγκινητικό ήταν το τηλεφώνημα που πήρε δυο μέρες πριν πεθάνει η οικογένειά του για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τιμώμενων προσώπων για την εκδήλωση που θα διοργανώσει σύντομα η οργάνωση δασκάλων για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της.

Τιμή και έπαινος για όλα όσα έχει προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην κοινωνία μας ο αγαπημένος μας Γιώργος Κυριακίδης.

Τον αποχαιρετούμε με μια περηφάνια ξεχωριστή γιατί γνωρίζουμε ότι στη δική του διαδρομή από το στίβο της ζωής είχε αφήσει μια ποιοτική σφραγίδα δημιουργίας και προσφοράς.

Όλοι θα τον θυμόμαστε για τα πλούσια χαρίσματά του χαρακτήρα του, για την καλή του διάθεση να προσφέρει, να είναι πάντοτε δίπλα στη οικογένειά του, στο συνάνθρωπο, στην εκκλησία, την κοινωνία και την πατρίδα.

Τα τελευταία χρόνια πέρασε μια δύσκολη δοκιμασία με την υγεία του. στις δύσκολες συνθήκες και στιγμές που περνά ο τόπος μας αυτή την περίοδο, τον αποχαιρετούμε με ένα παράξενο προβληματισμό και ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τη δική μας αποστολή χωρίς ταλαντεύσεις μέχρι το τέλος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα αναδιπλώσουμε όσο μπορούμε τις δυνάμεις μας, θα μαζέψουμε όλες τις συμβουλές και νουθεσίες που μας έδιναν όσοι μας έφυγαν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη. Θα αναζητήσουμε όλα εκείνα τα σοφά λόγια και τις γνώσεις που μας έδωσες και εσύ αξέχαστέ μας δάσκαλε Γιώργο σε πάρα πολλές περιπτώσεις για να δώσουμε με αξιοπρέπεια, πίστη, καρτερία και ελπίδα όλες τις μάχες που χρειάζονται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μέχρι που να γαληνέψουν οι τρικυμισμένες θάλασσες και να ανατείλουν καλύτερες μέρες για τον τόπο και την πατρίδα μας.

Στη λατρευτή σου σύζυγο Ρίτα, στα παιδιά σου Μερόπη, Μαρία, Ελένη και στις οικογένειές τους, στα εγγόνια σου και στους λοιπούς συγγενείς εκφράζω εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησης μας στο έργο και την προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου να είναι υπόμνηση χρέους και ποιοτικής προσφοράς στα δύσκολα χρόνια που ακολουθούν.

Εκφράζω δε την ικανοποίησή μας για την εισήγηση της οικογένειάς του να γίνουν εισφορές στη μνήμη του για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών μια αξιέπαινη ενέργεια που συνδέεται άμεσα με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα στήριξης του αξέχαστού μας Γιώργο προς τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Γεώργιου Μαούρη – 16.3.13

Επικήδειος Γιώργου Μαούρη

Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Βιώνουμε μια διαδρομή 39 σχεδόν χρόνων πικρής προσφυγιάς με τη σκέψη να είναι καρφωμένη στον Καραβά και τους ανθρώπους που κοσμούσαν με το έργο και την προσφορά τους τη φιλοπρόοδη κοινότητά μας.

Είναι δε με συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε την απώλεια μίας ακόμα ξεχωριστής προσωπικότητας του Καραβά, η οποία ξεχώριζε με ποιοτικά χαρακτηριστικά και έδινε εφόδια γνώσης και κατεύθυνση στους νέους με ένα προσεγμένο και πολύ περιεκτικό τρόπο.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον αξιαγάπητο δάσκαλο του Καραβά, το Γιώργο Μαούρη, ο οποίος στη δική του διαδρομή από το στίβο της ζωής έδωσε πολύτιμες ψηφίδες γνώσεις, ανέδειξε τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και είχε έντονα προσδιορισμένα τα πλαίσια και τη μεγάλη αξια που προσφέρουν στη κοινωνία και ο θεσμός της οικογένειας και της εκκλησίας.

Ο αγαπητός μας Γιώργος Μαούρης γεννήθηκε στον Καραβά στις 25 Νοεμβρίου 1933. Γονείς του οι Καραβιώτες Λάμπρος Μαούρης και Ελένη Πετρίδου. Είχε δύο μεγαλύτερες αδελφές, τη Στασουλα και την Αθηνά. Ορφάνεψε από πολύ μικρή ηλικία και την προστασία των τριών μικρών παιδιών ανέλαβαν οι θείες τους Μαρίτσα και Καλλιόπη και ο θείος Ευθύμιος. Στοργικό και αφοσιωμένο από κάθε άποψη το νέο περιβάλλον της οικογένειας, κέρδισαν τα παιδιά αρχές και ηθικές αξίες και διαμόρφωσαν χαρακτήρες με πλούσια χαρίσματα, καλής συμπεριφοράς, γαλήνιας προσέγγισης και προσαρμοστικότητας σε στέρεες βάσεις.

Ο Γιώργος Μαούρης φοίτησε αρχικά στο δημοτικό σχολείο Καραβά και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου, όπου αποφοίτησε το 1951. Άριστος μαθητής, είχε δε πολλή διάθεση να κερδίσει επιπρόσθετα εφόδια γνώσης, φοιτώντας για τρία χρόνια στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου. Η αγάπη του για το περιβάλλον και ειδικότερα για την ανάπτυξη της λεμονοκαλλιέργειας στον Καραβά, τον ώθησαν να συνεχίσει για ένα ακόμη χρόνο στο Γεωργικό Κολλέγιο Μόρφου για να αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις να καλλιεργεί και να φροντίζει σωστά τα περιβόλια με λεμονιές που φύτεψε ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στον Καραβά. Ένας συνδυασμός γνώσης που έδινε πολύ καλές προοπτικές δραστηριοποίησης στο γήινο παράδεισο του Καραβά μας.

Παντρεύτηκε το 1957 την Αντρούλλα Μοτίτη από τον Καραβά, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αναστασία, το Λάμπρο και την Ελένη. Μια ευτυχισμένη οικογένεια με τους στοργικούς γονείς να δίνουν εφόδια γνώσεις και αρχές στα παιδιά, να δίνουν κατεύθυνση πώς να αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες στο στίβο της ζωής.

Ο Γιώργος Μαούρης δίδαξε ως δάσκαλος στα σχολεία του Καραβά, της Κλεπίνης και της Βασίλειας. Από το 1969 η εκπαιδευτική του προσφορά μεταφέρθηκε στη Μέση Εκπαίδευση όπου δίδαξε ως καθηγητής πρακτικών γνώσεων στα Γυμνάσια Λαπήθου, Νεάπολης, Κυθραίας, Λευκονοίκου και Ακροπόλεως μέχρι το 1993 που αφυπηρέτησε.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο, ο Γιώργος Μαούρης είχε μια ξεχωριστή σύνδεση με τη γη του Καραβά. Ανέπτυξε τη λεμονοκαλλιέργεια με το σωστό τρόπο και ένιωθε μια μεγάλη ικανοποίηση και χαρά από αυτή τη σύνδεση. Μαζί με τους υπόλοιπους Καραβιώτες, μοιράζεται τις σκέψεις του και ενθαρρύνει πολλούς να ασχοληθούν με τη λεμονοκαλλιέγεια, μια ασχολία που έδινε επιπρόσθετο εισόδημα σε σχεδόν όλες τις οικογένειες των Καραβιωτών.

Ο γήινος παράδεισος του Καραβά γινόταν ακόμα πιο μεγάλος με την πεδιάδα από το βουνό μέχρι τη θάλασσα να αγκαλιάζεται σιγά σιγά από το πράσινο χρώμα της λεμονιάς με τους λεμονανθούς της άνοιξης να δίνουν μια ξεχωριστή ευωδία στο μαγευτικό χώρο.

Θυμάμαι με τις καλύτερες αναμνήσεις τον αφοσιωμένο προγραμματισμό του αξέχαστού μας Γιώργου Μαούρη, να φτιάξει ένα περιβόλι με λεμονιές σε έκταση 5 σκάλων δίπλα από το πατρικό μας σπίτι στον Καραβά. Και έλεγε στον πατέρα μου «Ξάδελφε, θα με βοηθήσεις με το νερό που έχεις στη διάθεσή σου να πρασινίσουμε την περιοχή, να ομορφύνουμε τη γειτονιά μας». Και εμείς μικροί δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε στο πότισμα των περβολιών όταν χρειαζόταν τη βοήθειά μας . Αναμνήσεις μιας αξέχαστης εποχής που θα συντροφεύουν για πάντα τη σκέψη μας και θα καταπραΰνουν τον πόνο του αποχωρισμού από την πατρική γη.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 εξαφάνισε όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα που φτιάχναμε στον Καραβά και που με πολλή αφοσίωση οι Καραβιώτες προγραμμάτιζαν για την πρόοδο και ευημερία της κωμόπολής τους.

Η οικογένεια του αξέχαστού μας θείου Γιώργου, πέρασε από διάφορα στάδια δυσκολιών όπως όλοι μας, με ένα μεγάλο πόνο και ένα ανεξήγητο «γιατί», για την τραγική εμπειρία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Τα τρία παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα στη μέση εκπαίδευση. Όλα συνέχισαν με πετυχημένο τρόπο τα μαθήματα και τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ευτύχισε να δει και τα τρία παιδιά να προοδεύουν, να προσφέρουν, να δημιουργούν.

Ο ίδιος γνώριζε ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την προσέγγιση του κάθε ενός από εμάς και πώς ιεραρχούμε την προσφορά μας προς την κοινωνία ανάλογα με τις δυνατότητές μας και τη θετική προσέγγιση επικοινωνίας με το συνάνθρωπο. Έντονα ευαισθητοποιημένος για το θέμα της κατοχής της πατρίδας μας, εντάχθηκε στο καλλιτεχνικό σχήμα της χορωδίας «Η φωνή της Κερύνειας» για δώδεκα συνεχή χρόνια.

Ευτύχισα δε, να έχω το Γιώργο Μαούρη ως συνεργάτη, δημοτικό σύμβουλο την περίοδο 2002-2006. Μέσα από την στοχευμένη κατεύθυνση που μας έδινε στις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου, μπορούσες να διακρίνεις στα εκφραστικά μάτια του τη μεγάλη του έγνοια για το μέλλον της πατρίδας μας, την προοπτική που θα είχε η νέα γενιά με το πέρασμα των χρόνων, καθώς επίσης και για τη διαφύλαξη των θρησκευτικών μας μνημείων και όχι μόνο. Πάντοτε εξέφραζε μια θετική προσέγγιση και ενίσχυε πρωτοβουλίες του Δήμου μας που είχαν στόχο την επανασύνδεση των σκορπισμένων κατοίκων.

Η αγάπη του για την εκκλησία υπήρξε επίσης σημαντική. Στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς προσέφερε τις υπηρεσίες του για δέκα συνεχή χρόνια ως εκκλησιαστικός επίτροπος στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα.

Αγαπητέ και αξέχαστε μου θείε Γιώργο Μαούρη,

Σε αποχαιρετούμε για το αιώνιό σου ταξίδι μετά από μια δύσκολη δοκιμασία που πέρασες με την υγεία σου. Το έργο σου και η προσφορά σου θα παραμείνουν φωτεινός φάρος μιας δημιουργικής σκέψης και θα καθοδηγεί τα βήματά μας.

Τα πλούσια χαρίσματα του χαρακτήρα σου, η ευγένεια η ταπεινότητα , η τιμιότητα, η εργατικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι εξαίρετα στοιχεία αρετής που σε έκαναν να ξεχωρίσεις στην κοινωνία του Καραβά μας και όχι μόνο. Κερδίσαμε από τις γνώσεις που μας μετέδωσες πάρα πολλά, μπολιαστήκαμε από τη μεγάλη σου αγάπη για τη γη του Καραβά, πήραμε δυνάμεις από τις συμβουλές που μας έδινες στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς και συνεχίζουμε αταλάντευτοι τη δύσκολη αποστολή μας.

Στη λατρευτή σου σύζυγο Αντρούλλα, στα παιδιά σου Αναστασία, Λάμπρο, Ελένη, στα λοιπά μέλη της οικογένειάς τους, στα εγγόνια, στους συγγενείς, μεταφέρω εκ μέρους του Δήμου Καραβά τα θερμά μου συλλυπητήρια με το δακρύβρεχτο μαντήλι της εκτίμησής μου να παραμένει μια σταθερή υπόμνηση για το χρέος προς τη σκλαβωμένη μας πατρίδα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά αναγνωρίζοντας την πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά του αξέχαστού μας Γιώργου Μαούρη στο έργο του Δήμου και των σωματίων μας θα αναρτήσει τη φωτογραφία του σε περίοπτη θέση στα γραφεία του Δήμου στη προσφυγιά. Μια ενέργεια που θα αναδεικνύει την εκτίμηση μας προς το έργο του και θα είναι ταυτόχρονα ακριβή πυξίδα σωστής κατεύθυνσης στη δική μας αποστολή μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής στον αξέχαστο Καραβά μας.

Αιώνια και παντοτινή θα είναι η μνήμη του στις καρδιές όλων μας…

Γ. Παπαϊωάννου
Δήμαρχος