Κηδεία Βασιλικής Σπαθιά – 29.11.12

Επικήδειος Βασιλικής Σπαθιά

Εκκλησία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα – 29.11.12

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε για το αιώνιο ταξίδι μια αξιαγάπητη, ενάρετη Καραβιώτισσα, τη Βασιλική Σπαθιά.

Η αγαπητή μας Βασιλική γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924 και ήταν το μοναχοπαίδι της Αναστασίας και του Ιάκωβου το γένος Καριολή και Χατζήγιακουμή από τον Καραβά.

Έζησε και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με πάμπολλες φυσικές ομορφιές και μέσα από τις αρχές της οικογένειας διαμόρφωσε ένα χαρακτήρα με ξεχωριστές αρετές και προτερήματα.

Όλα τα στάδια της ζωής της ήταν γεμάτα από βιώματα άμεσα συνδεδεμένα με τις συνήθειες των κατοίκων, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις δυσκολίες αλλά και τη διάθεση για πρόοδο και ευημερία.

Παντρεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1943 τον Κώστα Σπαθιά το γένος Αλετράρη από τον Καραβά με τον οποίο απέκτησαν 6 παιδιά, τον Ανδρέα, τον Ιάκωβο, τη Μάρω, την Αναστασία, τον Κλεάνθη και την Ηρώ.

Μια ευτυχισμένη οικογένεια με όνειρα για τα ζωή με πολύ καλές προοπτικές για ευόδωση ευγενικών στόχων και επιδιώξεων.

Η εισβολή του 1974 εξανέμισε όλα τα όμορφα όνειρα και όλοι οι πρόσφυγες μαζί και η οικογένεια της αξέχαστης μας Βασιλικής βρεθήκαμε στις τέσσερεις γωνιές του ανέμου να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας σε ένα περιβάλλον χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό και στερεές βάσεις.

Τρία από τα παιδιά της οικογένειας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να αναζητήσουν νέα δεδομένα δημιουργίας, ο Ιάκωβος και η Ηρώ στην Αμερική και η Μάρω στην Αυστραλία.

Μαζί με τον πόνο της προσφυγιάς, μεγαλύτερη η θλίψη του αποχαιρετισμού μελών της οικογένειας. Σε όλα αυτά τα δύσκολα δεδομένα η αγαπητή μας Βασιλική έβρισκε πάντοτε τις ψυχικές δυνάμεις να συνεχίζει και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Με πίστη στο Θεό, με ενάρετο προσανατολισμό με γαλήνια προσέγγιση πάντοτε έδινε ελπίδα και χαμόγελο σε ένα περιβάλλον που χρειαζόταν αυτά τα πολύτιμα εφόδια.

Τη θυμόμαστε σε όλες τις συγκεντρώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας να δίνει συμβουλές σε εμάς τους νεώτερους, να μας επαινεί για το έργο μας, να μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε χωρίς ταλαντεύσεις την αποστολή μας.

Η σύνδεση της με την πατρική γη και τις παραδόσεις μας διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσφυγιά. Η ενασχόληση της με το παραδοσιακό κέντημα του Καραβά τον «φερβολιτέ» ήταν μια ασχολία που ξεκούραζε το μυαλό και έφερνε στη σκέψη εικόνες της πατρικής γης που έδιναν φως και χρώμα στα πέτρινα χρόνια της πικρής προσφυγιάς.

Χάνει το σύζυγό της ακριβώς πριν 16 χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου 1996 όμως έχει δυνάμεις να συνεχίσει με αισιοδοξία και πίστη όλα τα στάδια της ζωής και να ελπίζει για καλύτερες μέρες.

Δυστυχώς όμως ο χρόνος σκληρός και άκαρδος, παίρνει μαζί του μια αξιαγάπητη και εκλεκτή συνδημότισσα μας η οποία φώτιζε για πολλά χρόνια την κοινωνία του Καραβά με το γαλήνιο βλέμμα της, την ταπεινότητα του χαρακτήρα της, τη σεμνότητα και μια ευγενική προσέγγιση ξεχωριστή. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα εγγόνια της και αυτή την περηφάνια την αναδείκνυε με πολύ διακριτικό τρόπο μέσα από τα σοφά λόγια και τις πράξεις της.

Πάντοτε κοντά στο συνάνθρωπο κέρδιζε τη μεγάλη εκτίμηση και αγάπη όλων όσων τη γνώριζαν.

Σε μια σημαδιακή μέρα ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Αντρέα στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία άμεσα συνδεδεμένη με τους βασικούς σταθμούς της ζωής της αξέχαστης μας Βασιλικής, την αποχαιρετούμε με την ελπίδα, σε μια άλλη ημερομηνία, ποιος ξέρει ίσως και στις 29 Νοεμβρίου, ενός χρόνου που θα έρθει σύντομα να γευτούμε τη μεγάλη χαρά της επιστροφής στην αγαπημένη μας κωμόπολη. Μια ευχή και ένας πόθος τον οποίο κρατούσε για αρκετά χρόνια φυλαγμένο σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς της η αξέχαστή μας Βασιλική. Και θα είναι η χαρά αυτή το καλύτερο μνημόσυνο που θα καταφέρουμε να προσφέρουμε σε όσους μας φεύγουν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τους λοιπούς συγγενείς εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή μας για τις εισφορές που γίνονται στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη της. Μια ενέργεια που συνδέεται και αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που αναδείκνυε μέσα από τις ενέργειές της η αξέχαστή μας Βασιλική για το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Αιώνια και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη της στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Ανδρέα Φυλακτού – 23.11.12

Επικήδειος Ανδρέα Φυλακτού

23 Νοεμβρίου 2012

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Αρεδιού

Είναι με βαθιά θλίψη που αποχαιρετούμε ένα εκλεκτό συνεπαρχιώτη μας, τον Αντρέα Φυλακτού. Ο αξέχαστος μας Αντρέας γεννήθηκε το 1933 στην Κερύνεια. Γονείς του ο Φυλακτής Χαραλάμπους από τον Καραβά και μητέρα του η Δέσποινα το γένος Καραγιώργη από το Μπέλαπάις.

Μια πολυμελής οικογένεια με 11 παιδιά, με τον Αντρέα να είναι ο 9ος στη σειρά. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με αρχές και κέρδισε εφόδια ζωής πολύτιμα, μέσα από την εκπαίδευση και τις σπουδές που με πολύ αφοσίωση και μελέτη κατάφερε να παρακολουθήσει.

Για τη δύσκολη περίοδο στα μέσα της δεκαετίας του 1940, ο αξέχαστος μας Ανδρέας φοίτησε στην Αγγλική σχολή Λευκωσίας και με πολλή επιμέλεια διακρίθηκε για τις επιδόσεις του. Στη συνέχεια φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου όπου του δόθηκε η δυνατότητα να εργαστεί για λίγα χρόνια ως δάσκαλος σε σχολεία της επαρχίας μας. Η αγάπη του να εμπλουτίσει και να διευρύνει τις γνώσεις του τον οδηγεί να ακολουθήσει νέες σπουδές με υποτροφία που κέρδισε λόγω της πολύ καλής του επιμέλειας και προσόντων.

Εργοδοτείται μετά τις σπουδές του στην Αναμορφωτική Σχολή Λαπήθου σαν καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων όπου υπηρέτησε για 10 συνεχή χρόνια.

Ενδιάμεσα παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Ηρούλα, το γένος Ιορδάνου από τον Καραβά, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο την αγάπη του για τον Καραβά, την περιοχή καταγωγής του πατέρα του. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου της κωμόπολης ΑΕΚ Καραβά με μια ανεκτίμητη προσφορά και δράση. Πολύτιμες επίσης οι υπηρεσίες που προσέφερε στην ανάπτυξη του προσκοπισμού στον Καραβά καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές της επαρχίας μας, από τη θέση του Βοηθού Εφόρου Προσκοπισμού Επαρχίας Κερύνειας.

Η αγάπη του για την πόλη και επαρχία μας ήταν πάντα πολύ μεγάλη και με κάθε ευκαιρία εξέφραζε και αναδείκνυε αυτή την περηφάνια που ένοιωθε για την ιστορία και τους ανθρώπους της Επαρχίας μας.

Η εισβολή του 1974 τον βρίσκει στη Λευκωσία που ήταν ο τόπος επαγγελματικής του δραστηριότητας. Η επιλογή του να υπηρετήσει για διάστημα περίπου 5 χρόνων σαν μορφωτικός ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγγλία ήταν μια νέα έπαλξη για τον ίδιο που ανέδειξε τα ξεχωριστά χαρίσματα του χαρακτήρα του, την τιμιότητα, τη θετική σκέψη, την καλοσύνη, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγάπη για το συνάνθρωπο, τη στήριξη σε προβλήματα εκπαίδευσης που είναι πάντοτε πολύ σημαντικά στο περιβάλλον των αποδήμων μας.

Μετά από την αφυπηρέτηση του από τη Δημόσια Υπηρεσία εργάστηκε για ένα διάστημα ως διευθυντής σε εταιρεία του συγκροτήματος Σιακόλα στη Νιγηρία, πάντοτε προσφέροντας υπηρεσίες πολύτιμες με αφοσίωση και επαγγελματική συνέπεια..

Τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε στο χωριό Αρεδιού με τις βασικές χαρές της ζωής να επικεντρώνονται στα τρία εγγονάκια του που του χάρισε η κόρη του Μαρίνα.

Πάντα με καλή διάθεση, ευγενικός, με καλοσύνη και ήθος, κοντά στο συνάνθρωπό του κέρδισε τη μεγάλη εκτίμηση όλων όσοι των γνώρισαν.

Σήμερα τον αποχαιρετούμε για το τελευταίο του ταξίδι, με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας να γίνεται υπόμνηση χρέους για την ανεκπλήρωτη επιθυμία που μας άφησε πίσω του, να γυρίσουμε μια μέρα ελεύθεροι στην πόλη και την επαρχία μας. Μια παρακαταθήκη που τη χρωστάμε σε όλους όσους μας φεύγουν με ανεκπλήρωτο τον πόθο για επιστροφή στην πατρική μας γη.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Ηρούλα, στην κόρη του Μαρίνα, στο γαμπρό του Γιώργο, στα εγγόνια του Νάταλι, Φελίσιτη και Τζόσουα στα αδέλφια του Γιώργο, Δημήτρη, Σπύρο και Μαρία και ταυτόχρονα εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για την εισήγηση της οικογένειας να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη του. Μια ενέργεια η οποία ταυτίζεται με τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα που εξέφραζε ο αξέχαστός μας Ανδρέας προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Αιωνία και αξέχαστη θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Χαράλαμπου Μιχαήλ Λέανδρου – 10.11.12

Επικήδειος Χαράλαμπου Μιχαήλ του Λέανδρου

10 Νοεμβρίου 2012

Είναι με βαθιά θλίψη και μεγάλο συγκλονισμό ψυχής που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός αξιαγάπητου Καραβιώτη, του Πάμπου Μιχαήλ.

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε στον αξέχαστό μας Πάμπο πριν ακριβώς ένα χρόνο δεν ήταν δυνατό να ξεπεραστεί και βρισκόμαστε σήμερα η σύζυγος, τα παιδιά, οι γονείς, τα αδέλφια, συγγενείς και φίλοι να αποχαιρετούμε για το τελευταίο ταξίδι προς την αιωνιότητα έναν ξεχωριστό Καραβιώτη, ο οποίος είχε όνειρα για τη ζωή και πάντοτε προσπαθούσε να πετύχει το καλύτερο στο στίβο της ζωής.

Ο αγαπητός μας Πάμπος γεννήθηκε στον Καραβά το 1957. Γονείς του ο Λέανδρος και η Κούλλα Μιχαήλ. Μεγαλύτερος αδελφός του ο ήρωας στρατιώτης της εισβολής του 1974 Μιχαλάκης Μιχαήλ, του οποίου τα οστά ανευρέθηκαν πέρσι και τάφηκαν με τιμές ήρωα στην ίδια εκκλησία που αποχαιρετούμε σήμερα τον αξέχαστό μας Πάμπο. Ο Πάμπος μεγάλωσε μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του, το Μιχάλη, τον Άγγελο, τη Μαρία και τη Σούλλα σ’ ένα παραδεισένιο τόπο, στην όμορφη κωμόπολη του Καραβά. Κέρδισε αρχές και αξίες από το περιβάλλον της οικογένειας και γνώσεις από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου και το Δημοτικό Σχολείο του Καραβά.

Ευτύχισα να γνωρίσω τον Πάμπο σε όλα τα στάδια της μαθητικής μας ζωής στον Καραβά, αφού ήταν συμμαθητής μου και διατηρούσαμε μια ξεχωριστή, στενή φιλία μεταξύ μας. Ταπεινός, πράος, με καλή διάθεση, πρόθυμος να προσφέρει στα κοινά, πολύ καλός αθλητής και επιμελής μαθητής. Κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη όλων των συμμαθητών μας.

Στην ηλικία των 17 χρόνων έζησε τις πρωτόγνωρες εμπειρίες του πολέμου του 1974. Όλα τα όμορφα όνειρα ανατράπηκαν με ανυπέρβλητες δυσκολίες και προβλήματα. Μαζί με τις πολύ δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, κουβαλούσε η οικογένεια του αξέχαστού μας Πάμπου το βαρύ σταυρό του αγνοούμενου στρατιώτη, του αδελφού Μιχαλάκη, ο οποίος χάθηκε στις μάχες της Μιας Μηλιάς τον Αύγουστο του 1974, ένας Γολγοθάς που κράτησε 37 χρόνια και που εξακολουθεί να είναι ένας βαρύς και αβάστακτος πόνος στην καρδιά των γονιών, των αδελφών και όλων εμάς που γνωρίσαμε τον αξέχαστο Μιχαλάκη.

Ο αξέχαστός μας Πάμπος ήξερε ότι το δύσβατο δρόμο της ζωής μετά το 1974 έπρεπε να τον διαβεί με θυσίες και πολλούς κόπους. Εντάχθηκε στο Αστυνομικό Σώμα το 1977 και μετά από τα πρώτα στάδια της επαγγελματικής του αποκατάστασης παντρεύτηκε την Ευτυχία από τον Άγιο Αθανάσιο με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, το Λέανδρο και την Έλενα. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης, πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο και με τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του κέρδισε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όλων των συναδέλφων του.

Ήταν πάντα συμπαραστάτης στο έργο και την αποστολή του κατεχόμενου Δήμου μας. Δεν ξεχνούσε τις πρώτες μεγάλες χαρές που πήρε στον Καραβά, με τη συμμετοχή του στα αθλητικά δρώμενα του σωματείου μας, της ΑΕΚ Καραβά. Στα πρώτα χρόνια της επαναδραστηριοποίησης του σωματείου στην προσφυγιά με πολλή χαρά εντάχθηκε σ’ αυτό και βοήθησε τους νέους μας να νιώσουν την περηφάνια της καταγωγής τους και μαζί τους μοιράστηκε ωραίες στιγμές συμμετέχοντας σε αθλητικές δραστηριότητες του σωματείου.

Τον τελευταίο καιρό πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία με την υγεία του. Δίπλα του η σύζυγος, τα παιδιά του, οι χαροκαμένοι γονείς και τα αδέλφια του, το προσωπικό του μελάθρου αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 και όσοι μπορούσαν να συμπαρασταθούν σ’ αυτή την πολύ δύσκολη δοκιμασία. Σήμερα όλοι εμείς αποχαιρετούμε έναν εκλεκτό συνδημότη και έναν αφοσιωμένο οικογενειάρχη με το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας να γίνεται σταθερή υπόμνηση για τις αντοχές που πρέπει όλοι να έχουμε μπροστά στις δυσκολίες της ζωής. Γιατί ο αξέχαστός μας Πάμπος μας δίδαξε πάρα πολλά με τις αντοχές του, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τη δοκιμασία της υγείας του.

Περνούμε αυτή την περίοδο δύσκολες στιγμές, όμως πρέπει όλοι να φανούμε δυνατοί και να μην απογοητευόμαστε από τα απρόβλεπτα κτυπήματα στο στίβο της ζωής. Με πίστη στο Θεό, σε αρχές και αξίες, με ξεκάθαρους στόχους συνεχίζουμε τον ανηφορικό Γολγοθά μας. Αυτή η στάση μας είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στη μνήμη του αξέχαστού μας Πάμπου.

Φίλε Πάμπο,

Η μνήμη σου θα παραμένει φωτεινή και αιώνια στις καρδιές όλων μας. Οι γονείς σου, η λατρευτή σου σύζυγος, τα παιδιά, οι συγγενείς και φίλοι σε αποχαιρετούμε με ένα υψηλό αίσθημα περηφάνιας και απερίγραπτης συγκίνησης. Βάλσαμο παρηγοριάς για όλους μας θα είναι όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση και ξεχωριστή αγάπη στην οικογένειά σου, στον συνάνθρωπο και στην κοινωνία.

Αιωνία σου η μνήμη.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Αμυνταίου, 3-6 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αποστολή Δήμου Καραβά στο Δήμο Αμυνταίου, 3-6 Νοεμβρίου 2012


Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την απελευθέρωση του Αμυνταίου 


Αποστολή του Δήμου Καραβά, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και με τη συμμετοχή του Προέδρου του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκου Χατζηστεφάνου, έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Δήμου Αμυνταίου οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 3 – 6 Νοεμβρίου στον αδελφοποιημένο Δήμο Αμυνταίου.


Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες και μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Καραβά παρουσίασε ομιλία με θέμα «Η Συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους» με ιδιαίτερη αναφορά στους 46 Καραβιώτες εθελοντές που, με επικεφαλής τον ιατρό Ιωάννη Πηγασίου, πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας πλάι στους αδελφούς Έλληνες. Στην εκδήλωση ο Δήμος Καραβά παρουσίασε επίσης έκθεση φωτογραφίας με το ίδιο θέμα.










   

Ο Δήμαρχος Καραβά απονέμει αναμνηστική πλακέτα στο Δήμαρχο Αμυνταίου


Στιγμιότυπο από την έκθεση φωτογραφίας στη Λέσχη Αξιωματικών Αμυνταίου


Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το χρονικό της απελευθέρωσης» η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου. Τη Δευτέρα η αποστολή συμμετείχε σε εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της κοινότητας Κέλης η οποία ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου όπου μεταξύ άλλων έγινε πανηγυρική δοξολογία, ειδική τελετή με ομιλίες από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση μαθητών της περιοχής. Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012, η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε τη Δοξολογία στον ιερό Ναό των πολιούχων Αγίων της πόλης του Αμυντάιου, Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην Τοπική Κοινότητα Ροδώνα, στην περιοχή όπου το 1912 είχαν διεξαχθεί οι πιο αποφασιστικές μάχες ενάντια στους Τούρκους. Το μεσημέρι, η αποστολή του Δήμου Καραβά παρακολούθησε παρέλαση μαθητών, προσκόπων και στρατιωτικών τμημάτων κάτω από τους ήχους της μπάντας του Δήμου Αμυνταίου στο κέντρο της πόλης.


Μια έμπρακτη χειρονομία ενδυνάμωσης των αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο Δήμων ήταν η εισφορά ύψους 2000 ευρώ που έγινε εκ μέρους του Ταμείου Ευημερίας Καραβιωτών προς το Ταμείο του Κοινωνικού Παντοπωλείου που ίδρυσε ο Δήμος Αμυνταίου για να βοηθά δυσπραγούντες δημότες του. Μια ενέργεια η οποία εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου.










   

Αναμνηστική φωτογραφία από την τελετή στην κοινότητα Κέλης


Ο Μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Δήμαρχος Καραβά


Ο Δήμαρχος Καραβά απεύθυνε πρόσκληση στο Δήμαρχο Αμυνταίου για να παρευρεθεί και να προσφωνήσει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο με θέμα τους Βαλκανικούς πολέμους και τη συμβολή των Κύπριων εθελοντών. Στην εκδήλωση θα γίνει ειδική αναφορά για τη θυσία του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου στο βαλκανικό μέτωπο, στις μάχες στο Μπιζάνι πριν 100 χρόνια (6 Δεκεμβρίου 1912) καθώς και για τη συμμετοχή των Καραβιωτών στους Βαλκανικούς πολέμους.


Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αποστολή του Δήμου Καραβά, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τους αδελφικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δύο Δήμων.








 

Στιγμιότυπο από την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο

1η Διαλέξη Ελεύεθρου Πανεπιστημίου Κατεχομενων Δήμων Επ. Κερύνειας – 12 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ 1ου ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 


Σε ένα ταξίδι αναζήτησης προς το μέλλον ήταν αφιερωμένη η πρώτη διάλεξη του 1ου χρόνου διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου στο προσωρινό Δημαρχείο της πόλης του Πράξανδρου.



Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου και με τη συμμετοχή των Κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, αλλά και με τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Κερύνειας, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κατεχόμενων Δήμων Επαρχίας Κερύνειας πήρε σάρκα και οστά.  



Στην ομιλία του με τίτλο «Για το μέλλον του μέλλοντος» ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης προέβη σε μία σειρά σημαντικών στοιχείων που αφορούν την οικονομική ζωή του τόπου κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ενώ ανέλυσε τα νέα δεδομένα των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών του σήμερα.   Σε αυτή την πρώτη διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Κατεχόμενων Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, η επιλογή έπρεπε να ήταν ξεχωριστή, καθώς όλοι μας αναζητούμε μια αχτίδα φωτός και ελπίδας στο μέλλον, αναγνωρίζοντας μεν τη ζοφερότητα του παρόντος, αναδεικνύοντας όμως το μέλλον που εντοπίζουμε στο παρόν. Ο τόπος μας έχει μέλλον στο μέλλον που έρχεται. 











   

 Άποψη από το χώρο της εκδήλωσης


 Στιγμιότυπο από την ομιλία του Πρύτανη


Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ηγεσίας απέναντι στους πολίτες, αλλά και των πολιτών απέναντι στις ηγεσίες; Μπορούμε να εξελιχτούμε σε μια υπεύθυνη κοινωνία, όπου η λογοδοσία θα αποτελεί βασική προϋπόθεση της καθημερινής ζωής; Μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην κρίση; Μπορούμε να χαράξουμε μια άλλη στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τα σύγχρονα γεωπολιτικά δεδομένα; Αυτά τα ερωτήματα, αποτελέσαν το αντικείμενο της συζήτησης που ακολούθησε και στην οποία συντονιστής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος ανακοίνωσε κι επίσημα ότι φέτος θα διοργανωθούν πέντε διαλέξεις που θα εμπλουτιστούν με θέματα που ενδιαφέρουν και αφορούν την κατεχόμενη πλευρά του νησιού μας και κυρίως της Επαρχίας Κερύνειας.  Μια εκ των πέντε διαλέξεων, υπογράμμισε, θα δοθεί στο Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας στη Λεμεσό.



Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ο Δήμαρχος Καραβά Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας και το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερύνειας Μάριος Χαραλαμπίδης.  Και οι τρεις συνδιοργανωτές, αφού ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν τον Πρύτανη για την πρωτοβουλία της δημιουργίας των εν λόγω διαλέξεων, δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν στην επιτυχία του θεσμού.










   

 Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό του Δημάρχου


 Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση

Χορός Λεμονιού Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» – 17 Νοεμβρίου 2012



Χορός Λεμονιού Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς»


Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012, στο κέντρο Pavilion στη Λευκωσία, η παραδοσιακή εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού» με διοργανωτή το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς». Στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε για 26η συνεχή χρονιά παρευρέθηκαν πέραν των 300 Καραβιωτών και φίλων της κωμόπολης Καραβά. Μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου το λεμόνι και το κιτρινοπράσινο χρώμα κυριαρχούσε, οι Καραβιώτες έδωσαν το παρόν τους από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.








 

Ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου χαιρετίζει την εκδήλωση


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Νίκο Χατζηστεφάνου ο οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης των εθίμων και παραδόσεων της κωμόπολής μας, το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Υπουργό Γεωργίας κ. Σοφοκλή Αρετράρη ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του.


Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου και όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση της αξιόλογής αυτής εκδήλωσης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:







   


Στιγμιότυπα από το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης με το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


«Ο πολιτισμός είναι ό,τι πιο ατόφιο, ωραίο, φωτεινό και πολύτιμο για κάθε κοινωνία, για κάθε λαό. Η αποψινή μας εκδήλωση αναδεικνύει αυτή τη μεγάλη αξία της πολιτιστικής μας παράδοσης και ειδικά της σκλαβωμένης κωμόπολής μας, του Καραβά. Για 26 συνεχή χρόνια διοργανώνεται αυτή η όμορφη εκδήλωση στην προσφυγιά, η οποία έχει τις ρίζες της στην καταπράσινη περιοχή της κωμόπολής μας όπου ο «χρυσός» καρπός του λεμονιού έδινε σημαντικό στήριγμα προόδου και ευημερίας στους κατοίκους του Καραβά.»








 

Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά Έλενα Μεσαρίτου η οποία ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης


Τόνισε επίσης τη στήριξη που πρέπει να δίνουμε όλοι μας στη νέα γενιά και πόσο μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή των νέων μας σε τέτοιες εκδηλώσεις. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το πολύ ποιοτικό έργο που προβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας τα τελευταία 5 χρόνια καθώς επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια όλων των μελών του χορευτικού συγκροτήματος της Νεολαίας να παρουσιάσουν χορευτική ενότητα με Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς στην εκδήλωση.







   


Στιγμιότυπα από το Χορό του Λεμονιού


Η παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας ήταν πολύ συγκινητική μέσα από το πρόγραμμα που παρουσίασε, κέρδισε πολύ θετικά σχόλια και το θερμό χειροκρότημα όλων. Ουσιαστική και πολύ πετυχημένη υπήρξε επίσης η συμμετοχή του μέλους της Νεολαίας Έλενας Μεσαρίτου στην παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός του Χορού του Λεμονιού όπου τα ζευγάρια διαγωνίστηκαν χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής με ένα λεμόνι στηριγμένο στο μέτωπο τους. Ένα έθιμο που ξεκίνησε από τους Καραβιώτες το 1951 και συνεχίζεται η παράδοση αυτή μέχρι σήμερα διατηρώντας ταυτόχρονα άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής στην αξέχαστη κωμόπολή μας.










   

Αναμνηστική φωτογραφία με τους νικητές του διαγωνισμού «Ο Χορός του Λεμονιού»


Αναμνηστική φωτογραφία με το Δήμαρχο Καραβά και το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά

Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 – 5 Δεκεμβρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ«


Εκδήλωση «Η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13»


5 Δεκεμβρίου 2012


Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά διοργανώνει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30μμ εκδήλωση με τίτλο «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών».


Στην εκδήλωση θα γίνουν δύο κύριες παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρο Παπαπολυβίου με θέμα «Η προσφορά των Κυπρίων εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913» με αναφορά στη θυσία του Δημάρχου Λεμεσού και πολιτευτή Χριστόδουλου Σώζου που σκοτώθηκε στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912, πριν ακριβώς 100 χρόνια. Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει από τον ιστορικό ερευνητή του Κέντρου Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Κωστή Κοκκινόφτα με θέμα «Η προσφορά των Καραβιωτών εθελοντών στους Βαλκανικούς Πολέμους».


Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Αμυνταίου κ. Ιωακείμ Ιωσηφίδης, ο Μητροπολίτης Κερύνειας κ. Χρυσόστομος, ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρέσβης της Ελλάδας θα τιμηθεί για τη διαχρονική στήριξή του στο έργο του κατεχόμενου Δήμου μας, καθώς επίσης στο πρόσωπό του θα εκφραστεί η εκτίμηση ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού για τη στήριξη και βοήθεια που προσφέρει ο Ελληνικός λαός και η πολιτεία της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για να αποκτήσει η πατρίδα μας την ελευθερία της. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα παρουσιάσει ο συνδημότης μας Σάββας Κοσιάρης.


Σημειώνουμε ότι  μέσα από το περιεχόμενο της πιο πάνω εκδήλωσης θα προβληθούν αξιόλογα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τον κατεχόμενο Δήμο μας, καθώς επίσης και το ότι το συνολικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα δώσει μια σημαντική αναβάθμιση στις  ποιοτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος μας.


Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στους Βαλκανικούς πολέμους.


 

Αναζητώντας ψηφίδες της ιστορίας του Καραβά πριν το 1974 – 13 Δεκεμβρίου 2012


Έκθεση Φωτογραφίας Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


Αναζητώντας ψηφίδες της ιστορίας του Καραβά πριν το 1974


13 Δεκεμβρίου 2012 


Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά στην προσπάθειά του να συμβάλει στην καταγραφή της ιστορίας του Καραβά, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αναζητώντας ψηφίδες της ιστορίας του Καραβά πριν το 1974». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.15μμ στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.


Είναι παράκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας, όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή φωτογραφικού υλικού. Στόχος είναι να εντοπιστούν φωτογραφίες, στις οποίες να αποτυπώνονται στιγμιότυπα από εκδηλώσεις, πανηγύρια, θρησκευτικά μνημεία, σχολεία, ασχολίες των κατοίκων, τουρισμός, λαϊκή τέχνη, οικογενειακές συναντήσεις κ.α. Οι φωτογραφίες θα δοθούν στην οργανωτική επιτροπή με ένα σύντομο περιγραφικό σημείωμα. Μετά την αντιγραφή των φωτογραφιών, αυτές θα επιστραφούν πίσω στους κατόχους τους.


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όσοι μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια της νεολαίας μας να συγκεντρώσει αυτό το φωτογραφικό υλικό να επικοινωνήσουν το συντομότερο στα τηλέφωνα: 22516937 (γραφείο Δήμου Καραβά, 09.00πμ-02.00μμ) ή 99495718 (Λάμπρος Μαούρης).


Από την οργανωτική επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά

Προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σε Ξένη Πατρίδα» – 18 Δεκεμβρίου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά


Προβολή Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σε Ξένη Πατρίδα»


18 Δεκεμβρίου 2012


Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά σε συνεργασία με το Δήμο Καραβά διοργανώνει μια ποιοτική και αξιόλογη εκδήλωση με θέμα τις παραδόσεις μας και την αγάπη των αποδήμων μας για την Κύπρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 7.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του συνεργάτη του Δήμου μας Πέτρου Πετρίδη με τίτλο «Σε ξένη πατρίδα» με θέμα τους αποδήμους μας, τις παραδοσιακές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνουν στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χορευτική ενότητα με  Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά.

Εικονογράφηση εκδόσεων εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» – Λουΐζα Καϊμάκη


Εικονογράφηση εκδόσεων εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος»


 «Η ιστορία της Κύπρου για παιδιά και νέους»


Λουΐζα Καϊμάκη


Την εικονογράφηση των εκδόσεων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Η ιστορία της Κύπρου για παιδιά και νέους» επιμελήθηκε η νεαρή ταλαντούχα συνδημότισσά μας Λουΐζα Καϊμάκη.


Ο 1ος και ο 2ος τόμος κυκλοφόρησαν το Σάββατο 17 και 24 Νοεμβρίου 2012 αντίστοιχα μαζί με την εφημερίδα «Φιλελεύθερο» ενώ οι υπόλοιποι τόμοι θα κυκλοφορούν ένας κάθε εβδομάδα. Η εκδόσεις θα περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην πολυτάραχη ιστορία του νησιού από τότε που αναδύθηκε από τη θάλασσα μέχρι την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και άλλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του νησιού μέσα από τα χρόνια.  


Τη συγγραφή των κειμένων έκανε η Ήρα Γενακρίτου και την εικονογράφηση η Κυριακή Κώστα μαζί με την Καραβιώτισσα Λουΐζα Καϊμάκη, η οποία έχει εξειδικευτεί, από χρόνια και έχει βραβευτεί στην εικονογράφηση βιβλίων.


Η Λουΐζα Καϊμάκη γεννήθηκε στην Λευκωσία και σπούδασε Εικονογράφηση και Κινούμενα σχέδια στο Manchester Metropolitan University στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι κόρη της Μαρούλλας (γένος Λοΐζου) και του Ανδρέα Καϊμάκη από τον Καραβά. Έχει ακόμη μία αδελφή την Εύη. Η Λουΐζα εικονογραφεί βιβλία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες ενώ παράλληλα λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο Εξωτερικό όπου παρουσιάζει την εικαστική της δουλειά. Έχει επίσης εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Μπιενάλε Εικονογράφησης στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και στο Βελιγράδι και έχει βραβευτεί αρκετές φορές για την εικονογράφηση διαφόρων παιδικών βιβλίων. Το 2010 της είχε απονεμηθεί σε ειδική τελετή από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία «Εικονογράφηση». Η Λουΐζα συμμετείχε επίσης στη Β’ Έκθεση Τεχνών Νέων του Καραβά που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 με έργα ζωγραφικής.


Συγχαρητήρια στη Λουΐζα για το πολύ αξιόλογο έργο της! Ο Δήμος Καραβά εύχεται κάθε επιτυχία στην επαγγελματική της σταδιοδρομία!







   







   


Μερικά δείγματα από την εικονογράφηση της έκδοσης «Ιστορία της Κύπρου» μια πολυσύνθετη, ποιητική και δυναμική εργασία της Λουΐζας Καϊμάκη