Κηδεία Γιάννη Χαραλάμπους

Επικήδειος Γιάννη Χαραλάμπους

Εκκλησία Αποστόλου Βαρνάβα -Μαθιάτης

17 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλη η ένταση των συναισθημάτων που νιώσαμε στο άκουσμα της θλιβερής είδησης ότι ο πολυαγαπημένος μας φίλος και αφοσιωμένος αγωνιστής της Κύπρου στο εξωτερικό, Γιάννης Χαραλάμπους, έχει εγκαταλείψει πολύ νέος τα εγκόσμια.

Το γελαστό παιδί του Καραβά μας. Σε όλα τα χρόνια της ζωής του διέκρινες μια φωτεινή γλυκύτητα στο πρόσωπό του και αυτό μπορούσες να το ανιχνεύσεις μέσα από τις παιδικές αναμνήσεις που έζησε στον Καραβά, τις οποίες, όπως ο ίδιος έλεγε, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να τις αποχωριστεί.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1952. Γονείς του, ο Ευτύχιος Χαραλάμπους από το Μαθιάτη και η Μελπομένη Ιωάννου Πουργούρη από τον Καραβά. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Μαζί με τα αδέλφια του Πάμπο και Ανδρέα υπήρχε μια ξεχωριστή σύνδεση και το σωστά δομημένο περιβάλλον της οικογένειας βοήθησε να διαμορφωθούν ξεχωριστοί χαρακτήρες με πλούσια χαρίσματα και αρετές.

Φοίτησε στο Δημοτικό του Καραβά και στη συνέχεια στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις καταδρομές, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτό το βήμα της ζωής είχε τη δική του σημασία και έστελνε τα δικά του μηνύματα. Το 1972 φεύγει για την Αμερική για σπουδές μετά από πρόσκληση που πήρε από το θείο του. Επιλέγει τον κλάδο πληροφορικής. Δύσκολες συνθήκες σε μια ξένη χώρα. Η επιλογή να εργάζεται και ταυτόχρονα να φοιτά στο πανεπιστήμιο ήταν μια αξιέπαινη πράξη που τον βοήθησε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τις αρετές και τις αντοχές του χαρακτήρα του. Το 1980, ώριμος πια στη ζωή, διευθύνει δικές του επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν από τα πρώτα στάδια της δραστηριοποίησής τους μεγάλη επιτυχία. Από το γάμο του αποκτά δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Ευτύχιο-Ιωάννη.

Η παρουσία του στο εξωτερικό δεν τον αφήνει ούτε και για μια στιγμή αδιάφορο για το Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Ενεργό και δραστήριο μέλος των αποδήμων μας στην Αμερική, βρίσκεται δίπλα σε όλες τις δραστηριότητες των οργανωμένων συνόλων αποδήμων στην Ουάσιγκτον και στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αμερικής. Συμμετείχε ενεργά στις προεκλογικές εκστρατείες των Δουκάκη και Κλίντον με απώτερο στόχο να προβάλλει όσο το δυνατόν καλύτερα τα δίκαια της Κύπρου.

Η αγάπη του για την Κύπρο ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Η σύνδεσή του με το Δήμο μας και το προσφυγικό μας σωματείο ήταν συνεχής με αλληλοενημερώσεις που είχαμε σε διάφορα θέματα, καθώς επίσης πολλές φορές παίρναμε δικές του δημοσιεύσεις και ενημέρωση για ενέργειες που είχαν τη δική του σφραγίδα προσφοράς στην Αμερική.

Μοιράζομαι δε μαζί σας, τη βαθιά μου συγκίνηση που ένιωσα κατά τη διάρκεια αποστολής του Δήμου μας στην Αμερική πριν μερικά χρόνια για σκοπούς διαφώτισης, όπου η φιλοξενία και η βοήθεια που είχαμε από τον αγαπητό μας Γιάννη ήταν πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική.

Με το θάνατο του πατέρα του πριν 4 χρόνια ακριβώς, εξέφρασε την έντονη του επιθυμία να επιστρέψει στην Κύπρο. Ένας σχεδιασμός ο οποίος βρήκε δυστυχώς εμπόδια, προβλήματα υγείας. Αναγκάστηκε τον τελευταίο καιρό να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς για να μπορέσει να δεχτεί μόσχευμα νεφρού από την κόρη του, Αναστασία. Στο τελευταίο μήνυμα που έστειλε στο κινητό τηλέφωνο του αδελφού του Πάμπου, φαινόταν πολύ χαρούμενος γιατί σύντομα θα γινόταν η μεταμόσχευση και θα βελτιωνόταν αισθητά η υγεία του.

Η τραγική είδηση για τον ξαφνικό του θάνατο φτάνει κοντά μας το περασμένο Σάββατο. Δεν θέλαμε με κανένα τρόπο να πιστέψουμε ότι αυτό που ακούαμε ήταν πραγματικότητα. Σήμερα είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στο χωριό του πατέρα του, το Μαθιάτη, να αποχαιρετούμε ένα ξεχωριστό λεβέντη της Κύπρου, έναν άξιο οικογενειάρχη, ένα αφοσιωμένο πρεσβευτή των δικαίων του Καραβά, ένα πολύ αγαπητό φίλο το Γιάννη Χαραλάμπους, τον “Captain John” όπως τον αποκαλούσαν όλοι οι φίλοι του. Captain, αρχηγός σε όλα γιατί έδινε οδηγίες πολύτιμες, ήταν εμπνευστής, καθοδηγητής με ηγετικά προσόντα ταπεινοφροσύνης και εκτίμησης προς τον συνάνθρωπο.

Αγαπητέ και αξέχαστε φίλε Γιάννη,

Οι παρακαταθήκες σου παραμένουν ακριβό φυλακτό σε μια γωνιά της καρδιάς μας. Θα σε θυμόμαστε αιώνια για τις αρετές σου, για τις πράξεις σου, για τον ενθουσιασμό σου, για τη γλυκύτητα της κάθε σου λέξης, για την ποιότητα και το περιεχόμενο των συμβουλών σου.

Το δακρύβρεχτο μαντήλι της αγάπης μας γίνεται ετούτη τη στιγμή, ασπίδα και δόρυ κοινωνικής προσφοράς και αταλάντευτης αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των προσφύγων μας, εφόδια πολύτιμα για να συνεχίσουμε τα δικά σου οράματα, τη δική σου αποστολή για μια καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Συγκλονιστικές αυτές οι λίγες στιγμές του αποχαιρετισμού. Από χιλιάδες μίλια μακριά υλοποιήθηκε η δική σου στερνή επιθυμία, να σε σκεπάσει το χώμα της Κύπρου κοντά στον τάφο του πατέρα σου. Δεν είναι μαζί μας η λατρευτή σου μητέρα Μελπομένη η οποία για λόγους υγιειας δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει και να ζήσει αυτές τις πολύ δύσκολες και συγκλονιστικές στιγμές. Είναι όμως μαζί μας τα αδέλφια σου, τα παιδιά σου, οι συγγενείς ,οι συμμαθητές σου, φίλοι από την υπόλοιπη Κύπρο και την Αμερική. Σε αποχαιρετούν με πόνο ψυχής απαρηγόρητοι ,ο Άκης και η Ανδρούλα Δημητρίου με τους οποίους τα τελευταία χρόνια διατηρούσες μια ξεχωριστή μοναδική σχέση φιλίας μαζί τους στην Αμερική και αντλούσες από αυτή τη σύνδεση την αγάπη και τη ζεστασιά της Καραβιώτικης συμπαράστασης σε πολλά θέματα. Νιώθουμε όλοι να μας περιβάλλει η φωτεινή όψη της περηφάνιας που αφήνεις πίσω σου με την ποιοτική διαδρομή και το έργο σου στο στίβο της ζωής.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και όλων των σκορπισμένων δημοτών Καραβά, καταθέτω ετούτα τα λίγα λουλούδια απέραντης εκτίμησης και υπέρμετρης αγάπης για τα όσα έχεις προσφέρει με πολλή αφοσίωση και αξιοσύνη στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο συνάνθρωπο και στην αγαπημένη σου κωμόπολη τον Καραβά μας.

Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε χωρίς ταλαντεύσεις τα δίκαιά μας. Αυτή είναι η υπόσχεση που σου δίνουμε. Γιατί σ’ αυτή την αρχή πίστεψες και αυτήν την αρχή υπηρετούσες με αφοσίωση σε όλα τα χρόνια της ζωής σου.

Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστε μας φίλε Γιάννη.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Παναγιώτη Καλαβά – 12.9.2011

Επικήδειος Παναγιώτη Καλαβά

12 Σεπτεμβρίου 2011.

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης

Αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Καραβά, η οποία άφησε μια ποιοτική σφραγίδα προσφοράς σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την κατεχόμενη κωμόπολη μας.

Ο Παναγιώτης Καλαβάς, ο αγαπητός οδοντίατρος του Καραβά, ο πετυχημένος Δήμαρχος, ο αφοσιωμένος οικογενειάρχης, εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 95 χρονών το περασμένο Σάββατο.

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1916. Γονείς του ο διδάσκαλος Νικόλας Καλαβάς με καταγωγή το νησί Σύρος της Ελλάδας και η Δέσποινα το γένος Τσηλ Αντώνη από τον Καραβά. Ήταν ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Από την παιδική του ηλικία όραμα του ήταν να κατακτήσει γνώσεις και να καταξιωθεί σαν ένα ξεχωριστό μέλος στη κοινωνία. Το 1935 αποφοιτά από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εξασφαλίζει θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει οδοντίατρος.

Λόγω του Παγκοσμίου πολέμου το 1940 βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να ασκεί το οδοντιατρικό επάγγελμα. Φοιτούσε ταυτόχρονα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία όμως έκλεισε το 1942 με τη Γερμανική κατοχή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνελήφθει αιχμάλωτος από τις Ιταλικές δυνάμεις. Με τη λήξη του πολέμου επιστρέφει στην Κύπρο. Η γενέτειρα του ο Καραβάς τον υποδέχεται με μεγάλη χαρά και περηφάνια, και αυτός ανταποδίδει την αγάπη αυτή με την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, μια προσφορά που στα πρώτα της στάδια ήταν με πολύ χαμηλή αμοιβή, αναδεικνύοντας έτσι τη κοινωνική διάσταση του χαρακτήρα του.

Το 1953 ο Παναγιώτης Καλαβάς εκλέγεται δήμαρχος της κωμόπολης και μέσα από την περίοδο των 9 χρόνων που υπηρέτησε την κοινότητα, από τη θέση του δημάρχου κατάφερε να υλοποιήσει ένα φιλοπρόοδο και κοινωφελές έργο. Με τη συμπαράσταση και των υπόλοιπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά υλοποιήθηκαν επί δημαρχίας Παναγιώτη Καλαβά τα εξής έργα που ήταν για τη περίοδο που αναφερόμαστε, πολύ σημαντικά πρωτοποριακά και μεγαλεπίβολα.

Ο Δήμος Καραβά αποκτά το 1958 ιδιόκτητο επιβλητικό Δημοτικό μέγαρο, στο οποίο εκτός από τα δημοτικά γραφεία, στεγάζει πολιτιστικές υπηρεσίες, δημοτική βιβλιοθήκη, καθώς επίσης λειτουργεί δημοτικό κινηματοθέατρο και δημοτική αγορά. Άλλα σημαντικά έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σταδιακά που έδωσαν μια φιλοπρόοδη εικόνα στο Δήμο Καραβά ήταν ο ηλεκτροφωτισμός σε μεγάλη έκταση, η κατοίκον ύδρευση, η ασφαλτόστρωση δρόμων, η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός της κωμόπολης με διάφορα κοινωφελής έργα. Είναι δε γεγονός ότι ο αείμνηστος δήμαρχος Παναγιώτης Καλαβάς είχε συνδέσει το όνομα του με πολλά έργα τα οποία φέρουν την προσωπική του σφραγίδα.

Στον επαγγελματικό τομέα είχε επίσης κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη όλων των Καραβιωτών και κατοίκων της Επαρχίας μας. Με πολύ καλή προσέγγιση και πολύ επαγγελματική γνώση πρόσφερε τις υπηρεσίες του με επιμέλεια και σεβασμό προς όλα τα κοινωνικά στρώματα της Επαρχίας Κερύνειας.

Το 1956 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Αυγούστα το γένος Ζεμενίδη από τη Λευκωσία με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Λώρα και τη Δέσποινα. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης πρόσφερε πατρική αγάπη, στοργή και αρχές στα παιδιά του, εφόδια που τους βοήθησαν να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες πάνω σε στέρεες βάσεις.

Η εισβολή του 1974 ανατρέπει όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα και την γεμάτη χρώμα και χαρά ζωή του Καραβά μας. Το πράσινο χρώμα των περιβολιών του Καραβά σκεπάζεται από το μαύρο πέπλο του πολέμου και της καταστροφής . Διωγμένοι και κυνηγημένοι όλοι οι Καραβιώτες και οι υπόλοιποι πρόσφυγες αναζητούν νέους ορίζοντες δημιουργίας, νέα κατεύθυνση προσανατολισμού σε ένα νέο περιβάλλον με ανατροπές και συνθήκες πρωτόγνωρες. Ο αγαπητός μας δήμαρχος βρίσκει προσωρινά στέγη στη Λευκωσία. Φτιάχνει δειλά δειλά το ιατρείο του στη λεωφόρο Στασίνου και προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αφιλοκερδώς σε Καραβιώτες και άλλους πρόσφυγες.

Ήταν πάντα δίπλα στις δραστηριότητες του Δήμου και των Σωματείων μας. Πολύ συχνά είχε επικοινωνία μαζί μας και οι συμβουλές του, οι γνώσεις του ήσαν πολύτιμές. Η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Καραβάς η ψυχή μας» που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες ο Δήμος μας ήταν συγκινητική, γεμάτη ελπίδα και πίστη στο δίκαιο. Οι νουθεσίες του και οι συμβουλές του προς όλους εμάς τους νεότερους θα παραμείνουν μια αιώνια παρακαταθήκη για να φωτίζουν την αποστολή μας στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς που περνούμε.

Είχα μια συχνή επαφή μαζί του και ομολογώ κάθε φορά που τον συναντούσα κέρδιζα γνώσεις και πληροφορίες ανεκτίμητες, για τις εμπειρίες του, για τη ζωή στον Καραβά, για τους ανθρώπους του Καραβά , για το μέλλον του τόπου.

Η έγνοια του ήταν πάντοτε το πολύπαθο νησί μας να βρει την ευημερία του και οι Καραβιώτες να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες και στα σπίτια τους. Δυστυχώς φεύγει με το πικρό καημό ότι αυτή η πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανηφορικό δύσβατο δρόμο και ο στόχος της επιστροφής να εξακολουθεί να είναι αρκετά μακριά.

Έχουμε χρέος όμως να αξιολογούμε καθημερινά αυτές τις παρακαταθήκες, γιατί η ιστορική μας διαδρομή θα έχει συνέχεια με τη δική μας στάση και συμπεριφορά. Η προσφορά των προγόνων μας, η ιστορία του τόπου μας πρέπει να δημιουργεί καθημερινά αντιστάσεις για να διεκδικούμε τα δίκαια μας. Και είναι αυτή η υπόσχεση μας που δίνουμε προς όλους όσους φεύγουν, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το όραμα της επιστροφής στον τόπο μας.

Αγαπητέ μας αξέχαστε δήμαρχε Παναγιώτη Καλαβά. Οι δύο θυγατέρες σου, Λώρα και Δέσπω, συγγενείς και φίλοι, όλοι εμείς οι εκτοπισμένοι δημότες Καραβά σε αποχαιρετούμε με ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης, με το μαντήλι της αγάπης μας να αναδιπλώνει τη δική σου προσφορά προς τον Καραβά η οποία θα είναι μια αστείρευτη πηγή φωτός στη δική μας δύσκολη πορεία που συνεχίζεται.

Η πρωτοβουλία της οικογένειας να γίνουν εισφορές στη μνήμη σου για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών αντικατοπτρίζει και τις δικές σου ευαισθησίες για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο. Δεσμευόμαστε ότι η αποστολή του Δήμου και του Σωματείου μας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό με Εθνικό προσανατολισμό και ποιοτική κοινωνική προσφορά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά έχοντας υπόψη τις ευαισθησίες που πάντοτε εξέφραζε ο αξέχαστος μας Δήμαρχος προς τη νέα γενιά και τις δυνατότητες αξιοποίησης της απεφάσισε όπως καθιερώσει βραβείο εις μνήμη Παναγιώτη Καλαβά με χρηματικό ποσό 300 ευρώ. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε τέλος του χρόνου σε άριστο απόφοιτο νέο με καταγωγή τον Καραβά που θα εξασφαλίζει θέση σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου ή του εξωτερικού σε κλάδο που θα έχει σχέση με κοινωνικές επιστήμες, θέματα ιστορίας και νεοελληνικών σπουδών.

Εκ μέρους όλων των σκορπισμένων δημοτών Καραβά σε αποχαιρετούμε αξέχαστε μας Δήμαρχε με λίγα λουλούδια στα οποία συγκεντρώνεται η αγάπη και η απέραντη εκτίμηση μας για τα όσα έχεις προσφέρει με αφοσίωση στη γενέτειρα σου τον Καραβά στους κατοίκους της, στην εκπαίδευση, στην εκκλησία και στην οικογένεια σου.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά

Κηδεία Κώστα Ευαγγελίδη – 2.9.2011

Επικήδειος λόγος

Κώστας Ευαγγελίδης – Εκκλησία Αγίου Ιωάννη Λεμεσός

2 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι με βαθιά θλίψη που πληροφορηθήκαμε το θάνατο ενός εκλεκτού δημότη μας, του Κώστα Ευαγγέελίδη. Ένας αξιαγάπητος συγχωριανός, ο οποίος ήταν πάντοτε δίπλα στις εκδηλώσεις του Δήμου και του σωματείου μας σε όλα τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Ο αγαπητός μας Κώστας γεννήθηκε το 1924 στη Λάπηθο. Γονείς του η Μαρία και ο Στυλιανός Ευαγγέλου. Ευτύχισε να μεγαλώσει σ’ ένα περιβάλλον με αρχές και είχε τη μεγάλη χαρά να ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του σ’ ένα γήινο παράδεισο, στον καταπράσινο κάμπο του Καραβά και της Λαπήθου με πάμπολλες ομορφιές.

Παντρεύτηκε το 1950 στον Καραβά την εκλεκτή της καρδιάς του Μαρούλλα Ευτυχίου. Είχε τη μεγάλη χαρά να μεγαλώσει μαζί με τη σύζυγό του τέσσερα παιδιά και να δώσει σ’ αυτά πολύτιμα εφόδια ζωής μέσα από μια σωστή διαπαιδαγώγηση. Όλα τα παιδιά του, η Νούλα, η Αθηνά, ο Στέλιος και ο Πανίκος είναι σήμερα πετυχημένοι οικογενειάρχες. Χάρισαν δε στον αγαπητό μας Κώστας 9 εγγόνια και πρόσφατα ένα δισέγγονο.

Στην προοδευτική κοινωνία του Καραβά μας, ο αγαπητός μας Κώστας, έφερε τη μεγάλη εκτίμηση και την αγάπη όλων των συγχωριανών. Πράος, γαλήνιος, τίμιος, εργατικός, με μια συμπεριφορά πάντοτε φιλική και ανθρώπινη έδινε με την προσέγγισή του μια ξεχωριστή ποιότητα σχέσης με το συνάνθρωπο. Ήταν αυτή η απλότητα του χαρακτήρα του που τον βοηθούσε να εκτελεί με επιτυχία τα επαγγελματικά του καθήκοντα ως γενικός αντιπρόσωπος της εταιρείας ΚΕΟ στην επαρχία Κερύνειας.

Η εισβολή του 1974 στάθηκε ένας τραγικός σταθμός στην πορεία της ιστορίας του τόπου μας αλλά και όλων των Καραβιωτών. Διωγμένοι κάτω από τη βία του πολέμου και σ’ ένα σκηνικό πρωτόγνωρο και προδομένο, βρεθήκαμε όλοι οι Καραβιώτες μακριά από τα σπίτια μας, να αναζητάμε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Αυτές τις τραγικές εμπειρίες έζησε και η οικογένεια του αγαπητού μας Κώστα. Αρχικά, βρίσκει προσωρινό καταφύγιο στον Άγιο Νικόλαο Στέγης και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια, από το 1975 μέχρι το 1982, στην Ελλάδα όπου μετακομίζει με την οικογένειά του. Μια δύσκολη περίοδος σ’ ένα ξένο περιβάλλον που η επαγγελματική ενασχόληση δεν ήταν και τόσο εύκολη.

Επέστρεψε στη Λεμεσό το 1982 και από τότε κάθε χρόνο στοιβάζονται οι ελπίδες και τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο, όπου η συνέχεια θα έχει προοπτική και η Κύπρος να απαλλαγεί μια μέρα από την τουρκική κατοχή και όλοι οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου και του σωματείου μας, ο αγαπητός μας Κώστας, έδινε το παρόν του. Οι συμβουλές του πολύτιμες, γεμάτες αισιοδοξία και πίστη για το δίκαιο. Για μας τους νεότερους, η κάθε ευχή ήταν ένα μεγάλη στήριγμα και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Ξέρουμε ότι φεύγει με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη. Η αναπόληση του γάμου της πρωτότοκης κόρης του στην εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στις 14 Ιουλίου 1974 στον Καραβά, ήταν μια κορυφαία στιγμή χαράς η οποία δυστυχώς συνδέθηκε με την ιστορία της σκλαβωμένης μας κωμόπολης. Ο τελευταίος γάμος , η τελευταία οικογενειακή χαρά που έζησαν Καραβιώτες στην κεντρική εκκλησία του Καραβά μας. Και πώς να ξεχάσεις τέτοιες στιγμές και πως η σκέψη να αφήσει την καρδιά να πάλλεται στους κανονικούς της ρυθμούς. Υπάρχει η αγωνία, υπάρχει η έγνοια για το μέλλον της πατρίδας και του τόπου μας. Πρέπει όμως να αντέξουμε, και θα αντέξουμε σ’ όλες τις δυσκολίες. Είναι η δέσμευση που δίνουμε σ’ όλους τους Καραβιώτες που εγκαταλείπουν τα γήινα και αφήνουν σ’ εμάς τους νεότερους τις δικές του παρακαταθήκες.

Αξέχαστε μας Κώστα,

Η λατρευτή σου σύζυγος Μαρούλα και τα παιδιά σου Νούλα , Αθηνά, Στέλιος και Πανικκος τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σου, τα εγγόνια σου, οι συγγενείς και φίλοι, σε αποχαιρετούν με μια περηφάνια ξεχωριστή για το καλό όνομα που αφήνεις πίσω σου. Θα σε θυμόμαστε αιώνια σαν φωτεινό οδοδείκτη ζωής στη δύσβατη πορεία της προσφυγιάς που περνούμε. Οι συμβουλές σου θα μας καθοδηγούν και θα μας ενισχύουν. Αυτά τα λίγα σου υποσχόμαστε και θα τα φυλάξουμε σε μια σε μια κρυφή γωνιά της καρδιάς μας.

Μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια εκ μέρους του Δήμου Καραβά στην οικογένειά σου καθώς επίσης και τις ευχαριστίες τόσο του Δήμου όσο και του προσφυγικού σωματείου μας «Ο Καραβάς» για την ενέργεια της οικογένειας να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα και του αξέχαστο μας Κώστα προς τον δυσπραγούντα συνάνθρωπό μας.

Με λίγα λουλούδια αγάπης και απέραντης εκτίμησης για τα όσα έχει προσφέρεις στην οικογένειά σου , στην κοινωνία και στην αγαπημένοι σου επαρχία της Κερύνειας σε αποχαιρετούμε για το μακρινό σου ταξίδι.

Αιωνία η μνήμη σου.

Γ. Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Β’ Έκθεση Τεχνών Νέων του Καραβά – Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Β’ ‘Έκθεση Τεχνών Νέων του Καραβά


Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011



Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για δεύτερη φορά στην προσφυγιά, Έκθεση Τεχνών με συμμετοχές από νέους και νέες με καταγωγή τον Καραβά. Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο ενώ η Έκθεση παρέμεινε ανοιχτή και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011.


Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή στην παρουσία εκπροσώπου του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλη Παπαϊωάννου, βουλευτών της επαρχίας Κερύνειας, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και πολλών Καραβιωτών και φίλων.










   

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή τελεί τα εγκαίνια της Έκθεσης Τεχνών Νέων του Καραβά


Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου


Στην Έκθεση συμμετείχαν 19 νέοι και νέες, με έργα τους σε θέματα ζωγραφικής, κεραμικής, ψηφιδωτού, κοσμημάτων, κατασκευών, φωτογραφίας και αρχιτεκτονικού σχεδίου. Ειδικά για την Έκθεση κυκλοφόρησε αναμνηστική έκδοση στην οποία παρουσιάζονται οι νέοι καλλιτέχνες μαζί με τα έργα τους και στην οποία αποτυπώνεται η αγάπη και η σύνδεσή τους με την κατεχόμενη γη τους.







   


Δύο από τους 19 καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην Έκθεση Τεχνών μαζί με τα έργα τους


Το πρόγραμμα περιλάμβανε χαιρετισμούς εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά, του Δημάρχου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και του Προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου. Στους 19 νέους και νέες που συμμετείχαν στην Έκθεση δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.


Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους νέους με Καραβιώτικη καταγωγή να προβάλουν το ταλέντο τους μέσα από δικές τους δημιουργίες, να νιώσουν την ικανοποίηση από τη διοργάνωση μιας κοινής καλλιτεχνικής δραστηριότητας και να αναδείξουν μέσα από αυτή τη σύνδεση, τη συμπαράσταση και τη στήριξη τους στο έργο και την αποστολή του κατεχόμενου Δήμου τους.










   

Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά κα. Μαρία Τσέντα επιδίδει αναμνηστικό ενθύμιο στο Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τραπέζης Κύπρου


Αναμνηστική φωτογραφία με τους νέους που συμμετείχαν στην Έκθεση μαζί με τους προσκεκλημένους, το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά

Ανακοίνωση – B΄ Έκθεση Τεχνών Νέων του Καραβά – 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Β’ ‘Έκθεση Τεχνών Νέων του Καραβά


Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011


Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καραβά, διοργανώνει για δεύτερη φορά στην προσφυγιά, Έκθεση Τεχνών με συμμετοχές από νέους και νέες με καταγωγή τον Καραβά. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 7.30μμ, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο ενώ η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι τις 5.00μμ.


Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρής.


Στην Έκθεση συμμετέχουν 19 νέοι και νέες, με έργα τους σε θέματα ζωγραφικής, κεραμικής, ψηφιδωτού, κοσμημάτων, κατασκευών, φωτογραφίας και αρχιτεκτονικού σχεδίου.


Μέσα από την εκδήλωση δίνεται η ευκαιρία στους νέους με Καραβιώτικη καταγωγή να προβάλουν το ταλέντο τους μέσα από δικές τους δημιουργίες, να διοργανώσουν μια κοινή καλλιτεχνική δραστηριότητα και να αναδείξουν μέσα από αυτή τη σύνδεση, τη συμπαράσταση και τη στήριξη τους στο έργο και την αποστολή του κατεχόμενου Δήμου τους.


 Επιτροπή Τύπου και Διαφώτισης


                  Δήμου Καραβά