Κηδεία Μαρούλας Γ. Πατσαλοσαββή – 22.2.2011

Επικήδειος Μαρούλας Γ. Πατσαλοσαββή

22 Φεβρουαρίου 2011

Είναι στιγμές που μια απρόσμενη είδηση δημιουργεί ένα δυνατό ταρακούνημα συναισθημάτων για το οποίο οι λέξεις είναι πολύ αδύναμες να το περιγράψουν.

Μας έφυγε από τη ζωή μια αξιαγάπητη συνδημότισσα, μια ξεχωριστή μητέρα, μια αφοσιωμένη σύζυγος, μια λατρευτή γιαγιά, η Μαρούλα Γεωργίου Πατσαλοσαββή. Όλες οι αρετές της ζωής είχαν προικίσει τον χαρακτήρα της αγαπητής μας Μαρούλας, την είχαν κάνει να ξεχωρίζει και να είναι αγαπητή σε όλους. Το γαλήνιο βλέμμα της, η πραότητα του χαρακτήρα της, η πηγαία αγάπη και εκτίμηση που μετέδιδε στο συνάνθρωπο ήταν αρετές μοναδικές που η δοκιμαζόμενη κοινωνία μας της χρειάζεται. Οδοδείκτες ζωής όλες οι συμβουλές της, φάρος καθοδήγησης οι νουθεσίες της για ένα καλύτερο αύριο.

Γεννήθηκε στον Καραβά το 1926. Γονείς της ο Ηλίας Κωνσταντή Χατζημανώλη και η Ευτυχία Αλεξάνδρου Ρουσέττη Κολιανδρή από τον Καραβά. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις αδελφές της οικογένειας. Τα πρώτα βήματα ζωής τα κέρδισε και τα δημιούργησε με επιτυχία μέσα από ένα σωστό οικογενειακό περιβάλλον.

Παντρεύτηκε το 1945 το Γιώργο Πατσαλοσαββή από τον Καραβά. Είχε τη μεγάλη χαρά να ζήσει ξεχωριστές στιγμές, να μεγαλώσει εφτά παιδιά και να ευτυχήσει να τα δει όλα αποκατεστημένα στη ζωή. Τη Γιώτα, την Ευτυχία, την Ειρήνη, την Σταυρούλα, τον Γρηγόρη, τον Κώστα και τον Ηλία.

Πάντοτε κοντά στις αρχές της εκκλησίας, ευσεβής χριστιανή αντλούσε δύναμη και πίστη για όλες τις δυσκολίες, όπου τα προβλήματα τα ξεπερνούσε με ώριμη σκέψη και υπευθυνότητα. Τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55 – 59 ανέπτυξε αρχές φιλοπατρίας και μοιράστηκε με τους αγωνιστές που φιλοξενούσε στο σπίτι της, μεταξύ των οποίων και με τον ήρωα Κυριάκο Μάτση, τα ιδανικά της ελευθερίας.

Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες όταν ο σύζυγος της μαζί με άλλους Καραβιώτες συνελήφθησαν από τους Άγγλους για τη δράση τους στον αγώνα και αρκετό καιρό ήσαν κρατούμενοι στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Το φορτίο βαρύ όμως σε τέτοιες δυσκολίες ανέδειξε το μεγαλείο της μάνας με ένα εκπληκτικό τρόπο. Είχε τη δύναμη να επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά τη Λευκωσία και να συντονίζει τις εργασίες σε διάφορα εργοτάξια που άφησε σε εξέλιξη να λειτουργούν ο σύζυγος της, να βρίσκεται κοντά στους 60 τόσους υπαλλήλους και να φροντίζει με αξιοσύνη τα έξι ανήλικα παιδιά της.

Το κερί που άναβε κάθε πρωί από το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου της έδινε δύναμη, έδινε κουράγιο και πίστη και όλα μπορούσαν να ξεπεραστούν και να κυλήσουν ομαλά.

Με τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ ο σύζυγος απελευθερώθηκε και η ζωή ξαναπήρε σιγά σιγά τους κανονικούς της ρυθμούς. Το παραδεισένιο τοπίο του Καραβά είχε όλες τις προοπτικές της δημιουργίας και της προόδου.

Δυστυχώς όμως τα τραγικά γεγονότα του 1974, ανέτρεψαν όλα τα όνειρα και βρεθήκαμε όλοι ξεριζωμένοι μακριά από τη γενέθλια γη μας, σε ένα περιβάλλον με αβέβαιο προσανατολισμό και θολούς ορίζοντες δημιουργίας.

Ο ξεριζωμός βρίσκει την οικογένεια της αγαπητής Μαρούλας στην Έγκωμη εκεί όπου διατηρούσε ο σύζυγος πριν το 1974 ένα υποστατικό για τις ανάγκες της εργασίας του στη Λευκωσιά. Τα πρώτα βήματα πολύ δύσκολα. Η αποκατάσταση, η μόρφωση των παιδιών και η έγνοια για το μέλλον του τόπου.

Ένα επιπρόσθετο πλήγμα η απώλεια του λατρευτού της συζύγου Γιώργου τον Φεβρουάριου του 1977. Για άλλη μια φορά αναδιπλώνει τις αρετές του χαρακτήρα της, δυνατή και γενναία βρίσκεται δίπλα στην οικογένεια της και δίνει κατευθύνσεις και συμβουλές προς όλους.

Η ενορία της Έγκωμης που διαμένει της δίνει μια ξεχωριστή χαρά, γιατί βρίσκει πνευματική στέγη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Με βαθειά εκτίμηση προς τους ιερείς της εκκλησίας καλλιεργεί πνευματικές αρετές και κοντά στο Θεό βρίσκει την ηρεμία και τη γαλήνη της ψυχής.

Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με την ασθένεια του καρκίνου. Γενναία, όπως πάντα στη ζωή της, αντιμετωπίζει με πίστη προς το Θεό και αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Η επιθυμία να βρει καταφύγιο το τελευταίο καιρό στο γηροκομείο του Αγίου Νεκταρίου ήταν μια δική της συνειδητή επιλογή, γιατί γνώριζε ότι το περιβάλλον της εκκλησίας θα τη βοηθούσε και θα της έδινε δύναμη.

Αγαπητή μας θεία Μαρούλα,

Τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, οι συγγενείς και φίλοι σε αποχαιρετούμε με ένα αίσθημα ξεχωριστής περηφάνιας για το καλό όνομα που αφήνεις πίσω σου και για τα όσα μας έχεις διδάξει με τις πηγαίες λέξεις της καρδιάς σου. Η παρουσία σου στις εκδηλώσεις του Δήμου και του Σωματείου μας, όσο η υγεία σου το επέτρεπε, ήταν για μας στιγμές μοναδικές, γιατί οι λίγες κουβέντες που μας έλεγες ήταν γεμάτες νόημα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά και του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» μεταφέρω τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της αγαπητής μας Μαρούλας καθώς επίσης και τις ευχαριστίες μας για τις εισφορές που έγιναν για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στη μνήμη της. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει και τα φιλεύσπλαχνα αισθήματα της αγαπητής μας Μαρούλας προς το συνάνθρωπο μας.

Κρατάμε βαθιά φυλαγμένες σε μια γωνιά της καρδιάς μας τις συμβουλές της, την πραότητα και τις άλλες αρετές του χαρακτήρα της, την ευσέβεια και την καλοσύνη της να μας συντροφεύουν για πάντα. Το δρόμο της επιστροφής στον ελεύθερο Καραβά θα το διαβούμε μια μέρα γιατί είναι μια υπόσχεση χρέους που δίνουμε προς όλους τους Καραβιώτες που φεύγουν με το πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη.

Αιωνία σου η μνήμη αξέχαστη μας Μαρούλα,

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά

Καρναβαλίστικος Χορός ΑΕΚ – Λάμπουσα – 26 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


POKKA ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΑΒΑ – ΛΑΜΠΟΥΣΑ,


26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Πραγματοποιήθηκε για εντέκατη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 στο ξενοδοχείο «Αρσινόη» στη Λεμεσό, ο καθιερωμένος Καρναβαλίστικος Χορός του αθλητικού  σωματείου της κωμόπολης Καραβά, Αθλητική Ένωση Καραβά – Λάμπουσα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καραβά και σε αυτή παρευρέθηκαν πέρα των 250 Καραβιωτών και φίλων της κωμόπολής.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Pokka ΑΕΚ – Λάμπουσα κ. Παντελής Κωνσταντίνου και ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετόσφαιρας και πρώην πρόεδρος του σωματείου ΑΕΚ – Λάμπουσα κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο 19χρονος αθλητής του σωματείου, Δημήτρης Μινασίδης που ξεχωρίζει με τις επιτυχίες του σε διαγωνισμούς της άρσης βαρών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς από τη σχολή χορού της κ. Γιόλας Κοζάκου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης βραβεύσεις των καλύτερων αμφιέσεων της βραδιάς.










   

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου της Pokka ΑΕΚ – Λάμπουσα κ. Παντελής Κωνσταντίνου απονέμει τιμητικό βραβείο στο 19χρονο αθλητή της άρσης βαρών, Δημήτρη Μινασίδη ο οποίος ξεχωρίζει με τις επιτυχίες του


Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη σχολή χορού της κ. Γιόλας Κοζάκου


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κερύνειας κ. Σοφοκλής Φυτής, η δήμαρχος Κερύνειας κ. Μαρία Ιωάννου, ο πρόεδρος τα Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας κ. Δήμος Γιάγκου, το μέλος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Δημήτρης Λόρδος, οι πρόεδροι των προσφυγικών σωματείων ΠΑΕΕΚ Κερύνειας, του Ναυτικού Ομίλου Κερύνειας, του σωματείου «ο Καραβάς», του σωματείου Βασίλειας και ο Βασίλης Μαντράλης, δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δήμου Λαπήθου.


Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι παρευρισκόμενοι για την πετυχημένη πορεία του Αθλητικού Σωματείου Καραβά στο πρωτάθλημα πετόσφαιρας, μια πορεία η οποία τιμά τον Καραβά αλλά και όλους τους Καραβιώτες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη προσπάθεια και στον πολύ καλό προγραμματισμό που γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο για να πετυχαίνει το σωματείο σημαντικές διακρίσεις, μια προσπάθεια που συνδέεται και με την καλή απόδοση των προπονητών και των αθλητών του σωματείου.  Ένας άλλος στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει τους σκορπισμένους Καραβιώτες που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους και να διασκεδάσουν μέσα σε μια χαρούμενη και καρναβαλίστικη ατμόσφαιρα.










   

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τη βράβευση των καλύτερων αμφιέσεων  μαζί με τους μικρούς διαγωνιζομένους


Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για τη βράβευση των καλύτερων αμφιέσεων  μαζί με τους ενήλικες διαγωνιζομένους


Από τη συγκέντρωση ήταν έντονο το συναίσθημα μεταξύ όλων των παρευρισκομένων ότι τα 36 χρόνια προσφυγιάς είναι πάρα πολλά και ότι όλοι μαζί πρέπει να συντηρούμε δυνάμεις για να προβάλλεται η κατεχόμενη γη μας, μέσα από τον αθλητισμό και τις άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της κωμόπολης. Η δράση των προσφυγικών μας σωματείων και των κατεχόμενων μας Δήμων είναι σημαντική γιατί έτσι συντηρείται ο πόθος της επιστροφής και της δικαίωσης των Εθνικών μας στόχων. Μια δύσκολη αποστολή η οποία όμως συνδέεται με την ιστορία τις παραδόσεις της σκλαβωμένης γης μας και με την ανεκτίμητη προσφορά των προγόνων μας μέσα από το χρόνο.










   

Ο κ. Δαμιανός Χατζηδαμιανού, πρόεδρος της ΚΟΠΕ απονέμει τιμητική πλακέτα σε μια από τις τρεις ομάδες που βραβεύτηκαν για τις καλύτερες αμφιέσεις


Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, απονέμει ένα από τα βραβεία καλύτερης αμφίεσης

Εκπαιδευτική Εκδρομή στις Πλάτρες – 18-20 Φεβρουαρίου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΡΕΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ


18-20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Το  Δημοτικό  Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Καραβά, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε στις 18 – 20 Φεβρουαρίου 2011, εκπαιδευτική εκδρομή στις Πλάτρες, με τίτλο «Γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές, ιστορία και θρησκευτική παράδοση του Τροόδους», το οποίο επιχορηγήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος «Πρωτοβουλίες Νέων».



Στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά είναι να γνωριστούν οι νέοι της κατεχόμενης κωμόπολης, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, μέσα από δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν εκτός από ευχάριστες φιλικές στιγμές διασκέδασης και  γνωριμία με την ύπαιθρο του τόπου μας και τις αμέτρητες ομορφιές της.  










 

Αναμνηστική φωτογραφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καραβά που συμμετείχαν στην εκδήλωση έξω από το ξενοδοχείο που τους φιλοξένησε


Στιγμιότυπο από την εξόρμηση στο μονοπάτι της φύσης



Στη εκπαιδευτική εκδρομή έλαβαν μέρος 70 νέοι και νέες του Καραβά και φίλοι τους, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τις φυσικές ομορφιές του τοπίου και γνώρισαν την ιστορία και την  θρησκευτική παράδοση της περιοχής.  Είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα όμορφα μονοπάτια της φύσης, όπως για παράδειγμα τα μονοπάτια των «Καληδονιών» και του «Μιλλομέρη» με τους ασύγκριτης ομορφιάς καταρράκτες.  Η επίσκεψη στο χωριό Όμοδος ήταν επίσης μια ξεχωριστή εμπειρία όπου όλοι οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις ομορφιές του χωριού μέσα από τα γραφικά δρομάκια και να πάρουν πληροφορίες για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και τα ιστορικά της κειμήλια.  Μπόρεσαν ακόμα, μέσα από εκδρομή στο Τρόοδος, να απολαύσουν τις όμορφες εικόνες που προσφέρει ο χιονισμένος Όλυμπος το χειμώνα.  



Η εκπαιδευτική εκδρομή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία  κι έδωσε την ευκαιρία, σε όσους νέους και νέες με καταγωγή τον Καραβά παρευρέθηκαν, να γνωριστούν μεταξύ τους και να περάσουν όμορφες στιγμές σε ένα κλίμα ευχάριστο και φιλικό. Γι αυτό κι έδωσαν την υπόσχεση σύντομα να  επαναλάβουν  παρόμοια εκδρομή.

Απονομή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας – 15 Φεβρουαρίου 2011


ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ – 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Τιμητική Διάκριση για την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά


Την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία η ετήσια εκδήλωση για την απονομή των κρατικών βραβείων Λογοτεχνίας. Στην εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, βραβεύτηκαν εννέα συγγραφείς, οι οποίοι τιμούν την τέχνη και τον πολιτισμό της Κύπρου μας με το πλούσιο συγγραφικό τους έργο. Μεγάλη τιμή για την κωμόπολη Καραβά ήταν η απονομή του Βραβείου για την ενότητα Χρονικό/Μαρτυρία στην Καραβιώτισσα συγγραφέα και ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για την έκδοση που επιμελήθηκε με θέμα τα «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου».


Αναλυτικά δόθηκαν τα εξής βραβεία: Το βραβείο Ποίησης απενεμήθη στον κ. Γιώργο Καλοζώη για το έργο του «Η κλίση του ρήματος», το βραβείο Μυθιστορήματος στον κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη για το βιβλίο «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού», το βραβείο Δοκιμίου/Μελέτης στον κ. Κωνσταντίνο Γιαγκούλλη για το έργο «Θησαυρός κυπριακής διαλέκτου: Ερμηνευτικό, ετυμολογικό, φρασεολογικό και ονοματολογικό λεξικό της μεσαιωνικής και νεότερης κυπριακής διαλέκτου» και το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στην Κερυνιώτισσα κ. Στέλλα Σπύρου για το βιβλίο «Ένα δύο τρία για μικρούς το ένα και για μεγάλους» και στην κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου για το βιβλίο «Ο πρωταθλητής». Το βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας απενεμήθη στην κ. Άννα Κουππάνου για το έργο της «Οι αργοναύτες του χρόνου», το βραβείο Εικονογράφησης στην κ. Σάντρα Ελευθερίου για την εικονογράφηση του έργου της κ. Έλλης Παιονίδου «Τα ίσια και τα στραβά», το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη στο κ. Παναγιώτη Νικολαϊδη για το έργο «Σαν Ίαμβος Καθρέφτης» και το βραβείο Χρονικού/Μαρτυρία στην κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για το βιβλίο της «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου». Το πολυσέλιδο βιβλίο της κ. Πρωτοπαπά είναι έκδοση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.










   

Η επίδοση του Βραβείου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την ενότητα Χρονικό/ Μαρτυρία στην κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου


Ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, παραλαμβάνει από την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά την επιταγή των 5000 ευρώ η οποία αντιπροσωπεύει το χρηματικό ποσό του βραβείου και το οποίο η τιμώμενη προσέφερε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών εις μνήμη του πατέρα της κ. Ιωάννη Χαρμαντά, πρώην δημάρχου Καραβά


Το βιβλίο «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου» καταγράφει και περιγράφει τα έθιμα της Κύπρου που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και τη βάφτιση ενός παιδιού. Τα έθιμα της γέννησης, οι αρχαίες τελετουργίες και πρακτικές και οι προλήψεις και αντιλήψεις που σχετίζονται με αυτά, αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της πλούσιας παράδοσης του τόπου μας  το οποίο καταγράφεται μέσα από την έκδοση.


Στην αντιφώνηση μετά την παραλαβή του βραβείου η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Αισθάνομαι ότι η τιμή αντανακλά και στους ερευνητές που εργάστηκαν με ζήλο για το σχηματισμό του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από το οποίο προέρχονται οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και ταυτόχρονα τις εκατοντάδες των πληροφορητών που με υπομονή μας άνοιξαν αυτό το δρόμο που λέγεται λαϊκός πολιτισμός και λαϊκή παράδοση. «0 ζωντανός λαός είναι η ζωντανή πηγή, ο δημιουργός και ο φορέας αυτών των εκδηλώσεων».


Τα έθιμα της γέννησης είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι από την πλούσια παράδοση του τόπου μας, μια παράδοση που συνεχίζει αρχαϊκά στοιχεία και περιέχει αρχές και τελετουργίες μοναδικές. Ένα κομμάτι από τη συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να αποτρέψει το κακό που ελλοχεύει στη ζωή επιστρατεύοντας διάφορες μεθόδους.


Η μελέτη του λαϊκού μας πολιτισμού μας γεμίζει περηφάνια αλλά και δύναμη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας, τις ρίζες μας, μπορούμε να στηριχτούμε για το μέλλον μας. Χωρίς ρίζες κανένα φυτό δεν μπορεί να επιβιώσει, πόσο μάλλον ο άνθρωπος. Αυτή είναι η δύναμή μας.


Η κ. Πίτσα Πρωτοπαπά, αφιέρωσε το βραβείο της στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών και στη μνήμη του πατέρα της κ. Ιωάννη Χαρμαντά ο οποίος υπήρξε δήμαρχος Καραβά την περίοδο 1964 – 1970. Ο κ. Ιωάννης Χαρμαντάς είχε επίσης διατελέσει μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης, προδρόμου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το χρηματικό βραβείο που ανέρχεται στις 5000 ευρώ, παράλαβε με συγκίνηση ο Δήμαρχος Καραβά, κ. Γιάννης Παπαϊωάννου μετά το τέλος της εκδήλωσης.








 

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την απονομή του βραβείου. Από αριστερά: Αντώνης Πρωτοπαπάς, Σωτήρα Ποταμίτου (Μέλος του Δ.Σ.), Πίτσα Πρωτοπαπά, Γιάννης Παπαϊωάννου (Δήμαρχος), Δέσπω Ευτυχίου (Μέλος του Δ.Σ.) και η μικρή Ελίνα, εγγονή της κ. Πίτσας Πρωτοπαπά


Ο Δήμος Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους προς την κ. Πίτσα Πρωτοπαπά για την εξαίρετη και συγκινητική χειρονομία της η οποία συνδέεται με την αγάπη και την αφοσίωσή της για τα πολιτιστικά δρώμενα της κωμόπολής Καραβά καθώς και την καταγραφή των παραδόσεων και εθίμων του τόπου μας.