Εκδήλωση «Καραβάς η Ψυχή μας», Νέα Υόρκη – 2 Μαΐου 2012


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Καραβάς η Ψυχή μας»


2 Μαΐου 2012  – Αστόρια, Νέα Υόρκη


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, εκδήλωση με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο Αποδήμων Λάμπουσα – Αμερικής σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ομάδα Νέας Υόρκης «Η Κύπρος μας» και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό ομογενών οι οποίοι έφυγαν κατασυγκινημένοι.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σεβαστιανός εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου, η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στην Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανιού, ο πρόεδρος του Σωματείου Λάμπουσα, Σταύρος Καμηλάρης, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καραβά Σωτήρα Ποταμίτου, η οποία διάβασε χαιρετισμό του Δημάρχου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Κώστας Τσέντας.


   

Γενική άποψη της εκδήλωσης


Η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καραβά, Σωτήρα Ποταμίτου, διαβάζει το χαιρετισμό του Δημάρχου Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου


Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή του αξιόλογου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας», σε σκηνοθεσία και έρευνα του Πέτρου Πετρίδη και παραγωγή Δήμου Καραβά, στο οποίο δεκατέσσερις ηλικιωμένοι Καραβιώτες μιλούν για τον Καραβά και για τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Συγκινητικές και συγκλονιστικές οι αφηγήσεις των ηλικιωμένων Καραβιωτών μέσα από τις οποίες προβαλλόταν η πλούσια ιστορία και θρησκευτική παράδοση της κωμόπολης Καραβά, τα ήθη και τα έθιμα, οι λαϊκές τέχνες, οι ασχολίες των κατοίκων και πολλές άλλες πληροφορίες που είχαν σχέση με τον πολιτισμό και την προοδευτικότητα των κατοίκων. Η δοκιμασία της προσφυγιάς και ο πόθος της επιστροφής ήταν επίσης στοιχεία του ντοκιμαντέρ που έδιναν μια άλλη διάσταση, με μηνύματα που άγγιζαν τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής. Καυτό το δάκρυ από όλους τους παρευρισκομένους και η υπόμνηση για το χρέος για μια λεύτερη Κύπρο να γίνεται ακόμη πιο δυνατή και έντονη.


Στην αίθουσα του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα των ηλικιωμένων Καραβιωτών που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης κυπριακούς χορούς από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Λάμπουσα που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους και δύο τραγούδια ερμηνείας Ιωνά Αρτέμου, με τίτλο «Ο Χορός του λεμονιού» και «Θα ξανάλθω Κερύνεια μου».


   

Στιγμιότυπο από τη χορευτική ενότητα με το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Αποδήμων «Λάμπουσα» Αμερικής


Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης