Αντικατοχικές εκδηλώσεις επαρχίας Κερύνειας, Ιούλιος 2019

Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς» και ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 45η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων και σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν αθρόα και συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή.

Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, Μέλη των Συστημάτων Ναυτοπροσκόπων της Επαρχίας Κερύνειας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Κοινοτήτων και Σωματείων της Επαρχίας, κρατώντας αναμμένες δάδες, πανό και λάβαρα έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από το Μνημείο Ηρώων του Δήμου Κερύνειας που βρίσκεται 500 μέτρα βόρεια από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας μέχρι τον χώρο του Τύμβου, όπου ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε ομιλία εκ μέρους των διοργανωτών από τον Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα, ομιλία εκ μέρους του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τον Θεόδωρο Λαφαζάνη, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κερύνειας.

Μετά από τις ομιλίες έγινε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Σωματείου «Η Λάπηθος» και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας κ.κ. Δημήτρη Μηνά και Δήμο Γιάγκου. Το ψήφισμα εγκρίθηκε από τους παρευρισκομένους και παραδόθηκε από τους διοργανωτές στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος ανέλαβε να το παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο εκ μέρους του ΠτΔ, τον Μητροπολίτη Κερύνειας, τους εκπροσώπους των κομμάτων, του Στρατού, της Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία και τέλος, από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας αποτελεί οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση, μέχρι την τελική δικαίωση και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Καταδικάζουμε τη βάρβαρη Τουρκική εισβολή του 1974, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη και τη συνεχιζόμενη για 45 χρόνια κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολόκληρης της Επαρχίας μας, χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους και το βίαιο εκτοπισμό μας από τα σπίτια και τις περιουσίες μας. […] Καταδικάζουμε επίσης το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα και έδωσε αφορμή στην Τουρκία να υλοποιήσει τα άνομα σχέδιά της.[…]

Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ενάντια στην κατοχή και θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο όλες τις προσπάθειές που έχουν σκοπό  την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επιστροφή στη γη μας.

Διεκδικούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η οποία:

  • να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις πανανθρώπινες Αρχές και Αξίες.
  • να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους.
  • να εξασφαλίζει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
  • να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
  • να διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διακηρύσσουμε ότι θα παραμένουμε ακλόνητοι  στον αγώνα μας και θα επαγρυπνούμε μέχρι να δικαιωθούν  όλες οι  προσδοκίες του Προσφυγικού κόσμου.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι εμείς, οι νόμιμοι κάτοικοι της Πόλης και Επαρχίας Κερύνειας, δεν απεμπολούμε κανένα από τα ανθρώπινά δικαιώματά μας και θα εργαστούμε με κάθε τρόπο και μέσο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες μας σε συνθήκες  ελευθερίας, μονιμότητας  και αξιοπρέπειας». 

Την περίοδο 19 – 24 Ιουλίου, αντιπροσωπεία των διοργανωτών με επικεφαλείς τους Δημάρχους, επέδωσε ψηφίσματα στον Πρόεδρο της Βουλής, στις πρεσβείες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον εκπρόσωπο της ΕΕ και στον Πρέσβη της Ελλάδας.

Σε όλες τις συναντήσεις τονίστηκε η αταλάντευτη θέση των Κερυνειωτών για απελευθέρωση και επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, κάτω από συνθήκες ασφάλειας, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις, όπως επίσης η συνεχή διεκδίκηση των δικαίων και δικαιωμάτων μας στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών που ισχύουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Η ευόδωση της προσπάθειας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα πρέπει να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου.