Ένας ξεχωριστός σταθμός που καταγράφει τους καρπούς δημιουργίας των Καραβιωτών στην προσφυγιά είναι η ανέγερση του οικήματος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών δημιουργήθηκε και λειτουργεί πάνω σε ισότιμη βάση από το Δήμο Καραβά και το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» με βασικό σκοπό να αποτελέσει τον πολιτιστικό φάρο για τη συντήρηση της μνήμης της κατεχόμενης κωμόπολης μας, μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής, την συνένωση όλων των Καραβιωτών και την καλλιέργεια πνεύματος αγωνιστικότητας, αλληλοβοήθειας και πολιτιστικής δημιουργίας.

Το οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών βρίσκεται σε χαλίτικη γη που εκμισθώθηκε στο Δήμο Καραβά, στην περιοχή Κώστα Θεοδώρου στο Στρόβολο. Μεταξύ άλλων στο οίκημα περιλαμβάνονται αίθουσα εκδηλώσεων, γραφεία, βιβλιοθήκη, κυλικείο καθώς επίσης και χώρος για Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Στην προσπάθεια ανέγερσης του οικήματος υπήρξαν αρκετοί συμπαραστάτες οι οποίοι έχουν συμβάλει σημαντικά με την οικονομική τους συνεισφορά για να στεφθεί αυτή η πρωτοβουλία με επιτυχία. Είναι ιδιαίτερη ικανοποίηση μας που αυτή πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από όλα τα στρώματα των Καραβιωτών.

Μεγάλη εισφορά ύψους 50,000 λιρών έγινε από το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα, οι οποίοι έχουν επίσης εισφέρει το ποσό των 100 χιλιάδων λιρών για τη δημιουργία ταμείου Υποτροφιών για άριστους Καραβιώτες νέους.

Κατά τη διάρκεια της τέλεσης των εγκαινίων του οικήματος που έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 2001 το Συμβούλιο του Ιδρύματος ανακήρυξε το ζεύγος Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα σε Μεγάλους Ευεργέτες του οικήματος και προς τιμή τους ονομάστηκε η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων σε αίθουσα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα.

Τα εγκαίνια του οικήματος τελέστηκαν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ουράνιο Ιωαννίδη και στη τελετή παρευρέθηκαν αρκετοί Υπουργοί, Βουλευτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρέσβης της Ελλάδος και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου. Αγιασμός τελέστηκε από το μητροπολίτη Κερύνειας Πανιερώτατο κ.κ. Παύλο.

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές εκδηλώσεις κοινωνικού, εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το οίκημα προσφέρεται επίσης για εκδηλώσεις άλλων οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας με στόχο πάντοτε να προβάλλεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ιστορική μας παράδοση και ο αγώνας για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας.