Συμμετοχή του Δημάρχου Καραβά στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ

Συμμετοχή του Δημάρχου Καραβά εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ Ουάσιγκτον  22-24 Μαΐου, 2018

 

Μετά από πρόσκληση προς την Ένωση Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου, οι Δήμαρχοι Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου και Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη συμμετείχαν στο 34ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον από τις 22-24 Μαΐου 2018 ως εκπρόσωποι των Κατεχομένων Δήμων.

Το Συνέδριο ήταν τριήμερο με πολλές και σημαντικές δραστηριότητες.

Την πρώτη μέρα έγιναν χαιρετισμοί από τους επικεφαλής των Οργανώσεων που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Είκοσι τέσσερις Εκπρόσωποι Αμερικανικών, Ευρωπαϊκών, Ελλαδικών και Κυπριακών Οργανώσεων πήραν τον λόγο και απηύθυναν θερμό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους Συνέδρους.

Στον χαιρετισμό τους προς το Συνέδριο οι δύο Δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν την αγωνία των προσφύγων για δίκαιη λύση και τη λαχτάρα τους για επιστροφή στη γη τους.

Ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου στην προσφώνησή του, αφού επισήμανε τους δεσμούς που έχει ο κατεχόμενος Δήμος του Καραβά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών από τον Καραβά, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος και πολλά μέλη της οικογένειάς του, είπε και τα εξής:

«Σαράντα τρία χρόνια και 10 μήνες μετά την Τουρκική εισβολή το 38% της Κύπρου εξακολουθεί να παραμένει κάτω από την Τουρκική κατοχή. Εμείς ακόμα ζούμε μακριά από τις πόλεις και τα χωριά μας. Τα σπίτια μας ληστεύτηκαν, οι εκκλησίες μας συλήθηκαν. Η γη μας διαμοιράστηκε σε χιλιάδες εποίκους. Η ιστορία μας αλλοιώνεται και το κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας ανακηρύχθηκε σε μια ανύπαρκτη χώρα.

Και όχι μόνο: Ο αναιδής εισβολέας σήμερα επεκτείνει τις απειλές του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και συμπεριφέρεται ως ο παράνομος δικτάτορας της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρουσιάζεται ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλων λαών και να εκτοξεύει κατηγορίες ακόμα και στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, εμείς δεν λυγίζουμε. Δεν υποκύπτουμε. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε για εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Η  Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη τόνισε ότι:

«Εμείς ως Δήμαρχοι των Κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου είμαστε στην προμετωπίδα του αγώνα για δίκαιη λύση του προβλήματός μας και για επιστροφή στη γη που μας γέννησε. Γιατί εμείς πονάμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή. Η γη είναι δική μας. Είναι γη που ποτίστηκε με τον ιδρώτα των προγόνων μας και το αίμα των παλληκαριών μας. Εκεί αφήσαμε τα καλύτερά μας χρόνια. Εκεί αφήσαμε τους νεκρούς μας χωρίς ένα καντήλι να ανάβει στον τάφο τους. Εκεί είναι οι συλημένες εκκλησιές μας. Τα σχολεία μας. Το πατρικό μας σπίτι. Εκεί είναι οι μνήμες μας».

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησαν τα αδέλφια μας της ομογένειας για όλες τις προσπάθειες που κάνουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα μας ως πρόσφυγας από την Κερύνεια. Επιπλέον, τους παρακάλεσαν να πείσουν τους εκπροσώπους των ΗΠΑ να εγκύψουν με περισσότερο ενδιαφέρον και να τους βοηθήσουν να γυρίσουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με ασφάλεια.

Στο απογευματινό μέρος της συνάντησης μίλησαν ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Αν. Πρέσβης της Κύπρου Ανδρέας Νικολαΐδης και ο Αν. Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξιος Μιτσόπουλος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τον Jonathan Cohen, Αναπληρωτή Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις και Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, τον John McCarrick, Ειδικό Εκπρόσωπο και συντονιστή για θέματα διεθνούς ενέργειας στο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Jason Isaacson, Εκπρόσωπο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Μετά από τις τοποθετήσεις των φιλοξενουμένων, ακολούθησαν ερωτήσεις και απόψεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο Κυπριακό πρόβλημα ως θέμα εισβολής και κατοχής και στις ωμότητες της Τουρκίας στην Κύπρο, δίνοντας έμφαση στις ενέργειες που αναμένουν από τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Τηλέμαχου Φιούρη, συνέδρου από τον Καραβά, ο οποίος απευθυνόμενος προς τονJonathan Cohen, του εξιστόρησε τις προσπάθειές του να επισκεφθεί τον τάφο του πατέρα του, επίσης Αμερικανού πολίτη, στο κοιμητήριο του κατεχόμενου Καραβά. Με δάκρυα στα μάτια διηγήθηκε ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες, μπήκε σε ένα κατεστραμμένο και συλημένο κοιμητήριο και βρήκε τον τάφο του πατέρα του ανοικτό και άδειο. Ο Jonathan Cohen προσπάθησε να τον παρηγορήσει, η δε συνομιλία τους έδωσε την ευκαιρία στον Δήμαρχο του Καραβά, ο οποίος σηκώθηκε από τη θέση του και έδωσε στον Αμερικανό αξιωματούχο ένα δίγλωσσο λεύκωμα του κατεχόμενου Καραβά, δείχνοντάς του τη φωτογραφία του συλημένου κοιμητηρίου, ως επιβεβαίωση των λεγομένων του Τ. Φιούρη.

Το βράδυ ακολούθησε δεξίωση στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ. Παρόντες οι Ed Royce, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των ΗΠΑ, οι Paul και John Sarbanes, καθώς και οι Chris Papas και Demetries Grimes, Ελληνοαμερικανοί υποψήφιοι Γερουσιαστές. Σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα ο Δήμαρχος δώρισε το παραδοσιακό κέντημα του Καραβά στον εκεί Πρόξενό μας, για να κοσμεί την Πρεσβεία μας και αντίγραφα της δίγλωσσης έκδοσης του Δήμου Λεύκωμα για τον Καραβά.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου άρχισε με πρόγευμα στο Καπιτώλιο, όπου μετέβησαν όλοι οι Σύνεδροι με λεωφορείο. Σε μια ειδική αίθουσα πέρασαν και χαιρέτισαν το Συνέδριο πέραν των είκοσι Βουλευτών και αξιωματούχων των ΗΠΑ, σε ένα καλά σχεδιασμένο συγχρονισμό. Κάποιοι από αυτούς ανέφεραν ότι στη διπλανή αίθουσα γινόταν ακρόαση με τον Υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών και ο μόνος Κυπριοαμερικανός Βουλευτής Charlie Crist, με παππού από τα Γαστριά της Αμμοχώστου, η CatrolineMaloney, η Robin Kelly, η Grace Meng και οι Βουλευτές Ted Poe, Brad Sherman – αυτός που ζήτησε να μην πωληθούν όπλα στην Τουρκία, γιατί θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας – Gus Bilirakis, Chris Smith – για να αναφερθούν μερικοί με τις πιο δυναμικές τοποθετήσεις.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα, στο οποίο παρευρέθηκαν επτά Γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο Bob Menendez. Όλων οι θέσεις και τοποθετήσεις ήταν υπέρ των δικαίων και των δικαιωμάτων της Κύπρου.

Το βράδυ στο δείπνο ήταν τιμώμενοι η Βουλευτής Dina Titus και ο αξιωματούχος Jonathan Cohen. Παρών και ο πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ Κορνήλιος Κορνηλίου.

Κύριο και μοναδικό θέμα ήταν για όλους το Κυπριακό. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε όλες τις επαφές ήταν φιλική, ευχάριστη και οι συνομιλίες πάντοτε εποικοδομητικές.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου όλοι οι Σύνεδροι μεταφέρθηκαν στον Λευκό Οίκο, όπου τέσσερις αξιωματούχοι έκαναν ενημέρωση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Peter Cazamias, με παππού από το Αρεδιού, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος στον Λευκό Οίκο. Όταν άκουσε από τον Τηλέμαχο Φιούρη για τον τάφο του πατέρα του και γενικά για τις ωμότητες και τους βανδαλισμούς των Τούρκων, δεν συγκρατήθηκε, σηκώθηκε από τη θέση του και αγκάλιασε τον Τηλέμαχο. Επίσης, η Dianne Quebral έχει πολλούς δεσμούς με Κύπριους και Ελλαδίτες των ΗΠΑ.

Το μεσημέρι της τελευταίας μέρας ο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ κήρυξε στο γεύμα τη λήξη των εργασιών του 34ουΣυνεδρίου της ΠΣΕΚΑ. Οι δύο Δήμαρχοι  εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν και βρήκαν την ευκαιρία να δωρίσουν στον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και στον κ. Μάικ Μανάτο τα δώρα της αγάπης τους. Ο Δήμαρχος Καραβά τους δώρισε μια υπέροχη καραβιώτικη δανδέλλα φερβολιτέ που κέντησε η μητέρα του και την κάδρωσε ως αναμνηστικό, καθώς και το δίγλωσσο λεύκωμα για τον Καραβά.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι δύο Δήμαρχοι έτυχαν εξαιρετικής υποδοχής και τιμής από τους συνέδρους και κυρίως από τον Πρόεδρο Φίλιπ Κρίστοφερ και τον κ. Άντυ Μανάτο, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία, και στο Καπιτώλιο, αλλά και στον Λευκό Οίκο, παρουσίαζαν τους δύο Δημάρχους και τους έδιναν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους φίλους της Κύπρου και της Ελλάδας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Από τις συναντήσεις που είχαν οι δύο Δήμαρχοι ξεχωρίζουν εκείνες με τον πρώην Γερουσιαστή κ. Πολ Σαρμπάνη και τον γιο του Τζων, με τον Christ Papas και τον Demetries Grimes, Ελληνοαμερικανούς υποψήφιους για το Κογκρέσο, με το μέλος του ΚογκρέσουCharlie Christ, με τον Μπραντ Σέρμαν του Κογκρέσου, με τον με τον John McCarrick του State Department, με την Κάθριν Κάμερον Πόρτερ, Πρόεδρο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τον Πολιτειακό Βουλευτή του Rhode Island Leonidas Partakis, με τον Jonathan Cohen, αναπληρωτή υφυπουργό για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις και αναπληρωτή αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, τον Πρέσβυ μας στα Ηνωμένα Έθνη Κορνήλιο Κορνηλίου, τον Άντρο Νικολαΐδη και τα άλλα μέλη της Πρεσβείας μας και τον Πρόξενό μας Κωνσταντίνο Πολυκάρπου.

Μαζί με τους δυο Δημάρχους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ πήρε μέρος στο Συνέδριο και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος τιμήθηκε από την Ομογένεια για την προσφορά του, καθώς και ο Ανδρέας Παπαευριπίδης, Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ.

Σημειώνεται ότι τους δύο Δημάρχους παρέλαβαν στο αεροδρόμιο της Washinhgton οι Καραβιώτες Γιώργος Τσέντας και Ευτύχιος Χατζηγιαννάκης. Επίσης, στις 24 Μαΐου οι ίδιοι οργάνωσαν συγκέντρωση Καραβιωτών προς τιμήν των δύο Δημάρχων στην ταβέρνα ¨Κρητικός¨.  Παρευρέθηκαν πέραν των 20 αποδήμων από τον κατεχόμενο Δήμο μεταξύ των οποίων ο Γιώργος, η Ανδρούλα και η Στέλλα Τσέντα, ο Ευτύχιος Χατζηγιαννάκης, ο Τηλέμαχος και η Μαρία Φιούρη,  ο Ανδρέας και η Δέσπω Ευτυχίου,  ο Στέφανος Στυλιανού,  η Αντιγόνη, Ανθή και Θέκλα Χατζηδαμιανού, ο Ιάκωβος Σπαθιάς, ο  Τσιαρλς Λάμπρου και η σύζυγός του, η Αθηνά Κολά και οι ιδιοκτήτες  Χριστάκης και Αθανασία Παπαλοΐζου. Ένα ζωντανό κομμάτι του Δήμου μας στην καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι δύο Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων μας επέστρεψαν από την Ουάσιγκτον με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ομογένεια και το πάθος τους για ελευθερία στο νησί μας, αλλά και με αισθήματα ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία της οποίας έτυχαν.

 

 

Στιγμιότυπα από το Συνέδριο