Συμμετοχή Δήμου Καραβά στο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Ιδαλίου – 20 Ιουνίου 2012


Συμμετοχή Δήμου Καραβά στο Παραδοσιακό Φεστιβάλ του Δήμου Ιδαλίου


Τετάρτη – 20 Ιουνίου 2012 


Ο Δήμος Καραβά συμμετείχε την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος Ιδαλίου μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες, το οποίο στοχεύει στην προώθηση του εθελοντισμού ως μορφή δραστηριοποίησης για την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.


Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πάρκο του εστιατορίου «Ευκάλυπτοι» στο Δάλι και περιλάμβανε παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό και επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων της Κύπρου.


Ο Δήμος Καραβά συμμετείχε στο φεστιβάλ με δικό του περίπτερο το οποίο προέβαλλε την ιστορία και παράδοση του κατεχόμενου Δήμου και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκομένους. 20 περίπου κεντήτριες από τον Καραβά συμμετείχαν στην πολιτιστική αυτή εκδήλωση παρουσιάζοντας το παραδοσιακό κέντημα του Καραβά «Φερβολιτές».










   

Οι Δήμαρχοι Ιδαλίου και Καραβά Λεόντιος Καλλένος και Γιάννης Παπαϊωάννου αντίστοιχα μαζί με τις κεντήτριες του Δήμου Καραβά


Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από το περίπτερο του Δήμου Καραβά


Ο «φερβολιτές» είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία και τη λαϊκή παράδοση της κωμόπολης Καραβά. Η ονομασία του προέρχεται από τη γαλλική λέξη frivolite. Στον Καραβά το λαϊκό αυτό είδος κεντήματος αναπτύχθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Καραβιώτικος «φερβολιτές» ήταν πολύ φημισμένος και δίκαια ο Καραβάς θεωρείται η «μάνα του φερβολιτέ».


Για την κατασκευή του φερβολιτέ είναι απαραίτητο το μακουκούδι μέσα στο οποίο τυλίγεται η κλωστή που ξετυλίγεται την ώρα της ύφανσης. Ο φερβολιτές γίνεται με μια μόνο κλωστή, συνήθως κουβαρίστρα άσπρη ή έγχρωμη. Η ποιότητα του φερβολιτέ εξαρτάται από το σωστό δέσιμο των κόμπων που πρέπει να είναι σφιχτοί και δεμένοι με τον ίδιο ρυθμικό επαναληπτικό τρόπο. Τα μοτίβα έχουν κεντρικό θέμα το λουλούδι και αποτελούνται από στρογγυλά και καππωτά σχήματα. Συχνά συναντούμε μικρές τυποποιημένες ενότητες, τα φεγγαράκια που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγέθη κατάλληλα για πετσετάκια, δισκόρουχα και σιεμέ. Οι πιο υπομονετικές τεχνίτριες κατασκευάζουν μικρά τραπεζομάντηλα και κουρτίνες, είδη που για να ολοκληρωθούν χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς.


Σήμερα αρκετές Καραβιώτισσες γνωρίζουν την τέχνη του «φερβολιτέ» και η εκμάθησή του μεταφέρεται στη νέα γενιά. Οι παραδόσεις είναι οι ρίζες μας και δίνουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της κάθε κοινωνίας. Αυτή την Καραβιώτικη ταυτότητα ζωντανεύουν μέσα από την τέχνη του «φερβολιτέ» οι Καραβιώτισσες με περηφάνια για την καταγωγή τους, αλλά και διατηρώντας άσβεστο τον πόθο για επιστροφή στην όμορφη κωμόπολή τους.