Παρουσίαση βιβλίου για τη ζωή της Χαρίτας Μάντολες – 6.5.15
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρουσίαση βιβλίου «Ως αληθώς – η ζωή της Χαρίτας Μάντολες»
της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη και το προσφυγικό σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «Ως αληθώς – η ζωή της Χαρίτας Μάντολες» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου και σε αυτήν παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ηλίας Φωτόπουλος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, βουλευτές, δήμαρχοι, κοινοτάρχες της επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωποι κομμάτων, πρόεδροι ή εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων, συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων της Τουρκικής εισβολής του 1974 και πλήθος κόσμου. Η αίθουσα του θεάτρου ήταν ασφυκτικά γεμάτη με την παρουσία πέραν των 500 ατόμων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, τον Υφυπουργό Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Τέρενς Κουϊκ, τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. κ. Χρυσόστομο τον Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Γραμματέα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια κ. Γιαννάκη Σιεκέρσαββα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις του βιβλίου από τους Πέτρο Παπαπολυβίου, αναπληρωτή καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Η ιστορία της Χαρίτας Μάντολες στο μυθιστόρημα Ως αληθώς», Χριστόφορο Χαραλαμπάκης, καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Η γλώσσα και το ύφος του μυθιστορήματος «Ως αληθώς» και Κωνσταντίνο Κασίνη, καθηγητή Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Ως αληθώς, η αλήθεια της μυθοπλασίας». Λίγα λόγια από καρδιάς μετάφεραν στους παρευρισκομένους η Χαρίτα Μάντολες και η συγγραφέας του βιβλίου Ευρυδίκη Περικλέους – Παπαδοπούλου. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης συμμετείχε η χορωδία της Αδούλωτης Κερύνειας.
Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου | Αναμνηστική φωτογραφία με το Δήμαρχο Καραβά, τη συγγραφέα του βιβλίου, την κα Χαρίτα Μάντολες, τον Πρέσβη της Ελλάδας και τον Υφυπουργό Επικράτειας της Ελληνικής Κυβέρνησης |
Το θέμα του βιβλίου έχει σχέση με τη διαχρονική προσφορά και δράση της Χαρίτας Μάντολες με σημαντικό σημείο αναφοράς τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974.
Η Χαρίτα Μάντολες είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Kυπριακής τραγωδίας, καθώς σε μια ομαδική εκτέλεση αμάχων, στην οποία ήταν παρούσα όλη η οικογένειά της, στις 21 Ιουλίου 1974, δολοφονήθηκε ο πατέρας της Νεόφυτος, ο άντρας της Ανδρέας, οι σύζυγοι των αδελφών της, Φοίβος και Θεόδωρος, ο θείος της Σάββας Τσάκκας και ο ξάδελφός της Παναγιώτης. Συνολικά εκτελέσθηκαν από τον Τουρκικό στρατό δώδεκα άνδρες μεταξύ των οποίων και ο μικρός Γιαννάκης Κοζάκος. Όλοι ήσαν για 34 χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι η επιστημονική έρευνα του DNA ταυτοποίησε τα οστά τους και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους για ταφή.
Η Χαρίτα Μάντολες επιδίδει στη συγγραφέα του βιβλίου την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ως ένδειξη της εκτίμησης της για το δύσκολο έργο που είχε αναλάβει |
Ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο «Ως αληθώς» θα πάρει μια μικρή γεύση για το πώς μεγάλωσαν τα παιδιά τους στην προσφυγιά οι γυναίκες των αγνοουμένων και τα τεράστια προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Για το τραγικό βάρος που κλήθηκαν να σηκώσουν και σηκώνουν τα παιδιά τους, που μεγάλωσαν με μια φωτογραφία στο χέρι και με χιλιάδες πελώρια αναπάντητα ερωτήματα. Παράλληλα, θα θαυμάσει το ψυχικό σθένος της Χαρίτας Μάντολες αγωνίστριας και πεισματάρας από την παιδική της ηλικία, που σε πείσμα των καιρών και των πολλών άλλων δυσκολιών δεν έπαυσε να διεκδικεί και να αγωνίζεται.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Παπαπολυβίου, το βιβλίο είναι «ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφεί για τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974 και τις συνέπειές τους. Για όσους αναζητούν πρότυπα αγωνιστικότητας, αλλά και μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας στα ζοφερά και αποπνικτικά φαινόμενα της παρακμής του δημόσιου βίου».