Κηδεία Ιορδάνη Ιορδάνους – 4.2.17

Επικήδειος Ιορδάνη Ιορδάνους

4 Φεβρουαρίου, 2017 – Εκκλησία Αγίου Γεωργίου-Αγλαντζιά

Με βαθιά θλίψη κηδεύουμε σήμερα ακόμα ένα Καραβιώτη. Αποχαιρετούμε τον γνωστό και ξεχωριστό συνδημότη μας Ιορδάνη Ιορδάνους.

Ο αγαπητός μας Ιορδάνης ήταν ένας αυθεντικός Καραβιώτης, σφικτά δεμένος με κάθε όμορφο και ωραίο του τόπου μας – δεμένος με την γη μας, την παραγωγή μας, τις λεμονιές και τα περβόλια μας, αλλά και με την τις αξίες και τα ιδανικά της πατρίδας, της οικογένειας.

Ήταν ένα κεφάλαιο του Καραβά που χάσαμε.

Ήταν ο δάσκαλος, ο Γεωπόνος, ο συνδικαλιστής, ο αγωνιστής,

ο φλογερός πατριώτης.

Ο Ιορδάνης γεννήθηκε στον Καραβά το 1923. Πατέρας του ήταν ο Γιώργος, ο γνωστός Γιωρκατσής, μια από τις ιστορικές και πιο γνωστές φυσιογνωμίες του Καραβά και μητέρα του, η Αναστασία. Αδέλφια του, ο Τάκης, η Ελένη και η Ανδρομάχη. Πήγε στο δημοτικό σχολείο του Καραβά και μετά φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στη Λευκωσία.

Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Διδασκαλικό Κολλέγιο της Μόρφου.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο, το Διδασκαλικό Κολλέγιο ήταν το πνευματικό ίδρυμα, στο οποίο διεκδικούσαν θέση οι άριστοι από εκείνους που επεδίωκαν ανώτερη μόρφωση, και αποφοιτούσε από αυτό η αφρόκρεμα των πνευματικών ανθρώπων της Κύπρου.

Μεταξύ αυτών και ο Ιορδάνης.

Μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε για μερικά χρόνια ως δάσκαλος, δίδαξε μάλιστα και στο Δημοτικό Σχολείο του Καραβά. Οι μαθητές του τον θυμούνται ακόμα με αγάπη και εκτίμηση και περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια τον δάσκαλό τους Ιορδάνη ως εξαίρετο δάσκαλο.

Εντούτοις παρά την άριστη επίδοσή του ως δημοδιδάσκαλος, πολύ σύντομα αποφάσισε να αφήσει το επάγγελμα εκείνο και να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Ανήσυχο πνεύμα, φιλοπρόοδο και δημιουργικό καθώς ήταν, τον τραβούσε η μόρφωση, αλλά και η αγάπη του για τα δέντρα και τη γη μας. Σπούδασε Γεωπονία στο Πέρθ της Αυστραλίας και γύρισε πίσω στον τόπο του να υπηρετήσει τη γη μας.

Εργάστηκε έκτοτε ως Γεωπόνος στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου.

Το 1963 παντρεύτηκε την φιλόλογο Ανθούλα Παναγιώτου από την Λάπηθο, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Πόλα και τον Γιώργο.

Ευτύχισε να ζήσει στον Καραβά και τη Λάπηθο, να προσφέρει τις γνώσεις του στα περβόλια και τη γη μας, να απολαύσει ένα πραγματικό παράδεισό μέχρι το1974.

Μετά την εισβολή κατοίκησε στη Λευκωσία, σπούδασε τα παιδιά του, την Πόλα γιατρό και τον Γιώργο γεωπόνο και χάρηκε μιαν εγγονή, την Ανθούλα – Γεωργία.

Η μεγάλη αγάπη του και την έγνοια του για τον τόπο μας τον οδήγησε σε ενεργό ανάμειξη στα κοινά. Κατ’ αρχήν ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και ειδικά με τη Συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά μετά την εισβολή αφιερώθηκε στον αγώνα για την επιστροφή.

Συμμετείχε σε δεκάδες εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, υποβολές ψηφισμάτων. Μέχρι και στη δημιουργία πολιτικού Κόμματος πήρε μέρος, με κύριο μέλημα την συνένωση των Προσφύγων, τον αγώνα για απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και την επιστροφή όλων μας στα σπίτια και τη γη μας.

Παρέμεινε αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Και το όνειρο της επιστροφής στη γη μας έμεινε και γι αυτόν ανεκπλήρωτο.…

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά, του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και όλων των οργανωμένων συνόλων του Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην αγαπητή μας καθηγήτρια Ανθούλα, την Πόλα, τον Γιώργο και την Έρση, καθώς και στην μικρή Ανθούλα – Γεωργία.

Μεταφέρω ταυτόχρονα τις θερμές μας ευχαριστίες για την ενέργεια σας να γίνουν εισφορές στο Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών στην μνήμη του Ιορδάνη. Μια ενέργεια που φανερώνει την αγάπη όλης της οικογένειας στον Δήμο και το Σωματείο μας, καθώς και στους συγχωριανούς μας που δυσπραγούν.

Αποχαιρετούμε τον συνδημότη μας Ιορδάνη στο μεγάλο ταξίδι που πηγαίνει με ανεκπλήρωτο το όνειρο να επιστρέψει σε έναν ελεύθερο Καραβά.

Ευχή και προσευχή μας, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Αιωνία του η Μνήμη.
Νίκος Χατζηστεφάνου
Δήμαρχος Καραβά