Ετήσιο μνημόσυνο της ηρωίδας της Λαπήθου Ευφροσύνης Προεστού – 22 Απριλίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παρουσία Δημάρχου Καραβά στο μνημόσυνο της ηρωίδας της Λαπήθου
Ευφροσύνης Προεστού – «Κυράς της Λαπήθου»
Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου παρευρέθηκε στις 22 Απριλίου 2012, στο ετήσιο μνημόσυνο της ηρωίδας της Λαπήθου, Ευφροσύνης Προεστού, κυράς της Λαπήθου η οποία ανέδειξε αρετές φιλοπατρίας και αυταπάρνησης κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974.
Το μνημόσυνο το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Λαπήθου, ο Σύνδεσμος Πολεμιστών 286 ΜΤΠ-1974 και η οικογένεια της ηρωίδας, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία και σε αυτό προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας κκ. Χρυσόστομος. Επίσης παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας, ο Πρέσβης της Ελλάδος, εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων και μεγάλος αριθμός εκτιμητών του έργου της ηρωίδας. Στο μνημόσυνο ήταν επίσης παρόντες όλοι οι στρατιώτες που είχαν την προστασία της Ευφροσύνης Προεστού την περίοδο του Αυγούστου 1974 και διασώθηκαν.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης. Μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της ηρωίδας παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
Στιγμιότυπο από τη τέλεση του μνημόσυνου στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης | Στιγμιότυπο από την τελετή κατάθεσης στεφάνων |
Η Ευφροσύνη Προεστού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάπηθο το 1903. Ήταν μαία κι εξασκούσε το επάγγελμά της στη Λάπηθο και στα γύρω χωριά. Υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα με ευγενικό παρουσιαστικό, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, θέληση, ανθρωπισμό και μεγάλο πατριωτισμό.
Η εθνική της προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την κατάληψη της Λαπήθου στις 6 Αυγούστου 1974, ως πραγματική μάνα με αυτοθυσία τροφοδοτούσε και προστάτευε με κίνδυνο τη ζωή της, επί ένα μήνα, ομάδα 12 στρατιωτών οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στη Λάπηθο μέσα σε σπηλιά, κοντά στο σπίτι της στο κέντρο της Λαπήθου. Οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν τη δράση της και τη συνέλαβαν. Την βασάνισαν φρικτά και την εξευτέλισαν. Αυτή όμως με απαράμιλλη γενναιότητα υπέμεινε όλα τα μαρτύρια και δεν πρόδωσε τα 12 παλληκάρια τα οποία μετά από σκληρή μάχη συνελήφθηκαν από τους Τούρκους. Τότε οι Τούρκοι την έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά την τελευταία στιγμή την αναγνώρισε ένα Τουρκοκύπριος αξιωματικός τον οποίο ξεγέννησε και την έσωσε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε και φυλακίστηκε στο κάστρο της Κερύνειας. Ύστερα μεταφέρθηκε πίσω στη Λάπηθο όπου και παρέμεινε για 8 περίπου μήνες πρώτου εκδιωχθεί από την αγαπημένη της πόλη όπως όλοι οι εγκλωβισμένοι.
Έζησε στη Λευκωσία με τα παιδιά της μέχρι την ημέρα που απεβίωσε στις 17 Απριλίου 1993. Τάφηκε μακριά από τη γενέτειρα της , στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας.
Ο Δήμαρχος Καραβά καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της ηρωίδας παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας |