Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων – 19 Σεπτεμβρίου 2012


Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων


19 Σεπτεμβρίου 2012 – Υπουργείο Εξωτερικών


Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 19 Σεπτεμβρίου 2012 τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με τίτλο «Η καταστροφή του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της Κύπρου από την Τουρκία – Η τραγωδία συνεχίζεται».


Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο αίθριο του Υπουργείου Εξωτερικών και στην τελετή παρευρέθηκαν πρέσβεις ξένων χωρών που είναι εγκατεστημένοι στη Κύπρο, η Υπουργός Εξωτερικών κα. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των κατεχόμενων Δήμων.


Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμούς από την Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων κ. Αλέξη Γαλανό καθώς επίσης και παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας που ετοιμάστηκε με θέμα την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία.










   

Στιγμιότυπο από το χαιρετισμό της Υπουργού Εξωτερικών κας Μαρκουλή


Αναμνηστική φωτογραφία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Από αριστερά: Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπα, Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καραβά Μάρω Χατζηστεφάνου και Νίκος Παπαπέτρου


Στο χαιρετισμό της η Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«H παρούσα έκθεση περιλαμβάνει χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της καταστροφής των εκκλησιών, κοιμητηρίων, αρχαιολογικών χώρων και σχολείων στις κατεχόμενες περιοχές μας. Προσφέρει επίσης μια σύντομη εισαγωγή στην πλούσια ιστορία και τη σημερινή θλιβερή κατάσταση των πολιτιστικών χώρων σε κάθε έναν από τους εννιά κατεχόμενους δήμους. Όσα βλέπουμε σήμερα εδώ αποτελούν δεδομένα και όχι αποκυήματα φαντασίας, καθώς «τα μάτια δεν λένε ψέματα. Η έκθεση είναι μόνο ένα παράδειγμα των συστηματικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι εκλελεγμένοι εκπρόσωποι των εννέα αυτών κατεχόμενων δήμων, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες που προκαλεί η για περισσότερα από 38 χρόνια κατοχή των δήμων τους, εργάζονται ακούραστα για να διατηρήσουν τους δεσμούς των μελών των εκτοπισμένων κοινοτήτων τους. Όλοι τους είναι αφοσιωμένοι στο να μην επιτρέψουν να κρυφτεί κάτω από το χαλί ή να τεθεί υπό συλλογική αμφιβολία η καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Επομένως, εξαίρω αυτή την πρωτοβουλία και αποτελεί τιμή μου να φιλοξενώ τη σημερινή εκδήλωση. Πιστεύω επίσης ότι η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το διπλωματικό σώμα να γνωρίσει τους εννέα Δημάρχους, οι οποίοι μαζί με τους εκτοπισμένους κάτοικους της Αμμοχώστου, της Κερύνειας, της Μόρφου, της Λαπήθου, της Λύσης, της Κυθρέας, του Καραβά, του Λευκονοίκου και της Ακανθούς και όλους τους άλλους πρόσφυγες, προσδοκούν την ημέρα που θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σε μια επανενωμένη Κύπρο υπό ομοσπονδιακό σύστημα το οποίο θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, τα οποία απολαμβάνουν πλήρως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».


Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε και τα εξής:


«Καθώς θα βλέπετε την έκθεση ελπίζω να μπορέσετε να απαντήσετε στην οδυνηρή ερώτηση που συνεχίζει να προκαλεί πόνο σε όλους τους Κύπριους. Πώς μια χώρα που επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει ατιμώρητα να κατέχει παράνομα μέρος της επικράτειας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και να ακολουθεί σε αυτή την περιοχή της ΕΕ πολιτικές οι οποίες έχουν προκαλέσει την καταστροφή, το λαθρεμπόριο και τη βεβήλωση μιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που επιβίωσε για πάνω από δέκα χιλιάδες χρόνια; Πώς τα ανθρώπινα δικαιώματα 200.000 ανθρώπων συνεχίζουν να παραβιάζονται κατάφωρα, ενώ ο υπαίτιος συνεχίζει να μένει στο απυρόβλητο;»


Προβλήθηκε επίσης 15λεπτο ντοκιμαντέρ παραγωγής της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με θέμα την καταστροφή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, εκκλησιών και άλλων ιστορικών μνημείων που συντελείται στις κατεχόμενες περιοχές μας.








 

Αναμνηστική φωτογραφία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Από αριστερά: ο πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο Dr Karl Mueller, ο Δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς, ο Δήμαρχος Καραβά και οι επιστημονικοί συνεργάτες για την ετοιμασία της έκθεσης Ανδρέας Φούλιας και Χριστόδουλος Χριστοδούλου


Μέσα από τα 25 πάνελς της έκθεσης αναδεικνύεται η μεγάλη καταστροφή και βεβήλωση που γίνεται από το κατοχικό καθεστώς της Τουρκίας για τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι για το τόσο σημαντικό θέμα της καταστροφής μιας παγκόσμιας κληρονομιάς που συντελείται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου μας. Πρέπει επιτέλους, όπως ανέφερε και η κα Υπουργός στην ομιλία της, για αυτή την τραγική πτυχή η Τουρκική πλευρά να δεχτεί πιέσεις για να αλλάξει συμπεριφορά και στάση και να έχει ανάλογες επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή της προοπτική.


Για την ετοιμασία της έκθεσης φωτογραφίας συνέβαλαν στην έρευνα, κείμενα και φωτογραφικό υλικό οι Χριστόδουλος Χριστοδούλου και Ανδρέας Φουλίας, στα γραφικά η Άννα Θεοδώρου και στις μεταφράσεις η Δέσποινα Πιρκεττή. Το γενικό συντονισμό για την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων είχε ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου.