Χορός του Λεμονιού Μεγάλης Βρετανίας – Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

Από τις εκδηλώσεις των αποδήμων μας


Χορός του Λεμονιού Μεγάλης Βρετανίας – Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012


Διοργανωτής: Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας


Εξαιρετική επιτυχία με τη συμμετοχή πέραν των 250 αποδήμων Καραβιωτών, Λαπηθιωτών και Φίλων, σημείωσε για ακόμη μια φορά η παραδοσιακή εκδήλωση «Χορός του Λεμονιού», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012, στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στην περιοχή Wood Green του Βόρειου Λονδίνου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.










   

Άποψη από την εκδήλωση


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Παυλίδης χαιρετίζει την εκδήλωση


Στην πολιτιστική αυτή εκδήλωση, που προβάλλει και συντηρεί τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις των κατεχόμενων κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, εκπρόσωποι της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, ο μορφωτικός Σύμβουλος σε πολιτιστικά θέματα κ. Κύπρος Χαραλάμπους, η Προϊστάμενη της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής κα Ανδρούλα Όθωνος, η κα Βαρβάρα Καμπουρίδη εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, ο κ. Ανδρέας Καραολή, εκπρόσωπος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, η Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου κα Σούζη Κωνσταντινίδη, οι Δήμαρχοι Λαπήθου και Καραβά κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και Γιάννης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι των Προσφυγικών Σωματείων «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς» καθώς και εκπρόσωποι άλλων παροικιακών Σωματείων και Οργανώσεων.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε, χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σάββα Παυλίδη, τον Επίσκοπο Τροπαίου, τους Δημάρχους Λαπήθου και Καραβά καθώς και από άλλους προσκεκλημένους της εκδήλωσης.










   

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου μαζί με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Φραγκίσκος Χατζηφραγκέσκου επιδίδουν αναμνηστική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σάββα Παυλίδη


Στιγμιότυπο από το Χορό του Λεμονιού


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Παυλίδης στο χαιρετισμό του τόνισε τη μεγάλη σημασία της αναβίωσης χαρακτηριστικών παραδοσιακών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνταν στους κατεχόμενους τόπους μας, όπως ο Χορός του Λεμονιού, γιατί ζωντανεύουν τη μνήμη και τη νοσταλγία της σκλαβωμένης γης μας, ενδυναμώνουν τη διάθεση για ενεργότερη συμμετοχή στον αγώνα της επιστροφής και συμβάλλουν στην καλλιέργεια και διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας ανάμεσα στις νέες γενεές των αποδήμων συμπατριωτών μας.


Ο Δήμαρχος Καραβά στο δικό του χαιρετισμό αφού πρώτα αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων της Μεγάλης Βρετανίας, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Η σύνδεση με το ιστορικό μας παρελθόν και τις ρίζες μας καθώς και η προβολή του πολιτισμού και των παραδόσεων μας είναι μια αποστολή πολύ δύσκολη αλλά σημαντική στους δύσκολους καιρούς που περνούμε. Ιδιαίτερα σε χώρες που διαμένουν απόδημοι μας αυτό το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας πρέπει να το μεταφέρουμε με κάθε ευκαιρία στη νέα γενιά για να δημιουργήσουμε προοπτικές δραστηριοποίησης και διατήρησης των παραδόσεών μας.


Σίγουρα η αποψινή εκδήλωση συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, αναβιώνει μνήμες, ενδυναμώνει την πίστη για τα δίκαιά μας, δίνει εφόδια γνώσης και περηφάνιας στη νέα γενιά και όσους συμμετέχουν σε αυτή».










   

Παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος από την παιδική χορωδία και την ομάδα των μουσικών


Η παιδική χορωδία με τη μουσικό Σάββια Κοζάκου που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια από τη παιδική χορωδία του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων Μεγάλης Βρετανίας με τη συνοδεία μιας πολύ αξιόλογης ομάδας μουσικών κάτω από τη γενική διεύθυνση και συντονισμό της νεαρής Καραβιώτισσας μουσικού Σάββιας Κοζάκου, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκομένους. Ιδιαίτερα διασκεδαστικός ήταν και ο διαγωνισμός του «Χορού του Λεμονιού» όπου τα ζευγάρια χόρευαν στο ρυθμό της μουσικής με ένα λεμόνι στο μέτωπο, ο οποίος αναβίωσε μνήμες από τις κατεχόμενες κωμοπόλεις Λάπηθο και Καραβά.


Μέσα από την εκδήλωση τονίστηκε εμφαντικά η σημασία της διοργάνωσης τέτοιων δραστηριοτήτων οι οποίες ενισχύουν και ανανεώνουν τους δεσμούς μεταξύ των αποδήμων μας και προβάλλουν τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας μέχρι την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Εθνικό μας θέμα.








 

Αναμνηστική φωτογραφία με τους Δημάρχους Καραβά και Λαπήθου και τους εκπροσώπους των Προσφυγικών Σωματείων «Η Λάπηθος» και «Ο Καραβάς»