4ο Συνέδριο Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας – 11 Μαρτίου 2012
Συμμετοχή του Δημάρχου Καραβά στο
4ο Συνέδριο Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας
Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012
Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου συμμετείχε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012, στο 4ο Συνέδριο Ελληνορθόδοξης Παιδείας και Τεχνολογίας με τίτλο «Κύπρος και Ευρώπη σε δίσεκτους χρόνους» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία.
Το συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από το Πολιτισμικό Σπουδαστήριο «Άγιος Νικόλαος» παρακολούθησαν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Δημοσθένους, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτειακοί παράγοντες και πλήθος κόσμου, συμβάλλοντας έτσι στο γόνιμο προβληματισμό για το πώς η Κύπρος και η Ευρώπη μπορούν να επιβιώσουν κατά τους σημερινούς δίσεκτους χρόνους.
Χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και ο στυλοβάτης του Πολιτισμικού Σπουδαστηρίου «Άγιος Νικόλαος» π. Μιχαήλ Πηγασίου από τον Καραβά.
Ο Καραβιώτης ιερέας Μιχαήλ Πηγασίου, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Έγκωμης, χαιρετίζει τις εργασίες του Συνεδρίου | Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Δημοσθένους |
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες από την Ευρωβουλευτή Δρ Ελένη Θεοχάρους, τον καθηγητή και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», Δρ Αθανάσιο Παπαθανασίου και τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο. Ακολούθησε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και ανταλλαγή απόψεων.
Η Ευρωβουλευτής Δρ Ελένη Θεοχάρους στην ομιλία της τόνισε ότι «η Ελληνορθόδοξη Παιδεία είναι ταυτόσημη με την κλασσική εκπαίδευση και αναπόσπαστο κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Ως τέτοια θα έπρεπε επιτέλους να προβληθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη των συνεχών αλλαγών, ώστε οι διαχρονικές αξίες των παραδόσεών μας που βασίζονται στη θυσία, την ανοχή, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των πολιτών και όλων των λαών να αποτελέσουν το αληθινό και σταθερό Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ευρωβουλευτή Δρ. Ελένης Θεοχάρους |
Ο Δρ Αθανάσιος Παπαθανασίου ανέφερε ότι «η Ευρώπη στατιστικά αποχριστιανικοποιείται, ο άνθρωπος καθίσταται αντικείμενο ποικίλης εκμετάλλευσης και ότι η Ορθοδοξία θα πρέπει να αρθρώσει λόγο σύγχρονο και να προβάλει τις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες ταπεινά, στοχαστικά και εξομολογητικά, ώστε να προσφέρει στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να επιλέξει το αληθινό νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου, ως προσώπου εις τύπον Χριστού».
Σ’ αυτό το νόημα αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος. «Είναι το νόημα της Εκκλησίας των Επτά Οικουμενικών Συνόδων που είναι και η κοινή μας Ευρωπαϊκή κληρονομιά. Αυτή η κληρονομιά θα πρέπει να αποτελέσει και το φάρο για ένα πνευματικό αναπροσανατολισμό της παραπαίουσας Ευρώπης».
Μια σημαντική διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων είναι ότι η Ευρώπη του σήμερα έχει αποστασιοποιηθεί από το μπόλιασμα των διαχρονικών αξιών που διέπουν τον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό και χρειάζεται ο Ελληνισμός στο σύνολό του να αναδείξει με κάθε τρόπο τις διαχρονικές του αξίες, τον πολιτισμό και τη θρησκευτική παράδοση για να μπορέσει να δώσει προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.
Άποψη από το συνέδριο | Οι κύριοι ομιλητές με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου |