Συνάντηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Δημοκρατίας – 8 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάντηση Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων


με Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Πέμπτη – 8 Μαρτίου 2012


Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου η οποία αποτελείται από τους εννέα Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων μας, Αμμοχώστου, Κερύνειας, Μόρφου, Λαπήθου, Καραβά, Λύσης, Κυθρέας, Λευκονοίκου και Ακανθούς, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους για πληρέστερη ενημέρωση για «θέματα που αφορούν την αποστολή τους» είχε δύο σημαντικές συναντήσεις την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012.


Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών κα. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και στην οποία παρέστη επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.


Μεταξύ άλλων αντηλλάγησαν απόψεις και έγινε ένας γόνιμος διάλογος για θέματα που αφορούν το έργο και την αποστολή των κατεχόμενων Δήμων. Συζητήθηκαν τα θέματα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές – τρόποι προβολής του θέματος, καλύτερου συντονισμού σε θέματα διαδικτύου και των ιστοσελίδων των κατεχόμενων Δήμων, αξιοποίηση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων την περίοδο Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2012 όπου η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Πρόεδρος έδωσε μια γενική πληροφόρηση για τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται σχετικά με τις συνομιλίες που διεξάγονται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου. Σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για να υπάρξουν συγκλίσεις σε μεγάλα θέματα όπως το περιουσιακό, εδαφικό, νομοθετική εξουσία και άλλα. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει θέματα αρχών και διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Έγινε επίσης μια ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Πρόεδρο για θέματα που την απασχολούν καθώς και για κοινές δραστηριότητες της Επιτροπής σε θέματα διαφώτισης και προβολής του έργου της.


Ο Πρόεδρος αξιολόγησε τη συνάντηση ως πολύ χρήσιμη και δεσμεύτηκε ότι μέσα από ένα στοχευμένο προγραμματισμό το κράτος θα δώσει τη στήριξη που χρειάζεται για να μπορεί η Επιτροπή απρόσκοπτα και συλλογικά να διεκπεραιώνει την αποστολή της και να αναδεικνύει το προσφυγικό πρόβλημα της Κύπρου στις σωστές του διαστάσεις.
 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τη συνάντηση της Επιτροπής στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας