Κηδεία Φώτη Μοτίτη – 22.12.16

Επικήδειος Φώτη Μοτίτη

Εκκλησία Αγίου Μάμα, Λακατάμια

22/12/16

Με βαθειά θλίψη πληροφορηθήκαμε τα δυσάρεστα νέα για το θάνατο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας του Καραβά, του αξιαγάπητου μας Φώτη Μοτίτη.

Ο αείμνηστος μας Φώτης γεννήθηκε στον Καραβά το 1936. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Νικόλα και της Αναστασίας Μοτίτη. Αδέλφια του η Αντρούλλα, ο Παντελής, ο Σωτήρης, ο Χριστάκης και η Μαρία.

Μεγάλωσε στο γήινο παράδεισο του Καραβά με το θείο άρωμα των λεμονανθών να ευωδιάζει σε κάθε γειτονιά του Καραβά. Λόγω και της ασχολίας του πατέρα του με την λεμονοκαλλιέργεια και την εμπορία των λεμονιών, αγάπησε πολύ αυτόν τον τομέα απασχόλησης και αφοσιώθηκε με ξεχωριστή επιμέλεια και φροντίδα σε αυτόν.

Παντρεύτηκε την Πόλυ, το γένος Σόλου και μαζί έφτιαξαν μια όμορφη οικογένεια με τρία παιδιά, την Μαρία, τον Τάσο και τον Νίκο.

Ο αείμνηστος μας Φώτης είχε ξεχωριστά χαρίσματα τιμιότητας, εργατικότητας και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Ανέπτυξε πολύ νέος το συναίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και της φιλοπατρίας. Την περίοδο του 1963 ενίσχυσε τον λόχο του Καραβά με ειδικές αποστολές στον Πενταδάκτυλο. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για την πρόοδο της κοινωνίας του, τον ώθησε να ενδιαφερθεί και να προσφέρει για την κοινότητά του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου σε πολλές πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά πριν το 1974.

Η εισβολή του 1974 ανέτρεψε όλους τους όμορφους σχεδιασμούς που έφτιαξε ο αξέχαστός μας Φώτης με την οικογένειά του. Νέα δεδομένα σε ένα νέο περιβάλλον προσδιορίζουν μια επίμονη προσπάθεια επιβίωσης για να ξεπεραστούν και να επουλωθούν οι πληγές. Δραστήριος, φτιάχνει ξανά τη δική του επιχείρηση με καθαριστήριο ρούχων και δίνει σημαντικό οικονομικό στήριγμα στην οικογένειά του.

Μαζί με την λατρευτή του σύζυγο Πόλυ αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες της προσφυγιάς και με αξιοσύνη είδε και τα τρία του παιδιά αποκατεστημένα με τις δικές τους οικογένειες.

Ο αγαπητός μας Φώτης ήταν πάντοτε δίπλα στην αποστολή του κατεχόμενου Δήμου μας και των σωματείων μας. Οι συμβουλές του πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις πολύ βοηθητικές για διάφορες πρωτοβουλίες προβολής της ιστορίας και των παραδόσεων μας.

Λαμβάνει μέρος στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε ο Δήμος Καραβά το 2011 με τίτλο «Καραβάς η ψυχή μας» και δίνει σημαντικά μηνύματα αισιοδοξίας και αγωνιστικής προσφοράς στους νέους μας.

Με σεμνότητα και με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ήξερε πώς να μεταδίδει μηνύματα σωστής πορείας με εφόδια αρχές και αξίες στο στίβο της ζωής.

Στον προσφυγικό συνοικισμό του Αγίου Μάμα στη Λακατάμια που διέμενε τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, όσοι τον γνώρισαν είχαν να πουν τα καλύτερα λόγια. Κοντά στην εκκλησία, για χρόνια διετέλεσε εκκλησιαστικός επίτροπος με κριτήριο πάντοτε την προσφορά για το καλό και την πρόοδο της κοινωνίας μας.

Μετά από μια δύσκολη δοκιμασία που είχε τελευταία με την υγεία του, φεύγει από τη ζωή με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στη γη του Καραβά, εκεί που μεγάλωσε, εκεί που έφτιαξε τη δική του οικογένεια , εκεί που είχε όνειρα και στόχο να γίνει η περιοχή μας ένας γήινος παράδεισος με έντονα τα στοιχεία της προόδου και της ευημερίας.

Τον αποχαιρετούμε με μια περηφάνια ξεχωριστή για τα όσα έχει προσφέρει με πολλή αφοσίωση στην οικογένειά του, στην κοινωνία, την εκκλησία και την πατρίδα. Με φωτεινές ψηφίδες δημιουργίας και προσφοράς είχε φτιάξει ένα όμορφο πίνακα τον οποίο θα θυμόμαστε και θα τον κρατάμε φυλακτό στη δική μας διαδρομή στο στίβο της ζωής.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά, μεταφέρω τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Πόλυ, στα τρία του παιδιά, στις οικογένειες τους, στα 9 του εγγόνια και στη λοιπούς συγγενείς με το δακρύβρεκτο μαντήλι της αγάπης και της εκτίμησης μας να είναι μια σταθερή υπόμνηση στη δική μας πορεία. Θα έχουμε φωτεινή πυξίδα τις συμβουλές του, το όραμα του για να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο και να έχουμε πάντα στη σκέψη μας την ελευθερία του αξέχαστου Καραβά μας

Αιωνία και φωτοδότρα θα είναι η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά