Εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου» – 27.3.19

Με την αθρόα συμμετοχή των εκτοπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά, την καθιερωμένη εκδήλωση «Αφιέρωμα στις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών και ήταν αφιερωμένη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Καραβά, η εικόνα της οποίας επαναπατρίσθηκε πρόσφατα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου, καθώς και χαιρετισμό από την Σύμβουλο της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ευρύκλεια Παναγιώτου. Ακολούθησε ομιλία για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από τον Δρ. Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, ο οποίος σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση περιέγραψε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της εκκλησίας. Η φιλόλογος – ερευνήτρια κ. Πίτσα Πρωτοπαπά μίλησε για τη σχέση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου με τα γεγονότα του 1821. Στη συνέχεια, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ 1955 – 59, Ανδρέας Παναγιώτου περιέγραψε τη σύλληψη και διαφυγή του Κυριάκου Μάτση και του ιδίου, από τους Άγγλους στον Καραβά.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών σε απογόνους των ιερέων, επιτρόπων και δωρητών του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου Μεζερέ του Καραβά.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε ο Καραβιώτης ιεροψάλτης Μάριος Χαραλάμπους, ο οποίος ερμήνευσε τους ύμνους από την Ακολουθία του Ακάθιστου ύμνου, «Τη Υπερμάχω» και «Την Ωραιότητα της Παρθενίας σου», καθώς και το Απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Η Χορωδία «Η Φωνή της Κερύνειας» ερμήνευσε τα τραγούδια «Των Αθανάτων…», «Ωδή στον Καραϊσκάκη» και «Της δικαιοσύνης ήλιε».

Μέσα από την εκδήλωση του Πολιτιστικού Ιδρύματος τους, οι Καραβιώτες διατράνωσαν τη θέλησή τους για διατήρηση υψηλού φρονήματος μέχρι την ημέρα που θα αξιωθούν ελεύθεροι να προσκυνήσουν στην Ιερά Μονή Αχειροποιήτου και στον Άγιο Ευλάλιο και λειτουργήσουν τους ενοριακούς τους ναούς, του Αγίου Γεωργίου Μεζερέ, της Αγίας Ειρήνης και της Ευαγγελίστριας στον Καραβά.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑ