Χορός Λεμονιού Μεγάλης Βρετανίας – 29.10.16

Πολιτιστική εκδήλωση «Χορός του Λεμονιού» στο Λονδίνο


Διοργανωτής: Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά Και Περιχώρων Μ. Βρετάνιας


29 Οκτωβρίου 2016


Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ. Βρετανίας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016, στο Βόρειο Λονδίνο την καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού».


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πέραν των 300 αποδήμων από τις κωμοπόλεις Λαπήθου και Καραβά και από άλλες περιοχές της Κύπρου.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Σάββα Παυλίδη και χαιρετισμούς από το Γενικό Πρόξενο της Κύπρου κ. Ιωάννη Κουκουλαρίδη, τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου Αρχιμανδρίτη Δαμιανός Κωνσταντίνου, το Δήμαρχο Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα, το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Η ΛΑΠΗΘΟΣ» κ. Δημήτρη Μηνά και το Γραμματέα του Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» κ. Ανδρέα Πατέρα.


Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι πιο πάνω επίσημοι συγχάρηκαν τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για το έργο τους και υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση των παραδόσεων, ηθών και εθίμων μας, συντηρούν τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας, ενισχύουν τους δεσμούς των αποδήμων μας με τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας, τονώνουν το ηθικό και καλλιεργούν την αγωνιστικότητα του απόδημου Ελληνισμού για διεκδίκηση της απελευθέρωσης των πατρογονικών μας εστιών. Ευχήθηκαν δε σύντομη επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας.


Το μουσικό μέρος του προγράμματος διανθίστηκε με ποιήματα και τραγούδια, που έγραψαν ειδικά για το Χορό του Λεμονιού ο κ. Βάσος Πογιατζής και ο κ. Σάββας Παυλίδης. Πολλοί δε από τους παρευρεθέντες,  διαγωνίσθηκαν μεταξύ τους σε ζευγάρια χορεύοντας «μέχρι πτώσεως του λεμονιού», που συγκρατούσαν ανάμεσα στα μέτωπά τους, στους μουσικούς ρυθμούς του παραδοσιακού τραγουδιού «Πορτοκαλιά του Καραβά» σε στίχους του ποιήματος «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ», που έγραψε ειδικά για τον εν λόγω διαγωνισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σάββας Παυλίδης.


Η όλη εκδήλωση ήταν για όλους, όσοι είχαν την τύχη να παραστούν, πετυχημένη από κάθε άποψη. Όλοι οι απόδημοί μας χάρηκαν μια όμορφη βραδιά. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν τα νέα τους και να αναπολήσουν και να διηγηθούν όμορφες αναμνήσεις που οι πιο μεγάλοι έζησαν στις καταπράσινες κωμοπόλεις της Λαπήθου και του Καραβά.


Συγκινητική ήταν η παρουσία της νέας γενιάς των αποδήμων μας στην εκδήλωση, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι οι ρίζες μας και ο πολιτισμός μας είναι βασικά στοιχεία που μας δίνουν μια ξεχωριστή περηφάνια και που πρέπει να επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία.
 


 


 Οι επίσημοι μαζί με τους νικητές του Διαγωνισμού «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ»