Αντικατοχική εκδήλωση Κερυνειωτών στον Τύμβο – 22.7.14


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αντικατοχική Εκδήλωση Κερυνειωτών


Τύμβος Μακεδονίτισσας – 22 Ιουλίου 2014


Οι Δήμοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, τα Προσφυγικά Σωματεία «H Λάπηθος», «Ο Καραβάς», ο Όμιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας και η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, σε συνεργασία με την Ιερά ,Μητρόπολη Κερύνειας και τα προσφυγικά σωματεία της Επαρχίας, διοργάνωσαν και φέτος την καθιερωμένη Εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα,  για την 40η επέτειο της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τους Τούρκους εισβολείς.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 στο Τύμβο της Μακεδονίτισσα και σ’ αυτή παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και άλλων οργανώσεων, σύνδεσμοι πολεμιστών του 1974. Η παρουσία του προσφυγικού κόσμου της επαρχίας Κερύνειας ήταν μαζική και ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας το μήνυμα της συστράτευσης στον κοινό αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή και τη διαίρεση.


   

Στιγμιότυπο από τη συμβολική πορεία των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων της Επαρχίας Κερύνειας προς το χώρο το Μνημείου


Ο μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος τελεί το τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και ηρώων της εισβολής


Το άναμμα φλόγας στη μνήμη των ηρώων και πεσόντων της εισβολής σηματοδότησε την έναρξη της εκδήλωσης. Μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και η Νεολαία Μύρτου, κρατώντας αναμμένες δάδες, έλαβαν μέρος σε συμβολική πορεία από την είσοδο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας μέχρι τον το χώρο του μνημείου όπου και ακολούθησε το άναμμα φλόγας. Μια συμβολική ενέργεια τιμής και δόξας για όλους όσους έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


Στη συνέχεια ακολούθησε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο, χαιρετισμός εκ μέρους των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας των Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά από τον Χρίστο Κουμίδη, αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Κερύνειας καθώς και χαιρετισμός εκ μέρους του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας από τον Πρόεδρο κ. Σάββα Παυλίδη και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και της γραμματείας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας. Εκ μέρους των διοργανωτών απεύθυνε ομιλία ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.


   

Άποψη από την εκδήλωση. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και περιχώρων Μ.Β., κ. Σάββας Παυλίδης


Άποψη από το μνημείο των πεσόντων


Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από αξιωματούχους της πολιτείας, εκπροσώπους κομμάτων, Στρατού, Αστυνομίας, Δήμους, Κοινότητες και Σωματεία, καθώς επίσης ανάγνωση και έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του τόπου.


Η παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης έγινε από τη γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά Ιωάννα Δημοσθένους.


Όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, η απόδοση τιμής στους ήρωες που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αποτελεί ένα ύψιστο οφειλόμενο χρέος το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάττουμε με πίστη, επιμονή και εγκαρτέρηση μέχρι την τελική δικαίωση και τη λευτεριά της πατρίδας μας.