Παρουσίαση του 15ου τεύχους «Καραβιώτικα Δρώμενα» και Αποκαλυπτήρια αντιγράφων των δίσκων της Λάμπουσας – 17.5.2023

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η παρουσίαση της έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβιώτικα Δρώμενα» τεύχος 15ο και τα αποκαλυπτήρια αντιγράφων των δίσκων της Λάμπουσας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης του Ισραήλ, η Ακόλουθος της Πρεσβεία της Ελλάδος κ. Χριστίνα Θεοχαρίδου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, η βουλεύτρια Κερύνειας κ. Ρίτα Θεοδώρου – Σούπερμαν, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΦ Συνταγματάρχης Αλκιβιάδης Αλκιβιάδη, ο εκπρόσωπος της Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Ανδρέας Αγαπίου, οι Πρώην Βουλευτές κ. Κατερίνα Παντελίδου και κ. Σοφοκλής Φυττής, ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, η Δήμαρχος Λευκονίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου – Παναγίδη, οι πρώην Δήμαρχοι Καραβά κ. Πανίκος Τσέντας και Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καραβά, Πρόεδροι και Μέλη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», Νεολαίας Καραβά, ΑΕΚ Λάμπουσας και 143ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Καραβά, Κοινοτάρχες, Πρόεδροι και Μέλη Οργανωμένων Συνόλων του Καραβά, Μέλη της Συντακτικής Επιτροπής και όσοι έγραψαν κείμενα για τα «Καραβιώτικα Δρώμενα», ο κ. Κυριάκος Κοντοβούρκης που φιλοτέχνησε τα αντίγραφα των δίσκων της Λάμπουσας  και πλήθος Καραβιωτών και φίλων.

Ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου καλωσόρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του 15ου τεύχους «Καραβιώτικα Δρώμενα».  Τη συντονίστρια της έκδοσης Μάρω Χατζηστεφάνου που εργάστηκε άοκνα και συστηματικά για πέμπτη συνεχή χρονιά, συντονίζοντας την έκδοση και αυτού του τεύχους, τα μέλη της Επιτροπής Έκδοσης Καλλιόπη Χαρμαντά-Πρωτοπαπά, την Έμιλυ Καραΐσκου και την Μαρία Κλεάνθους για την πολύτιμη και πολύπλευρη συνεισφορά τους, καθώς και όλες και όλους όσες και όσους έγραψαν τα κείμενα, πρόσφεραν φωτογραφικό υλικό και βοήθησαν ποικιλότροπα στην έκδοση.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του και τον κ. Κυριάκο Κοντοβούρκη που φιλοτέχνησε τα αντίγραφα των δίσκων της Λάμπουσας.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Δήμαρχος Καραβά ανέφερε:  «Σημειώνω ότι κάνουμε τα αποκαλυπτήρια των αντιγράφων των δίσκων.  Οι πρωτότυποι δίσκοι δεν είναι εδώ.  Κοσμούν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το δικό μας Αρχαιολογικό Μουσείο.  Και όμως, τίποτε δεν εμποδίζει εμάς, τους απόγονους της Λάμπουσας – Καραβιώτες και Λαπηθιώτες – να αισθανόμαστε συγκίνηση που θα τους έχουμε εδώ, στο Πολιτιστικό μας Ίδρυμα.  Το οφείλουμε στους συντοπίτες μας.  Για να ψηλαφούμε – κυριολεκτικά – την ιστορία μας.  Και αυτοί, με την παρουσία τους, να μας θυμίζουν τη γη μας, που είναι σήμερα σκλαβωμένη και μας καρτερά.

Στην συνέχεια ο Αν. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς», κ. Ανδρέας Χαραλάμπους μετέφερε τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Ακολούθησε λεπτομερής παρουσίαση της δέκατης πέμπτης ετήσιας έκδοσης του Δήμου Καραβά «Καραβιώτικα Δρώμενα», από τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δρα Ιωάννη Ηλιάδη, Βυζαντινολόγο – Ιστορικό Τέχνης.  Στις σελίδες της έκδοσης παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Δήμου και των οργανωμένων συνόλων του Καραβά στην Κύπρο και το εξωτερικό για τη χρονιά 2021 και δημοσιεύονται ιστορικές αναφορές και μελέτες, καθώς και αφιερώματα σε ανθρώπους του Καραβά. Η έκδοση διανθίζεται με φωτογραφικό υλικό, τόσο από τις εκδηλώσεις που έγιναν, όσο και από τον κατεχόμενο Δήμο Καραβά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κωδικό QR που δημιούργησε ο Δήμος Καραβά και βρίσκεται στο εξώφυλλο της έκδοσης, όπου σαρώνοντάς τον με κινητό ή tablet ο χρήστης παραπέμπεται στην σελίδα YouTube, και μπορεί να παρακολουθήσει το σύντομο φιλμ «Ο σιοίρος».  Το φιλμάκι, το οποίο προβλήθηκε στην συνέχεια του προγράμματος, είναι σκηνοθεσίας του Χαράλαμπου Μελαχρινού, σε σενάριο και αφήγηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Στην συνέχεια ακολούθησε μουσική παρένθεση με το τραγούδι «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Δημήτρη Λάγιου.  Τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας και Μιχάλης Χατζηγιάννης.  Την επιμέλεια των διαφανειών έκανε η Μαρία Κλεάνθους.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μια εμπεριστατωμένη ιστορική αναδρομή για τους ασημένιους δίσκους της Λάμπουσας από την φιλόλογο – ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά – Πρωτοπαπά.  Μετά από αυτό ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια αντιγράφων των δίσκων της Λάμπουσας, που κοσμούν την αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά ενθυμήματα στον Πρέσβη του Ισραήλ, καθώς όλοι οι δίσκοι παριστάνουν σκηνές από τη ζωή του Δαυίδ, ένδειξη μιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ακόλουθο της Ελληνική Πρεσβείας, τον Κυριάκο Κοντοβούρκη και σε όλους της συντελεστές της έκδοσης.

Την εκδήλωση παρουσίασε με εξαίρετο τρόπο η φιλόλογος Μαργαρίτα Χαραλάμπους – Τομασίδου.