Μνημόσυνο Καραβιωτών -11.8.24
Ο Δήμος Καραβά και τα οργανωμένα σύνολα Καραβιωτών, τέλεσαν την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες Καραβιώτες την περίοδο της τουρκικής εισβολής, καθώς και για όλους όσους έφυγαν από τη ζωή στην προσφυγιά με τον πόθο της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας.
Του μνημόσυνου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, των Πρωτοπρεσβύτερων Κυπριανού Κουντούρη και Δημητρίου Δημοσθένους και του Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου.
Επιμνημόσυνη ομιλία είπε ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Μνημονεύσαμε τους πολυάριθμους νεκρούς μας χωρίς τα ονόματά τους. Τους ήρωες μας, που έδωσαν τη ζωή τους τον μαύρο εκείνο Ιούλη του 74, όταν η πανέμορφη παραλία στο Πέντε Μίλι μολύνθηκε από την τουρκία και η γαλάζια θάλασσα του Πρωτομάρτυρα Καραβά βάφτηκε κόκκινη. Τους υπερασπιστές της ελευθερίας, της νομιμότητας, της δικαιοσύνης.
Μνημονεύσαμε μαζί τους τα ανυπεράσπιστα θύματα των ορδών του Αττίλα. Τα παιδιά, τις γριές, τους υπερήλικες, που σκοτώθηκαν στην αυλή των σπιτιών τους,
όταν ο καταπράσινος λεμονόκηπος – ο άλλοτε γήινος παράδεισός μας – μετατράπηκε σε κόλαση.
Δεηθήκαμε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των δικών μας, που πέθαναν στην προσφυγιά με τον πικρό καημό και ανεκπλήρωτο τον πόθο της επιστροφής στην αγαπημένη γη του Καραβά.
Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί από όσους αντιστάθηκαν στην πρώτη αυτοσχέδια τοπική αντίσταση ενάντια στον εισβολέα. Την ηρωική άμυνα που πρόβαλαν οι κάτοικοι του Καραβά με επικεφαλής τον μαχητή της Ελευθερίας Γιαννή Κωνσταντίνου Κίτσιο.
[…] Αναπέμπουμε δέηση στον Ύψιστο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους
και τον παρακαλούμε:
Να ελευθερώσει τη γη μας
Να επιστρέψουμε ελεύθεροι στα σπίτια μας
Να λειτουργήσουμε τις εκκλησιές και τα σχολεία μας
Να δικαιωθούν έτσι οι θυσίες των ηρώων μας.
Και τότε, με ευλάβεια και συγκίνηση, θα τελέσουμε το μνημόσυνό τους στις εκκλησίες του Καραβά, την Αγία Ειρήνη, τον Άγιο Γεώργιο, την Ευαγγελίστρια, την Αχειροποίητο.
Στα 50 χρόνια που πέρασαν διαβήκαμε μέσα από συμπληγάδες και μύρια προβλήματα. Δεχτήκαμε πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς ποικιλώνυμους – στρατιωτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς.
Παρά την επιθυμία μας για απελευθέρωση και επιστροφή στα σπίτια μας,
οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος μας αποδείχτηκαν ατελέσφορες. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε. Με σύμμαχο την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό, με συμπαραστάτη το δίκαιο, το νόμιμο και το ηθικό, συνομιλήσαμε, συμβιβαστήκαμε, προσπαθήσαμε ξανά και ξανά.
Αλλοίμονο… Συνομιλούμε χωρίς αποτέλεσμα για μισό αιώνα, γιατί αντιμετωπίζουμε ένα αδίστακτο, σαρκαστή και σκληρό κατακτητή.
Δεν θα του περάσει όμως. Ο χρόνος δεν έχει λυγίσει τις αντοχές μας.
Εκ μέρους του Δήμου Καραβά μεταφέρω την αταλάντευτη θέση μας,
ότι δεν θα συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Ότι η μνήμη των κατεχομένων εδαφών μας είναι για μας πυξίδα ζωής.
Ότι διεκδικούμε την εφαρμογή των αδιαπραγμάτευτων ανθρώπινων δικαιωμάτων μας, όπου κάθε ευρωπαίος πολίτης δικαιούται να ζει στη γη του σε συνθήκες
ελευθερίας, μονιμότητας και αξιοπρέπειας.
Οτιδήποτε λιγότερο, θα ήταν προδοσία στη θυσία όλων όσων μνημονεύουμε σήμερα.
Αυτή η θυσία είναι για μας μια ακόμα ηθική προσταγή, να παραμείνουμε ακοίμητοι στις επάλξεις, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.
Αιωνία ας είναι η μνήμη τους».
Μετά το μνημόσυνο έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Καραβιωτών, που ανεγέρθηκε στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στον Στρόβολο, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Δήμαρχο Καραβά. Ακολούθως, προσφέρθηκε καφές στην αίθουσα εκδηλώσεων του οικήματος, στην παρουσία του Μακραριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κερύνειας, των ιερέων, Δημοτικών Συμβούλων, προέδρων και μελών των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και πλήθος Καραβιωτών.
Στην τελετή που ακολούθησε ο Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και τους Ιερείς που τους συνόδευαν αναμνηστικό ενθύμημα.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του εκτοπισμένου Δήμου και είπε: «Όχι 50 και πολύ περισσότερα χρόνια να περάσουν δεν ξεγράφουμε τους τόπους μας ούτε τους χαρίζουμε. Μπορεί εμείς οι μεγαλύτεροι να μην φθάσουμε την μέρα της απελευθέρωσης, να βάλουμε όμως στα παιδιά μας αυτή την φλόγα να αγωνιστούν. Ούτε εκείνοι που αγωνίστηκαν το 1821, παρέλαβαν ελεύθερο τον τόπο τους, πέρασαν γενιές πολλές, κι αυτοί να ελευθερώσουν τον τόπο και να επιστρέψουν πίσω ελεύθεροι. Θα είναι και χαρά δική μας, έστω κι αν δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή τη ζωή, να γυρίσουν τα παιδιά μας ελεύθεροι στη γη μας».