Κηδεία Παναγιώτη Καλαβά – 12.9.2011

Επικήδειος Παναγιώτη Καλαβά

12 Σεπτεμβρίου 2011.

Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης

Αποχαιρετούμε σήμερα μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Καραβά, η οποία άφησε μια ποιοτική σφραγίδα προσφοράς σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την κατεχόμενη κωμόπολη μας.

Ο Παναγιώτης Καλαβάς, ο αγαπητός οδοντίατρος του Καραβά, ο πετυχημένος Δήμαρχος, ο αφοσιωμένος οικογενειάρχης, εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία 95 χρονών το περασμένο Σάββατο.

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1916. Γονείς του ο διδάσκαλος Νικόλας Καλαβάς με καταγωγή το νησί Σύρος της Ελλάδας και η Δέσποινα το γένος Τσηλ Αντώνη από τον Καραβά. Ήταν ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Από την παιδική του ηλικία όραμα του ήταν να κατακτήσει γνώσεις και να καταξιωθεί σαν ένα ξεχωριστό μέλος στη κοινωνία. Το 1935 αποφοιτά από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εξασφαλίζει θέση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει οδοντίατρος.

Λόγω του Παγκοσμίου πολέμου το 1940 βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να ασκεί το οδοντιατρικό επάγγελμα. Φοιτούσε ταυτόχρονα στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου, η οποία όμως έκλεισε το 1942 με τη Γερμανική κατοχή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συνελήφθει αιχμάλωτος από τις Ιταλικές δυνάμεις. Με τη λήξη του πολέμου επιστρέφει στην Κύπρο. Η γενέτειρα του ο Καραβάς τον υποδέχεται με μεγάλη χαρά και περηφάνια, και αυτός ανταποδίδει την αγάπη αυτή με την άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, μια προσφορά που στα πρώτα της στάδια ήταν με πολύ χαμηλή αμοιβή, αναδεικνύοντας έτσι τη κοινωνική διάσταση του χαρακτήρα του.

Το 1953 ο Παναγιώτης Καλαβάς εκλέγεται δήμαρχος της κωμόπολης και μέσα από την περίοδο των 9 χρόνων που υπηρέτησε την κοινότητα, από τη θέση του δημάρχου κατάφερε να υλοποιήσει ένα φιλοπρόοδο και κοινωφελές έργο. Με τη συμπαράσταση και των υπόλοιπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά υλοποιήθηκαν επί δημαρχίας Παναγιώτη Καλαβά τα εξής έργα που ήταν για τη περίοδο που αναφερόμαστε, πολύ σημαντικά πρωτοποριακά και μεγαλεπίβολα.

Ο Δήμος Καραβά αποκτά το 1958 ιδιόκτητο επιβλητικό Δημοτικό μέγαρο, στο οποίο εκτός από τα δημοτικά γραφεία, στεγάζει πολιτιστικές υπηρεσίες, δημοτική βιβλιοθήκη, καθώς επίσης λειτουργεί δημοτικό κινηματοθέατρο και δημοτική αγορά. Άλλα σημαντικά έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σταδιακά που έδωσαν μια φιλοπρόοδη εικόνα στο Δήμο Καραβά ήταν ο ηλεκτροφωτισμός σε μεγάλη έκταση, η κατοίκον ύδρευση, η ασφαλτόστρωση δρόμων, η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός της κωμόπολης με διάφορα κοινωφελής έργα. Είναι δε γεγονός ότι ο αείμνηστος δήμαρχος Παναγιώτης Καλαβάς είχε συνδέσει το όνομα του με πολλά έργα τα οποία φέρουν την προσωπική του σφραγίδα.

Στον επαγγελματικό τομέα είχε επίσης κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη όλων των Καραβιωτών και κατοίκων της Επαρχίας μας. Με πολύ καλή προσέγγιση και πολύ επαγγελματική γνώση πρόσφερε τις υπηρεσίες του με επιμέλεια και σεβασμό προς όλα τα κοινωνικά στρώματα της Επαρχίας Κερύνειας.

Το 1956 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Αυγούστα το γένος Ζεμενίδη από τη Λευκωσία με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Λώρα και τη Δέσποινα. Αφοσιωμένος οικογενειάρχης πρόσφερε πατρική αγάπη, στοργή και αρχές στα παιδιά του, εφόδια που τους βοήθησαν να φτιάξουν τις δικές τους οικογένειες πάνω σε στέρεες βάσεις.

Η εισβολή του 1974 ανατρέπει όλα εκείνα τα όμορφα όνειρα και την γεμάτη χρώμα και χαρά ζωή του Καραβά μας. Το πράσινο χρώμα των περιβολιών του Καραβά σκεπάζεται από το μαύρο πέπλο του πολέμου και της καταστροφής . Διωγμένοι και κυνηγημένοι όλοι οι Καραβιώτες και οι υπόλοιποι πρόσφυγες αναζητούν νέους ορίζοντες δημιουργίας, νέα κατεύθυνση προσανατολισμού σε ένα νέο περιβάλλον με ανατροπές και συνθήκες πρωτόγνωρες. Ο αγαπητός μας δήμαρχος βρίσκει προσωρινά στέγη στη Λευκωσία. Φτιάχνει δειλά δειλά το ιατρείο του στη λεωφόρο Στασίνου και προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αφιλοκερδώς σε Καραβιώτες και άλλους πρόσφυγες.

Ήταν πάντα δίπλα στις δραστηριότητες του Δήμου και των Σωματείων μας. Πολύ συχνά είχε επικοινωνία μαζί μας και οι συμβουλές του, οι γνώσεις του ήσαν πολύτιμές. Η συμμετοχή του στο ντοκιμαντέρ «Καραβάς η ψυχή μας» που κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες ο Δήμος μας ήταν συγκινητική, γεμάτη ελπίδα και πίστη στο δίκαιο. Οι νουθεσίες του και οι συμβουλές του προς όλους εμάς τους νεότερους θα παραμείνουν μια αιώνια παρακαταθήκη για να φωτίζουν την αποστολή μας στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς που περνούμε.

Είχα μια συχνή επαφή μαζί του και ομολογώ κάθε φορά που τον συναντούσα κέρδιζα γνώσεις και πληροφορίες ανεκτίμητες, για τις εμπειρίες του, για τη ζωή στον Καραβά, για τους ανθρώπους του Καραβά , για το μέλλον του τόπου.

Η έγνοια του ήταν πάντοτε το πολύπαθο νησί μας να βρει την ευημερία του και οι Καραβιώτες να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες και στα σπίτια τους. Δυστυχώς φεύγει με το πικρό καημό ότι αυτή η πορεία εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανηφορικό δύσβατο δρόμο και ο στόχος της επιστροφής να εξακολουθεί να είναι αρκετά μακριά.

Έχουμε χρέος όμως να αξιολογούμε καθημερινά αυτές τις παρακαταθήκες, γιατί η ιστορική μας διαδρομή θα έχει συνέχεια με τη δική μας στάση και συμπεριφορά. Η προσφορά των προγόνων μας, η ιστορία του τόπου μας πρέπει να δημιουργεί καθημερινά αντιστάσεις για να διεκδικούμε τα δίκαια μας. Και είναι αυτή η υπόσχεση μας που δίνουμε προς όλους όσους φεύγουν, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το όραμα της επιστροφής στον τόπο μας.

Αγαπητέ μας αξέχαστε δήμαρχε Παναγιώτη Καλαβά. Οι δύο θυγατέρες σου, Λώρα και Δέσπω, συγγενείς και φίλοι, όλοι εμείς οι εκτοπισμένοι δημότες Καραβά σε αποχαιρετούμε με ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης, με το μαντήλι της αγάπης μας να αναδιπλώνει τη δική σου προσφορά προς τον Καραβά η οποία θα είναι μια αστείρευτη πηγή φωτός στη δική μας δύσκολη πορεία που συνεχίζεται.

Η πρωτοβουλία της οικογένειας να γίνουν εισφορές στη μνήμη σου για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών αντικατοπτρίζει και τις δικές σου ευαισθησίες για το δυσπραγούντα συνάνθρωπο. Δεσμευόμαστε ότι η αποστολή του Δήμου και του Σωματείου μας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό με Εθνικό προσανατολισμό και ποιοτική κοινωνική προσφορά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καραβά έχοντας υπόψη τις ευαισθησίες που πάντοτε εξέφραζε ο αξέχαστος μας Δήμαρχος προς τη νέα γενιά και τις δυνατότητες αξιοποίησης της απεφάσισε όπως καθιερώσει βραβείο εις μνήμη Παναγιώτη Καλαβά με χρηματικό ποσό 300 ευρώ. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε τέλος του χρόνου σε άριστο απόφοιτο νέο με καταγωγή τον Καραβά που θα εξασφαλίζει θέση σε Πανεπιστήμιο της Κύπρου ή του εξωτερικού σε κλάδο που θα έχει σχέση με κοινωνικές επιστήμες, θέματα ιστορίας και νεοελληνικών σπουδών.

Εκ μέρους όλων των σκορπισμένων δημοτών Καραβά σε αποχαιρετούμε αξέχαστε μας Δήμαρχε με λίγα λουλούδια στα οποία συγκεντρώνεται η αγάπη και η απέραντη εκτίμηση μας για τα όσα έχεις προσφέρει με αφοσίωση στη γενέτειρα σου τον Καραβά στους κατοίκους της, στην εκπαίδευση, στην εκκλησία και στην οικογένεια σου.

Αιωνία θα παραμείνει η μνήμη σου στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Καραβά