Αδελφοποίηση του Δήμου Καραβά με τον Δήμο Suceava, Ρουμανίας

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Χατζηστεφάνου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη Suceava της Ρουμανίας, από τις 25 Νοεμβρίου, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2021, με σκοπό την διδυμοποίηση των δύο πόλεων. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκτός από τον Δήμαρχο, οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σωτήρα Ποταμίτου και Χρυσάνθη Επιφανίου, καθώς και η σύζυγος του Δημάρχου Μάρω Χατζηστεφάνου.

Η ιδέα για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων ξεκίνησε όταν ο Δήμος Καραβά υπέγραψε Πρωτόκολλο Πολιτιστικής συνεργασίας με την UNESCO Ρουμανίας. Στις 24 Ιουνίου του 2019 με πρωτοβουλία της Δρ.Daniella Popescu, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Ομίλων και Σωματείων της UNESCO, οργανώθηκε έκθεση της δαντέλλας φερβολιτέ του Καραβά στο παραδοσιακό χωριό της Suceava, όπου διοργανώνονται παρόμοιες εκθέσεις. Από τότε άρχισαν οι διεργασίες για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Η επιλογή της πόλης αυτής στη Ρουμανία δεν ήταν τυχαία. Είναι μια επιλογή που βασίστηκε στη μεγάλη και πολύπλευρη πολιτιστική της παράδοση. Η Suceava είναι η Πρωτεύουσα της περιοχής Bucovina της Ρουμανίας. Μια πόλη ιστορική, με κοινούς αγώνες και πόθους, με εθνικές προσδοκίες επανένωσης με περιοχές που της ανήκαν και τώρα ανήκουν σε άλλες χώρες. Είναι μια πόλη κέντρο του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, γειτονική με την άλλη ιστορική πόλη της περιοχής, το Ιάσιο, όπου – ως γνωστόν – σπούδασε και έζησε για 17 χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

Η Αντιπροσωπεία αγκαλιάστηκε με μια ζεστή και ξεχωριστή φιλοξενία και αγάπη από την πρώτη στιγμή της άφιξής της. Το πρόγραμμα περιλάμβανε την κύρια εκδήλωση που ήταν η υπογραφή πρωτοκόλλου διδυμοποίησης και αυτή έγινε στις 27 Νοεμβρίου, 2021 το μεσημέρι σε ειδική αίθουσα μέσα  στο μεγαλοπρεπές κτίριο του Δήμου της Suceava. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους του Δήμου Καραβά ο Δήμαρχος Νίκος Xατζηστεφάνου και εκ μέρους του Δήμου της Suceava ο Δήμαρχος κ. Ion Lungu. Ταυτόχρονα υπογράφηκε και διδυμοποίηση της Suceava με την πόλη Chisinau της Μολδαβίας,  Δήμαρχος της οποίας  είναι ο κ. Ion Cepan. Παρόντες στην υπογραφή ήταν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Suceava και  η Δήμαρχος της πόλης Soroca Μολδαβίας κ. Lilia Pilifetchi, με την οποία η πόλη Suceava είναι ήδη διδυμοποιημένη.

Έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από τους Δημάρχους με αναφορά στις προσδοκίες, επιδιώξεις και στόχους της αδελφοποίησης, ενώ για τον Δήμο Καραβά έγινε εκτενέστερη αναφορά, μέσα από την οποία ο Δήμαρχος περιέγραψε μεταξύ άλλων το εθνικό μας πρόβλημα. Παραθέτουμε πιο κάτω απόσπασμα από την ομιλία του:

«Σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που συμβαίνει και να εκφράσω, εκ μέρους των συναδέλφων μου που με συνοδεύουν και του Δήμου Καραβά, τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την υπογραφή αυτής της Συμφωνίας Αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Καραβά και του Δήμου Suceava.  

Είναι προνόμιο για μας να είμαστε δίδυμες πόλεις με τη Suceava, μια ιστορική πόλη, μητρόπολη και η διοικητική πρωτεύουσα μιας πολύ σημαντικής Περιφέρειας της Ρουμανίας. Το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της επαρχίας. Μια πόλη μοναδική σε στρατηγική τοποθεσία και με αμέτρητους αγώνες για την Ελευθερία, που σας κάνουν να αισθάνεστε περήφανοι. Νιώθουμε κι εμείς υπερήφανοι μαζί με εσάς και για εσάς.

Επιπλέον, ο χρόνος υπογραφής της παρούσας συμφωνίας είναι κάτι περισσότερο από συμβολικός: Συμπίπτει με την επέτειο της απόφασης του Γενικού Συνεδρίου της Μπουκοβίνα να ενώσει την περιοχή της Μπουκοβίνα με (το τότε Βασίλειο) της Ρουμανίας. Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός.

Γνωρίζουμε τις ανεκπλήρωτες εθνικές προσδοκίες σας. Έχουμε παρόμοιες»….

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εισβολή του 1974 και την κατοχή του Δήμου Καραβά, την προσφυγοποίηση και την κατοχή του Καραβά και του 37,8 % της Κύπρου από τα Τουρκικά στρατεύματα. Εξήγησε τις συνέπειες της κατοχής και κατέληξε:

«Η Συμφωνία Αδελφοποίησης θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, να βρούμε κοινά στοιχεία και να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε επισκέψεις μεταξύ των δύο πόλεων μας, να οργανώσουμε εκθέσεις, όπως αυτή που διοργανώσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εδώ το 2019, και να προωθήσουμε τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις τόσο της Κύπρου όσο και της Ρουμανίας.

Όπως σημειώνουμε στη Συμφωνία Αδελφοποίησης, η σχέση μεταξύ των δύο Δήμων θα βασίζεται στην αμοιβαία φιλία, τη συνεργασία και το σεβασμό της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Μέσω αυτής της αδελφοποίησης, οι δύο πόλεις θα προωθήσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συνεργαστούμε προς όφελος και ευημερία των πολιτών μας».

Ακολούθησε ανταλλαγή ενθυμημάτων και μέσα σε μια πραγματική και αδελφική ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Της υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε, σε άλλη αίθουσα του Δημαρχείου συνεδρία των τεσσάρων Δημάρχων με την παρουσία των συνοδών τους. Ο Δήμαρχος της Suceava  κ. Ion Lungu παρουσίασε μικρής διάρκειας φιλμ με το έργο, τις δραστηριότητες και τα νέα προγράμματα που στοχεύει να υλοποιήσει. O Δήμαρχος Καραβά, έκανε μια σύντομη περιγραφή της κατεχομένης πόλης του Καραβά και του δόθηκε η άδεια, κατ΄ εξαίρεση, να προβάλει ένα σύντομο φιλμ για τον Καραβά, που άφησε ευδιάκριτα, τις καλύτερες και πιο συγκινητικές εντυπώσεις.

Αμέσως μετά την πιο πάνω συνεδρία και πριν την υπογραφή του πρωτοκόλλου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου Δημάρχου της Suceava Ferdinand, Cavaler De Loges. Ήταν μια μαζική εκδήλωση με την παρουσία της φιλαρμονικής της αστυνομίας, Εκπροσώπων της Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του ιερατείου, βουλευτών διαφόρων κομμάτων και πλήθος κόσμου. Να σημειώσουμε πως σε όλες τις προσφωνήσεις γινόταν αναφορά και καλωσόρισμα στον Δήμο Καραβά.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάβανε επίσης επίσκεψη στο ιστορικό κάστρο της πόλης, το οποίο έχει αναστηλωθεί και αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής, επίσκεψη στη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης από την ξυλεία που παράγει η περιοχή και το άναμμα των χριστουγεννιάτικων φώτων στην πλατεία της πόλης,  η οποία ήταν εντυπωσιακά στολισμένη με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, μουσική και περίπτερα που διέθεταν παραδοσιακά και άλλα προϊόντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε επισκέψεις στα ορθόδοξα μοναστήρια της περιοχής κτισμένα τον 15ον αιώνα από τον ηγεμόνα Στέφανο τον Μεγάλο, τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους και προστατεύονται από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά,. Είναι πραγματικά αριστουργήματα αγιογραφίας και καλύπτουν όλες τις επιφάνειες των τοίχων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά με παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού, της Παναγίας, των Αποστόλων. Το εκπληκτικότερο όμως είναι η εικονογράφησή τους με τους Έλληνες  φιλοσόφους, όπως τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και άλλους. Η αντιπροσωπεία είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το μουσείο του αυγού και επίσης να απολαύσει την παραδοσιακή μουσική και χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου, καθώς και τα τοπικά εδέσματα της Μπουκοβίνα.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής στη Suceava, και σε όλες ανεξαίρετα τις δραστηριότητες, τους εκπροσώπους του Δήμου Καραβά συνόδευαν οι ήδη γνώριμοι φίλοι από την σχέση με την  UNESCO Ρουμανίας, Mariana Milici με τον σύζυγό της  Dan Milici, πρόεδρο του τοπικού συλλόγου «Κύκνος», και τον αντιπρόεδρο Victor Sutac. Η σχέση γνωριμίας μέσω της UNESCO  μεταξύ των Ρουμάνων και Κυπρίων  αναπτύχθηκε σε μια θερμή φιλία με κοινές αξίες, προσδοκίες και οράματα. Στα δύο χρόνια συνεργασίας που πέρασαν δημιουργήθηκαν στενότεροι δεσμοί, οι οποίοι θα ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο με την αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Αφού γνώρισε και έζησε, στο σύντομο αυτό διάστημα, τη φιλοξενία, τη ζεστασιά, την αγάπη και την αδελφοσύνη, σε όλο το μεγαλείο της, η αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά έφυγε κατασυγκινημένη με τη σκέψη και την προσδοκία να ανταποδώσει, στο μέτρο των δυνάμεων της, στην Κύπρο.

Στο Βουκουρέστι είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Πέτρο Κέστορα, που φιλοξένησε τους εκπροσώπους του Δήμου Καραβά. Ενημερώθηκε για τη διδυμοποίηση, αλλά και ευρύτερα για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου, τον αγώνα, τους στόχους και επιδιώξεις του. Υποσχέθηκε πως θα φροντίσει να μάθει σε ποιο χώρο θα μπορούσε να διοργανωθεί έκθεση για τον Καραβά στο Βουκουρέστι.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου με την Ρουμάνα φιλέλληνα και ελληνομαθή κ. Ελένα Λάζαρ. Η Ελένα Λάζαρ, μιλά άπταιστα τα ελληνικά, αφού σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, έχει δικό της εκδοτικό οίκο και έχει μεταφράσει από τα ελληνικά στα ρουμανικά και αντιστρόφως δεκάδες Έλληνες συγγραφείς και εκατοντάδες ελληνικά βιβλία. Μεταξύ αυτών έχει ασχοληθεί με Κύπριους ποιητές και συγγραφείς. Έχει διατελέσει δύο φορές «Πρέσβειρα του Ελληνισμού» και τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία και προσωπικά από τον ίδιο τον Έλληνα Πρόεδρο για την προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και ευρύτερα στον Ελληνισμό. Είναι μια σεμνή γυναίκα που εργάζεται 12 ώρες το 24ώρο. Πρόσφατα έχει μεταφράσει το βιβλίο του Κύπριου Περικλή Μιχαηλίδη από τη Λεμεσό,  «Στοιχειώδης Τοπογραφία ή Πολιτική Γεωγραφία της Νήσου Κύπρου» που γράφτηκε το 1887. Μέσα σε αυτό το βιβλίο-θησαυρό γίνεται μια από τις πρώτες αναφορές στον Καραβά ως “κώμη” με Δημαρχείο, κωμοδικείο και σχολεία αρρένων και θηλέων. Η αναφορά της κ. Λάζαρ ότι η Ρουμανία υπήρξε και ονομάζεται «Η μεγάλη Ελλάδα του Βορρά» (Magna Grecia of North ) επισημαίνει το μέγεθος της Ελληνικής διασποράς και άνθισης του Ελληνισμού στη χώρα αυτή.

Κοινή διαπίστωση πως η διδυμοποίηση αυτή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Ο Καραβάς έγινε γνωστός σε πολλά, αξιόλογα και διακεκριμένα άτομα. Ο Καραβάς θα ζει πλέον ως αδελφός Δήμος σε μια πόλη, που στην περιοχή της είναι το κέντρο του Πολιτισμού, της Ορθοδοξίας, της φιλίας, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης.