Κηδεία Στέλιου Κίρκου – 1.11.13

Επικήδειος Στέλιου Κύρκου

1/11/13

Είναι με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό που αποχαιρετούμε το Στέλιο Κύρκο, ένα ξεχωριστό μέλος της κοινωνίας του Καραβά και του Παλιόσοφου με μια πλούσια κοινωνική προσφορά.

Ο αξέχαστός μας Στέλιος γεννήθηκε στον Καραβά το 1923. Γονείς του η Αναστασία και ο Κώστας Τζίρκος. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Αδέλφια του ο Χρίστος και ο Γιώργος οι οποίοι μας έφυγαν πριν μερικά χρόνια από τη ζωή. Και ενώ ο αγαπητός Στέλιος βρισκόταν στην ηλικία των 10 χρονών η οικογένεια χάνει τον πατέρα και όλο το βάρος μετατοπίζεται στη μητέρα του Αναστασία. «Ανάστα» όπως τη ξέρανε οι πιο πολλοί Καραβιώτες. Με μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση εργατικότητας και θέλησης να ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής η αξέχαστή μας Αναστασία δεν δίσταζε να οργώνει με το άροτρο και τα βόδια τη γη του Καραβά για να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της. Υπήρξε επίσης μια από τις καλύτερες υφάντριες του Καραβά. Αξέχαστες εικόνες μιας άλλης εποχής.

Ο αξέχαστός μας Στέλιος παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χαρίκλεια από το Σύσκληπο. Μετά το γάμο τους εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό χωριό του Καραβά, τον Παλιόσοφο όπου συνέβαλε με την προσφορά και το ενδιαφέρον του στην πρόοδο του όμορφου χωριού.

Υπηρέτησε στο χωριό για πολλά χρόνια από τη θέση του κοινοτάρχη. Διατηρούσε δε παράλληλα το μπακάλικο του στη νότια πλευρά της Παναγίας Ευαγγελίστρια στον Καραβά. Με το σεμνό του χαμόγελο, την τιμιότητά και την προσεγμένη προσέγγιση, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των Καραβιωτών και των κατοίκων των γύρω χωριών.

Στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59 ο αξέχαστος Στέλιος προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν κρυφός σύνδεσμος στον Καραβά αφού διακινείτο στο κατάστημά του μεταξύ άλλων η αλληλογραφία για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Πολυδιάστατη η προσφορά του γιατί πάνω από όλα ήξερε να ιεραρχεί τα ιδανικά και τις αξίες της ζωής. Σε καιρούς δύσκολους, την ίδια περίοδο όταν ο αδελφός του Χρίστος βγήκε αντάρτης στα βουνά, ο αξέχαστός μας Στέλιος ανέλαβε τη φροντίδα της οικογένειας του αδελφού του, προσφέροντας τρόφιμα και άλλη στήριξη αναδεικνύοντας με σεμνότητα και αθόρυβα τις αξίες της αδελφικής αλληλεγγύης και της στήριξης προς το συνάνθρωπο.

Ο τραγικός σταθμός της εισβολής του 1974 βρίσκει όλους μας να αναζητούμε νέους ορίζοντες δημιουργίας. Ο αξέχαστός μας Στέλιος με τη γυναίκα του βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στο χωρίο Έρημη και μετά στην Επισκοπή Λεμεσού.

Ένα νέο περιβάλλον στο οποίο τα νέα δεδομένα του έδωσαν τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τη γεωργία, τα χωράφια, τις λεμονιές, τις ελιές και οτιδήποτε άλλο γέμιζε τις ώρες του για να δίνει λύσεις στις βασικές απαιτήσεις της ζωής.

Για όλο το χρονικό διάστημα μετά την εισβολή μέχρι πριν λίγα χρόνια εξακολουθούσε να είναι ο κοινοτάρχης του χωριού Παλιόσοφος. Επεδίωκε πάντα να έχει μια στενή επαφή με τους σκορπισμένους κατοίκους του χωριού και να δίνει με τις πολύτιμες συμβουλές του ηθική στήριξη και βοήθεια.

Σε όλη τη διαδρομή του στο στίβο της ζωής, ο αξέχαστός μας Στέλιος ξεχώριζε για τον ακέραιο χαρακτήρα του, για τις αρχές του, την τιμιότητά του, την ταπεινοφροσύνη και την αλληλεγγύη που πάντα έδειχνε προς το συνάνθρωπο του.

Τον αποχαιρετούμε με ένα ψηλό αίσθημα περηφάνιας για τα όσα έχει προσφέρει με αφοσίωση στην οικογένειά του, στην κοινωνία του Καραβά και του Παλιόσοφου, στην εκκλησία και στην πατρίδα. Και είναι όλα μαζί πολύτιμες ψηφίδες ζωής που θα καθοδηγούν εμάς τους νεότερους στη δύσκολη αποστολή μας.

Εκ μέρους του Δήμου Καραβά εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τις ευχαριστίες μας για την εισήγηση να γίνουν εισφορές για το Ταμείο Ευημερίας Καραβιωτών. Μια ενέργεια που αντικατοπτρίζει την μεγάλη ευαισθησία που είχε ο αξέχαστος μας Στέλιος προς το δυσπραγούντα συνάνθρωπό του.

Αιωνία και φωτεινή θα παραμείνει η μνήμη του στις καρδιές όλων μας.

Γιάννης Παπαϊωάννου
Δήμαρχος Καραβά