Εκδήλωση αποδήμων Καραβιωτών στο Royal Hall, Λευκωσία – 31.8.2021

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, στο Royal Hall στη Λευκωσία, εκδήλωση για τους απόδημους Καραβιώτες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Καραβά και είχε σκοπό την υποδοχή των αποδήμων Καραβιωτών που βρίσκονται στην Κύπρο και  τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και των Σωματείων των απόδημων Καραβιωτών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά κ. Νίκο Χατζηστεφάνου και χαιρετισμό από τον κ. Νίκο Παπαπέτρου, Αντιδήμαρχο Καραβά.  Ακολούθησε χαιρετισμός του Σωματείου «Λάμπουσα» Αμερικής τον οποίο μετέφερε ο κ. Κρις Χριστοδούλου, Πρόεδρος «Παγκύπριου» Κύπρου και αντιφώνηση από τον κ. Σάββα Παυλίδη, Πρόεδρο Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ. Βρετανίας.

Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου ανέφερε «…Με  μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω απόψε στην απέριττη αυτή συνάντηση που οργανώνει προς τιμή σας ο Δήμος Καραβά στην προσφυγιά.  Οι Απόδημοι  είναι πάντα στην καρδιά μας και όπου κι αν βρισκόμαστε θα σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε…».  Στη συνέχεια μετέφερε τους χαιρετισμούς της Προέδρου του Σωματείου «Λάμπουσας» Μελβούρνης κ. Ελευθερίας Χατζηστεφάνου και του τέως Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αμερικής κ. Κωστάκη Τσέντα, που βρίσκεται στην Κύπρου με τον Γερουσιαστή Robert Menedez.

Ο Αντιδήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Παπαπέτρου, μεταξύ άλλων ανέφερε «Μέσα από την σημερινή συγκέντρωση, θα αναπολήσουμε τον Καραβά μας και θα ανανεώσουμε τους αδελφικούς δεσμούς που μας ενώνουν.  Ο Δήμος Καραβά χαιρετίζει με ξεχωριστή ικανοποίηση την παρουσία σας και μέσα στα πλαίσια της αποστολής του θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για να ενδυναμωθούν οι δραστηριότητες των Καραβιωτών τόσο στην Κύπρο  όσο και των αποδήμων μας στο εξωτερικό».

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων των αποδήμων έστειλαν τους χαιρετισμούς τους και παρουσίασαν την δράση των Σωματείων τους.  Ευχαρίστησαν τον Δήμο Καραβά για την συγκινητική αυτή εκδήλωση και την ευκαιρία που τους δόθηκε να συναντήσουν συγγενείς και φίλους.

Ο κ. Κρις Χριστοδούλου μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του ως Πρόεδρος του «Παγκύπριου» Συνδέμσου Αμερικής (Παράρτημα Κύπρου), αλλά και του κ. Σταύρου Καμηλάρη, Πρόεδρου του Σωματείου «Λάμπουσα» Αμερικής.  Στο τέλος έδωσε ένα μήνυμα από τον κ. Φίλιπ Κρίστοφερ για το Κυπριακό: «Ο αγώνας συνεχίζεται.  Δεν πρέπει να τα βάλουμε κάτω».

Ο κ. Σάββας Παυλίδης στην αντιφώνηση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Θεωρούμε ειλικρινά πολύ χρήσιμες και σημαντικές αυτές τις επαφές μεταξύ μας.  Ιδιαίτερα εμείς οι απόδημοι, που προερχόμαστε από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία κ.α. χώρες, νιώθουμε πραγματική συγκίνηση όταν σμίγουμε μαζί σας, εσάς τους συντοπίτες και πρόσφυγες συγγενείς και συγχωριανούς μας.  Την ίδια στιγμή απερίγραπτη είναι η συναισθηματική μας φόρτιση όταν συναντιόμαστε και συνεργαζόμαστε με συμπατριώτες μας απόδημους μέσω των προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων μας στο εξωτερικό.»

Στην εκδήλωση εκτός των προαναφερθέντων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ο τέως Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά, η Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Καραβά κ. Ανδρούλα Ασσιώτου, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας κ. Ελένη Κολιού και ο Πρόεδρος του ΕΠΟΚ κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης.  Παρευρέθηκαν επίσης πολλοί απόδημοι Καραβιώτες, μέλη των Δ.Σ. των Οργανωμένων συνόλων του Καραβά και πολλοί Καραβιώτες πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα διανθίστηκε με παρουσίαση σύντομου φιλμ «Αφιέρωμα στον Καραβά» υπό τους ήχους του τραγουδιού «Δρόμοι Παλιοί».  Το φιλμ είναι παραγωγή του Δήμου Καραβά και γυρίστηκε από τους Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Χαράλαμπο Μελαχρινό.

Στη συνέχεια έγινε απονομή αναμνηστικών σε όλους τους απόδημους Καραβιώτες οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ακολούθησε δείπνο προς τιμή τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία η Δημοτική Σύμβουλος κ. Χρυσάνθη Επιφανίου.