Παρουσίαση του συγγραφικού έργου της Ελένης Παπαδημητρίου – 8 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση «Παρουσίαση του συγγραφικού έργου της Ελένης Παπαδημητρίου»


Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011


Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Εν Τύποις, διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση παρουσίασης του συγγραφικού έργου της Καραβιώτισσας συγγραφέα, Ελένης Παπαδημητρίου.


Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011 στο Οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών στο Στρόβολο μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα που ξαναζωντάνευε τη λαϊκή τέχνη και παράδοση των κατεχόμενων τόπων μας.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλία με προβολή διαφανειών από το Δήμαρχο Καραβά κ. Γιάννη Παπαϊωάννου με θέμα το συγγραφικό έργο της κ. Ελένης Παπαδημητρίου και χαιρετισμό από την κ. Βούλα Κόκκινου, διευθύντρια των εκδόσεων Εν Τύποις. Ακολούθησε παρουσίαση των δύο τελευταίων βιβλίων της συγγραφέα, με τίτλο «Λαϊκή Ζωγραφική, εγχάραξη και γλυπτική» και «Λιθανάγλυφα της Κύπρου» το οποίο κυκλοφόρησε μόλις χθες. Οι παρουσιάσεις των βιβλίων έγιναν από την κ. Ελένη Νικήτα, Ιστορικό Τέχνης, πρώην Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την κ. Χρυσόθεμη Χατζηπαναγή, φιλόλογο-συγγραφέα αντίστοιχα. Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε η Αντιδήμαρχος Καραβά κα. Μάρω Χατζηστεφάνου.










   

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου επιδίδει τιμητική πλακέτα στη συγγραφέα Ελένη Παπαδημητρίου


Αναμνηστική φωτογραφία από τις απονομές. Από αριστερά ο Δήμαρχος Καραβά, η κα. Ελένη Νικήτα, η συγγραφέας Ελένη Παπαδημητρίου και η κα. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή


Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες Καραβά» από το φωτογραφικό αρχείο της κ. Ελένης Παπαδημητρίου καθώς και δείγματα υφαντών από το αρχείο της για τα οποία γίνεται αναφορά στα βιβλία της.


Η Ελένη Παπαδημητρίου έχει εκδώσει συνολικά δέκα βιβλία μέχρι σήμερα με κύριο άξονα αναφορά τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τη λαϊκή τέχνη του τόπου μας. Η συγγραφέας πήρε πτυχίο της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Νεώτερο Τμήμα (1978) και ανακηρύχτηκε διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστημίου στην Ιστορία-Αρχαιολογία (Τμήμα Λαογραφίας και Νεώτερης Ιστορίας 1990). Εκπαιδεύτηκε στο Εθνογραφικό Τμήμα του Βρετανικού Μουσείου στη Μουσειολογία και Εθνογραφία. Εργάστηκε ως επιμελήτρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, της εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (1966-1974). Διετέλεσε ως υπεύθυνη του τομέα υφαντικής και αρχείου τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας (1975-1989). Από το 1991-2003 υπηρέτησε ως Πολιτιστικός Λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Από το 2003-2007 διετέλεσε διευθύντρια του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου.










   

Μέρος του  συγγραφικού έργου της Ελένης Παπαδημητρίου. Από αριστερά ο Δήμαρχος Καραβά, στο κέντρο η συγγραφέας και αριστερά η διευθύντρια του Εκδοτικού Οίκου «Εν Τύποις» κα. Βούλα Κόκκινου


Από την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μνήμες Καραβά» από το φωτογραφικό αρχείο της κ. Ελένης Παπαδημητρίου


Η Καραβιώτισσα συγγραφέας Ελένη Παπαδημητρίου τιμά τον Καραβά με το εξαίρετο συγγραφικό της έργο το οποίο είναι πολυδιάστατο με κύριο άξονα αναφοράς και καταγραφής ιστορικών πληροφοριών που συνδέονται με τη λαϊκή τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.


Στη δική της αντιφώνηση η συγγραφέας μετά την επίδοση τιμητικού ενθυμήματος από το Δήμαρχο Καραβά, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


«Η απώλεια του Καραβά μας το τραγικό καλοκαίρι του 1974, σημάδεψε βαθιά την κατοπινή μας ζωή. Χάσαμε το πιο ακριβό κομμάτι της καρδιάς μας, τη μαγεία των παιδικών μας χρόνων. Βιώσαμε τον πόλεμο, το ξεριζωμό, την αποξένωση, ζήσαμε τον πόνο και τις δυσκολίες του πρόσφυγα. Να μην έχεις τόπο, να μη ξέρεις που είναι ο συγγενής, ο φίλος, ο γείτονας. Θρηνήσαμε λεβέντες, σκοτωμένους και αγνοούμενους. Γυρίσαμε στον Καραβά το 2003 κάτω από συνθήκες που δεν επιθυμούσαμε. Για να βρούμε με σπαραγμό ένα χωριό με άλλο όνομα, με ανθρώπους και φωνές ξένες στους δρόμους και τα σπίτια μας, τα περιβόλια, οι κήποι μας ξεριζωμένα, το κοιμητήριο ρημαγμένο. Αναζήτησα και φωτογράφισα τα απομεινάρια των τεχνών μας που αποτελούν αντικείμενα παράνομου εμπορίου, όσα διασώθηκαν από τη σύληση και την καταστροφή. Ωστόσο, μέσα στη αλλοτρίωση και την απώλεια, η θάλασσα, το βουνό, τα αγριολούλουδα, η φύση παραμένουν ανίκητα. Με την αίσθηση αυτή, τις εικόνες και τις αναμνήσεις μας, παρακαλώ να αντέξουμε για να αξιωθούμε να ζήσουμε την καλή επιστροφή στο λιμάνι μας, τον Καραβά».










   

 Στιγμιότυπο από την αντιφώνηση της συγγραφέα Ελένης Παπαδημητρίου


 Αναμνηστική φωτογραφία της Ελένης Παπαδημητρίου με την οικογένειά της