Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Φερβολιτέ Δήμου Καραβά – 27 Οκτωβρίου 2023

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, το Διεθνές Συνέδριο «Φερβολιτέ» που διοργάνωσε ο Δήμος Καραβά, με την συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η ολοήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων Royal Hall στη Λευκωσία και τελούσε υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, η Βουλευτής Κερύνειας Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ Έλενα Λυμπουρή, ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας Διαμαντής Σπυρίδων, η Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου, η Αντιδήμαρχος Λαπήθου Σούλα Μούρεττου, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας Μαρία Αναξαγόρα, η πρώην Βουλευτής Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, οι Πρόεδροι του Ερυθρού Σταυρού Κερύνειας, του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, της Χορωδίας «Η Φωνή της Κερύνειας», της Σχολικής Εφορείας Λαπήθου, Κοινοτάρχες και πλήθος Καραβιώτισσες.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου, χαιρετισμό από την Υφυπουργό Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου και προβολή του ντοκιμαντέρ «Φερβολιτές – παραδοσιακό είδος δαντέλας του Καραβά», παραγωγής Δήμου Καραβά, σε έρευνα-σκηνοθεσία Πέτρου Πετρίδη.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καραβά καλωσόρισε τους παρόντες και αναφέρθηκε σε συντομία στην ιστορία του φερβολιτέ και την ανάπτυξή του στον Καραβά και πρόσθεσε ότι «[…] με την πρωτοβουλία του Δήμου Καραβά να εντάξουμε τη δαντέλλα μας στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έχουμε ανάγει τον φερβολιτέ ως το πολιτιστικό σήμα κατατεθέν του Καραβά.

Είναι για μας ένα ανεκτίμητο κομμάτι από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Μας ενώνει με το παρελθόν, το συνδέει με το παρόν.  Ιδιαίτερα τα δίσεχτα χρόνια που ζούμε στην προσφυγιά, μακριά από τη γη του Καραβά, ο φερβολιτές στα χέρια της κάθε Καραβιώτισσας είναι η μαστοριά να  δημιουργεί φεγγάρια και  λουλούδια, πλεγμένα  στα δάκτυλά – σχήματα που της θυμίζουν τα αληθινά λουλούδια, εκείνα που πότιζε  στις γλάστρες της, στις δροσερές αυλές, που άφησε  πίσω της. Είναι η τέχνη που κρατά τον Καραβά ζωντανό».

Μίλησε στη συνέχεια για τις επιδιώξεις του Δήμου Καραβά για τον φερβολιτέ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «[…] ο Δήμος Καραβά επιδιώκει την προβολή της τέχνης του φερβολιτέ σε Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν σχέση με τον φερβολιτέ. Σκοπός του Δήμου μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φερβολιτέ, στο οποίο να συμμετέχουν Σύνδεσμοι και Οργανώσεις από διάφορες χώρες που ασχολούνται με την κατασκευή της δαντέλας αυτής. Μέσω του Δικτύου επιδιώκουμε να προβάλουμε διεθνώς την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και να ενισχύσουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις με τις χώρες αυτές.

Και βέβαια – δεν το κρύβουμε, ούτε και το κρύψαμε ποτέ –  απώτερος σκοπός μας είναι η προώθηση του Εθνικού μας θέματος».

Τέλος ευχαρίστησε θερμά ονομαστικά όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου, ιδιαίτερα το Υφυπουργείο Πολιτισμού και την Υφυπουργό Βασιλική Κασσιανίδου για όλα όσα προσφέρει το Υφυπουργείο στον Δήμο Καραβά.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Διανύουμε κοντά μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή. 49 χρόνια και καρτερούμε ακόμα την πολυπόθητη επιστροφή, μέσα από την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση, η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα διαμορφώνει για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου συνθήκες ειρήνης, προοπτικής και ευημερίας.

Σε αυτές τις στιγμές, η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας. Διοργανώσεις όπως η σημερινή υπενθυμίζουν πως η προβολή και η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στη λησμονιά, μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων μας.

Αισθάνομαι την υποχρέωση, καταλήγοντας, να ευχαριστήσω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή διοργάνωση του Συνεδρίου, όπως επίσης και τους εισηγητές του. Να δώσω τα συγχαρητήριά μας στον Δήμο Καραβά, βεβαίως, που έχει εντάξει τη δαντέλα «Φερβολιτές» στον κατάλογο της UNESCO ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο αλλά και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αξίζουν και για το ζήλο με τον οποίο εργάζονται για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του Καραβά, αλλά και επειδή συνεχίζουν ακούραστα να διατηρούν ακατάλυτους τους δεσμούς με τη γενέθλια γη τους».

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος έγιναν ανακοινώσεις κατά σειράν από την Φιλόλογο- Ερευνήτρια Πίτσα Χαρμαντά – Πρωτοπαπά, με θέμα «Ο φερβολιτές της Κύπρου». Ακολούθησε ανακοίνωση από την Πολιτιστική Σύμβουλο στη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών στο Παρίσι Αγγέλα Jourdan, με θέμα «Το Φριβολιτέ στη Γαλλία, μια διαχρονική δαντέλα». Το μέλος του Γαλλικού Συνδέσμου Φερβολιτέ Pascale Provost μίλησε με θέμα «Το Κέντρο Εκπαίδευσης Δαντέλας με Κοπανέλι – Το Ινστιτούτο Έρευνας Καινοτομίας Ανάπτυξης των Κλωστοϋφαντουργικών Τεχνών του Puy En Velay, Γαλλίας». Ακολούθησε μουσική παρένθεση με το τραγούδι «Ύμνος του Καραβά» σε στίχους Δημήτρη Κοζάκου και μουσική Μάριου Χαραλαμπίδη και ακολούθως η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυπρίων Ιταλίας «ΝΗΜΑ» Αλεξάνδρα Ζαμπά ανάπτυξε το θέμα «Η βαρύτητα της ύπαρξης και η ελαφρότητα της δαντέλας φερβολιτέ. Μια άλλη πρόσληψη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, ανέπτυξε το θέμα «Η Διαφύλαξη της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμη ανάπτυξη. Το παράδειγμα των δράσεων του Δήμου Καραβά για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της ζώσας πολιτιστικής κληρονομιάς του φερβολιτέ» και τέλος ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου μίλησε με θέμα «Στόχοι και δράσεις του Δήμου Καραβά για τον φερβολιτέ». Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με ανακεφαλαίωση- συμπεράσματα από τη Γραμματέα του Συνεδρίου Πίτσα Χαρμαντά Πρωτοπαπά.

Μετά το γεύμα που παρατέθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες του Συνεδρίου, ακολούθησαν επιδείξεις και εργαστήρια φερβολιτέ από τεχνίτριες της Κύπρου και της Γαλλίας. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσία της διάσημης τεχνίτριας φερβολιτέ κ. Edwige Renaudin, η οποία εντυπωσίασε με τις τεχνικές που επέδειξε και τα πολύτιμα είδη φερβολιτέ που έφερε μαζί της. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον φιλόξενο χώρο του Royal Hall υπήρχε έκθεση φερβολιτέ από τις χώρες που συμμετείχαν, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου παρουσίασαν η Χρυσάνθη Επιφανίου, Δημοτική Σύμβουλος Καραβά και η Τάνια Κολιού – Γεωργίου, Μέλος του Δ.Σ. του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς».

Ο Δήμος Καραβά εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Υφυπουργείου Πολιτισμού για την οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, στις επιστημονικές συνεργάτιδες για τις ανακοινώσεις τους, σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του Συνεδρίου, καθώς και σε όλες τις τεχνίτριες φερβολιτές που συμμετείχαν με έργα τους στην έκθεση που διοργανώθηκε.