Διάλεξη «Η Γενετική κληρονομιά των Κυπρίων» από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δέλτα – 6.10.2020

Ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οργάνωσε διάλεξη με θέμα «Η Γενετική Κληρονομιά των Κυπρίων».  Η διάλεξη δόθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, 2020 στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.  Ομιλητής, ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Δέλτας, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Cy – Biobank.

Τον Κωνσταντίνο Δέλτα παρουσίασε στο ακροατήριο ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών κ. Ανδρέα Χαραλάμπους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δέλτας ανάπτυξε με πολλές λεπτομέρειες την γενετική ιστορία των Κυπρίων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.  Παρουσίασε πώς αυτή επηρεάστηκε μέσα στους αιώνες από τους ξένους εισβολείς αλλά και από το μεταναστευτικό κλίμα της σύγχρονης εποχής.  Ανάλυσε πώς διάφορες ασθένειες επίδρασαν και άλλαξαν την γενετική ιστορία των  Κυπρίων.   Καθ’ όλη την διάλεξη ο καθηγητής εμπλούτισε την διάλεξη του με την παρουσίαση φωτεινών διαφανειών, οι κάνοντας έτσι το θέμα πιο κατανοητό στους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια της διάλεξης ο καθηγητής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την παγκύπρια εκστρατεία δοτών την οποία διεξάγει η Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια της συλλογής βιολογικού υλικού.  Όπως ανέφερε, η εκστρατεία εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος ΜΙΤΟΣ-1 και στοχεύει στη σε βάθος ανάλυση του DNA των Κυπρίων με σκοπό να εντοπισθούν ιδιαιτερότητες και μεταλλάξεις στο κυπριακό DNA που ευθύνονται για διάφορες σπάνιες παθήσεις.  Απηύθυνε έκκληση στους παρευρισκόμενους, όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό.

Μετά το τέλος της διάλεξης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις και διευκρινήσεις στον κ. Κωνσταντίνο Δέλτα.

Ο Δήμαρχος Καραβά και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών Νίκος Χατζηστεφάνου ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντίνο Δέλτα  για την πρωτοβουλία του να συμβάλει στις δραστηριότητες του Δήμου Καραβά και τον συγχάρηκε για την έρευνα και τις επιτυχίες του ίδιου και της επιστημονικής του ομάδας.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, στην αυλή του οικήματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν, να ανταλλάξουν απόψεις.