Αφιέρωμα στους κατεχόμενους Δήμους, Αθήνα – 12.5.16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εκδήλωση «Αφιέρωμα στους κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου»


Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας «Σπίτι της Κύπρου»


Αθήνα, 12 Μαΐου 2016


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στους Κατεχόμενους Δήμους της Κύπρου.


Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και περιελάμβανε χαιρετισμό από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κενεβέζο και ομιλίες από τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Νικόλαο Κονομή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Κύπρου κ. Αλέξη Γαλανό.


Στην αποστολή της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, ο Δήμαρχος Μόρφου, κ. Χαράλαμπος Πίττας, ο Δήμαρχος Κυθρέας, Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Δήμαρχος Καραβά κ. Γιάννης Παπαϊωάννου και ο Δήμαρχος Ακανθούς κ. Σάββας Σαββίδης.


Στον χαιρετισμό του ο κ. Κενεβέζος υπογράμμισε τη σημασία του διαχρονικού έργου της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομίας Κύπρου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της Ελλαδικής και διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την καταστροφή και τη λεηλασία των μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και την ανάδειξη της νομικής πτυχής του θέματος για την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων.


Ο κ. Κονομής μίλησε για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, ιδιαίτερα τα μνημεία και τα έργα τέχνης με τον περίγυρό τους, που αντιπροσωπεύουν την πνευματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δημιούργησε. Αντιπροσωπεύει μια καλλιτεχνική παραγωγή που βρίσκεται σε σταυροδρόμι-κλειδί της ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί χωνευτήρι διαφόρων πολιτισμών, ένα αναπόσπαστο μέρος μελέτης για όλες τις περιόδους της ιστορίας. Ο πολιτισμός μιας χώρας ανήκει, όπως ανέφερε, σε όλους τους κατοίκους της. Ό,τι λεηλατείται και καταστρέφεται σήμερα στην Κύπρο, ανήκει εξίσου σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Συνεπώς η διάσωσή της πρέπει να είναι μέλημα όλων των κατοίκων της.















Άποψη από την εκδήλωση


Από την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την
καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς


Στην ομιλία του ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε στις δράσεις και τον αγώνα της Επιτροπής, μετά από 42 χρόνια για την απόδοση δικαιοσύνης στην Κύπρο και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση, των Δημάρχων των εννέα Κατεχομένων πόλεων, είναι να καταφέρουν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό των πόλεών τους αναλλοίωτο παρά την προσφυγιά, να διατηρούν τους δεσμούς ανάμεσα στους δημότες τους και τους Δήμους, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στη γη τους.


Στη συνέχεια, προβλήθηκε ταινία για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Νίκου Μαλιάρα.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.  Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Επιστημονική έρευνα και κείμενα για την έκθεση φωτογραφίας: Δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και Δρ. Ανδρέας Φούλιας. Γενικός συντονισμός έκθεσης: Γιάννης Παπαϊωάννου, Δήμαρχος Καραβά.


Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 27 Μαΐου 2016.