Ανακοίνωση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων για την Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων του ΟΗΕ – 20.6.2024

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, όπως την έχει ορίσει για τις 20 Ιουνίου κάθε χρόνο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στέλνει μήνυμα ελπίδας, δύναμης και συμπαράστασης στους απανταχού ξεριζωμένους και κατατρεγμένους ανθρώπους. Οι αλλεπάλληλες ανθρωπιστικές κρίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη στην περιοχή μας και όχι μόνο, ξύνουν και τις δικές μας πληγές, ξυπνώντας τις μνήμες του δικού μας βίαιου ξεριζωμού το 1974 μετά την τουρκική εισβολή και έκτοτε κατοχή του βόρειου τμήματος της πατρίδας μας.

Αυτή τη μέρα, η Επιτροπή στρέφει ειδικά την σκέψη της στο μαρτυρικό προσφυγικό κόσμο της Κύπρου, που για μισό αιώνα τώρα μετά το μαύρο καλοκαίρι του 1974, δεν έχει πάψει να αγωνίζεται καρτερικά για ελευθερία και επιστροφή στην πατρώα γη.   Ο Κύπριος εκτοπισμένος γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο της στέρησης της γης του, του σπιτιού του, της γειτονιάς του, του χωριού και της πόλης του! Προσμένει καρτερικά την ευλογημένη ημέρα του γυρισμού. Ο πόθος παραμένει άσβεστος. Πολλοί έφυγαν με τον καημό της προσφυγιάς όμως αυτοί που μένουν δεν πρέπει να πάψουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση.

Το δικαίωμα να ζει και να απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος το σπίτι και την περιουσία του σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και ασφάλειας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο από αναρίθμητες διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις. Αποτελεί επίσης αδιαπραγμάτευτη ελευθερία για κάθε Ευρωπαίο πολίτη και δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι Κύπριοι δεν αποτελούν Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα, ελευθερίες και υποχρεώσεις όπως και οι υπόλοιποι.

Η  Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων θα ανανεώσει τη σύνθεσή της μέσα στις επόμενες μέρες με ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημάρχων από 1.7.2024. Ο στόχος και ο σκοπός της όμως παραμένει ο ίδιος και δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στην προμετωπίδα των προσπαθειών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τα δίκαια της ολότητας του κυπριακού λαού, όπως αρμόζει και στην ιδιότητά μας ως Ευρωπαίων πολιτών!

Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων

20 Ιουνίου 2024