Συνάντηση Δημάρχου Καραβά με την Πολιτιστική Σύμβουλο για την Κύπρο στη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών στο Παρίσι

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση του δημάρχου Καραβά  Νίκου Χατζηστεφάνου με την Πολιτιστική Σύμβουλο στη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών στο Παρίσι Αγγέλα Μικάλλου Jourdan και τον σύζυγό της, οι οποίοι βρισκόταν υπηρεσιακά στην Κύπρο τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η κ. Αγγέλα Μικάλλου Jourdan, αποτελεί πολύτιμο σύνδεσμο μεταξύ του Δήμου Καραβά και της Ένωσης Φερβολιτέ Γαλλίας, αφού είναι εκείνη που έφερε σε επαφή τον Δήμο Καραβά με την εν λόγω Ένωση, με απώτερο στόχο τη συνεργασία και προώθηση της δαντέλας «φερβολιτέ», ως κοινό στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας των δύο χωρών. Ήδη από το 2016, ο Δήμος Καραβά έχει εντάξει τον «φερβολιτέ» στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Κύπρου.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν επίσης η Καραβιωτισσα φιλόλογος/ερευνήτρια Καλλιόπη Χαρμαντά Πρωτοπαπά και η σύζυγος του Δημάρχου Μάρω Χατζηστεφάνου, δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους προβολής του φερβολιτέ στη Γαλλία και την ανάπτυξη πολιτιστικών συνεργασιών, οι οποίες θα συμβάλουν ταυτόχρονα στην προβολή του Κυπριακού προβλήματος και την τραγωδία της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Η κ. Αγγέλα Μικάλλου Jourdan γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σπούδασε Ξένες Γλώσσες και απέκτησε μεταξύ άλλων το πτυχίο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λυών Γαλλίας ως καθηγήτρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα ασχολείται με τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων Κυπρίων λογοτεχνών από τα Ελληνικά στα Γαλλικά, οι οποίες βραβεύθηκαν σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στη Γαλλία από το 1990 μέχρι σήμερα. Ως επιβράβευση της μεταφραστικής και συγγραφικής της δραστηριότητας έλαβε αργυρό μετάλλιο και δίπλωμα το 2008 και το médaille de vermeil 2013 από τη διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών – Arts Sciences Lettres, στο Παρίσι. Επίσης από τη Γαλλική Ομοσπονδία Λογοτεχνών APPEL έλαβε τιμητικές διακρίσεις στην κατηγορία Grand Prix de la Francophonie το 2015, 2016, 2018, 2019, με συγγράμματα σχετικά με τον Κυπριακό πολιτισμό. Από το 2000 είναι Πολιτιστική Σύμβουλος για την Κύπρο στη διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών – Arts Sciences Lettres, στο Παρίσι, η οποία βραβεύει επιφανής προσωπικότητες.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την κ. Jourdan για τη βοήθειά της, καθώς και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει για προώθηση της Κυπριακής Λογοτεχνίας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.