Συνάντηση Καραβιώτισσων υφαντριών Φερβολιτέ – 30.6.2020

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών συνάντηση Καραβιώτισσων υφαντριών Φερβολιτέ.  Στην συνάντηση παρευρέθηκαν περίπου 35 Καραβιώτισσες υφάντριες και μέλη της Επιτροπής Φερβολιτέ του Δήμου Καραβά.

Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, μεγαλύτερες και νεότερες υφάντριες του Καραβά είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τα μυστικά της τέχνης τους.

Ο Δήμαρχος Καραβά καλωσόρισε θερμά τις υφάντριες του φερβολιτέ και τους αφιέρωσε ένα σύντομο οδοιπορικό στην κατεχόμενη γη του Καραβά.  Στη συνέχεια τις ενημέρωσε για τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος Καραβά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών για την ανάδειξη της τέχνης του Φερβολιτέ.  Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων για την προβολή και διατήρηση της τέχνης αυτής.

Με πρόταση του Δημάρχου δημιουργήθηκε «Εργαστήρι Φερβολιτέ του Καραβά» στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι υφάντριες του φερβολιτέ που παρευρέθηκαν στη συνάντηση και όσες άλλες επιθυμούν.  Σκοπός είναι η διατήρηση ζωντανής της τέχνης του Φερβολιτέ, που αποτελεί στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.  Παράρτημα του εργαστηρίου θα λειτουργεί και στη Λεμεσό.  Υπεύθυνοι θα είναι στη Λευκωσία ο Δήμος Καραβά, τηλ. 22516937 και στη Λεμεσό ο  Πανίκος Στυλιανού, Κοινοτάρχης Έξω Γειτονιάς, και η σύζυγος του Νούλλα, τηλ. 99674274.

Στην συνέχεια της συνάντησης προβλήθηκε σύντομο φιλμ για τον Φερβολιτέ και προσφέρθηκαν ποτά και αλμυρά στις παρευρισκόμενες.

Στόχος του Δήμου Καραβά και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών είναι οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν για την καλύτερη ανάδειξη της τέχνης του Φερβολιτέ και την προβολή του Καραβά.  Ήδη έχει ορισθεί η επόμενη συνάντηση για την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 6.00 μ.μ., στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών.  Όλες όσες ενδιαφέρονται για τον φερβολιτέ, Καραβιώτισσες και μη, είναι ευπρόσδεκτες.