Συνεστίαση Καραβιωτών – 16.2.2020

Οι Καραβιώτες θυμήθηκαν τους κινηματογράφους, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφενεία και τις ταβέρνες τους

Σε μια εντυπωσιακή από πλευράς προσέλευσης εκδήλωση στο κέντρο ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ στην Αλάμπρα, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς», ο Δήμος Καραβά και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά, τίμησαν τους Καραβιώτες που είχαν συμβολή στην ψυχαγωγία των κατοίκων της κωμόπολης πριν το 1974.

Βραβεύτηκαν οι πρωτεργάτες της δημιουργία κινηματογράφου στον Καραβά, αδελφοί Πολυκάρπου, καθώς και οι μετέπειτα ιδιοκτήτες κινηματογράφου Μιχάλης Μιχαηλίδης (Μιχαλάς) και Πέτρος Κλωστρής, που με τις ταινίας που πρόβαλλαν ψυχαγωγούσαν, ενθουσίαζαν, συγκινούσαν μικρούς και μεγάλους Καραβιώτες για πολλά χρόνια

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο τελευταίο θερινό κινηματογράφο της κοινότητας, που ήταν τοποθετημένος στην ταράτσα του διώροφου κτηρίου του Δημαρχείου και δημιουργούσε μια μαγευτική ατμόσφαιρα που αποτελούσε πόλο έλξης για κινηματογραφόφιλους από όλη την επαρχία.

Τιμήθηκαν επίσης οι ζαχαροπλάστες του Καραβά και ξεχωριστά ο Κυριάκος Γιουτανής, που εφοδίαζε με τα γλυκίσματά του ολόκληρη την επαρχία, ενώ εκπαίδευσε στο επάγγελμα και αρκετούς νεότερους.

Ο κλάδος των καφενείων και εστίασης είχε την τιμητική του αφού, λόγω και του τουρισμού, πολλοί ήταν εκείνοι που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτόν. Τονίστηκε σχετικά η παρουσία δύο νέων Καραβιωτών, του Ηλία Απρή και του Νίκου Καραμάνου, που ήταν πρωτοπόροι στη δημιουργία Αγγλικού τύπου pub, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970.

Μεγάλο ενδιαφέρον προσέδωσε στην εκδήλωση η παρουσίαση των εστιατορίων, ταβερνών και καφενείων ανά δρόμο και το σύντομο βιογραφικό των ιδιοκτητών τους, με αναφορά στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του καθενός.

Την προσοχή των συμμετεχόντων τράβηξε η ιδιαίτερη αναφορά στους τέσσερεις μερακλήδες συγχωριανούς, με ειδικότητα στο ψήσιμο του «οφτού κλέφτικου», τους Κώστα Σπαθιά, Κώστα Κριό, Ανδρέα Κίττο και Γιάννη Πατσαλοσαββή.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου και ο Πρόεδρος του προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για τη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας και τη συνέχιση του αγώνα για επιστροφή και δικαίωση.