Ο 33ος Χορός του Λεμονιού – 23.11.19

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, στο κέντρο PAVILION Λευκωσία, για 33η συνεχή χρονιά, η παραδοσιακή εκδήλωση του Καραβά «Ο Χορός του Λεμονιού».  Διοργανωτές ήταν το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά, με την εκδήλωση να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καραβά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» Χριστόφορο Χριστοδουλίδη και τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου.

Ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου τόνισε πως η διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων της κατεχόμενης κωμόπολης ενισχύει την αποφασιστικότητα των Καραβιωτών για επιστροφή και δικαίωση.

Ο Δήμαρχος Καραβά τόνισε ότι ο Χορός που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο κέντρο «ΖΕΦΥΡΟΣ» στην παραλία του Καραβά, συνεχίζεται να διοργανώνεται κάθε χρόνο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν σωματεία και συνδέσμοι Καραβιωτών.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία.

Η εκδήλωση φέτος ήταν εντυπωσιακή από πλευράς συμμετοχών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 350 άτομα.  Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή της Νεολαίας που έδωσε μια ξεχωριστή ζωντάνια στο χορό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και Ακανθούς κ. Ελένη Χατζημιχαήλ.  Επίσης τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανωμένων συνόλων και οι Κοινοτάρχες του Καραβά..

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά και το παιδικό χορευτικό συγκρότημα που συγκίνησε και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και φέτος ο διαγωνισμός του Χορού του Λεμονιού, στον οποίο τα ζευγάρια χορεύουν με ένα λεμόνι στο μέτωπο.  Οι νικητές ήταν φέτος γνωστά ονόματα με πολλά χρόνια πείρας στο …άθλημα.  Το πρώτο βραβείο κέρδισε το ζεύγος Χριστόφορου και Φώφης Χριστοδουλίδου (ο Πρόεδρος του Σωματείου), το δεύτερο βραβείο ο Νίκος και Μάρω Χατζηστεφάνου (ο Δήμαρχος Καραβά) και το τρίτο ο Φραγκίσκος και Έλενα Χατζηφραγκίσκου (Αντιπρόεδρος του Σωματείου).

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Αννίτα Κίσιη Μανέντζου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς».