Αποστολή Δήμου Καραβά στο Λονδίνο – Χορός Λεμονιού Συνδέσμου Αποδήμων

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά μετέβη την περίοδο 23-28 Οκτωβρίου στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε στην καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας.

Στην αποστολή του Δήμου συμμετείχε ο Δήμαρχος Νίκος Χατζηστεφάνου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Ποστεκκής, ενώ το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του κ. Χριστόφορο Χριστοδουλίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα τελετών της Κοινότητας Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο και σε αυτήν παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Καραβά και Λαπήθου Νίκος Χατζηστεφάνου και Νεοπτόλεμος Κότσαπας, η σύζυγος του Δημάρχου Καραβά κ. Μάρω Χατζηστεφάνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καραβά Αλέξανδρος Ποστεκκής, ο Βουλευτής Πάμπος Χαραλάμπους, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Ανδρέας Κακουρής με τη σύζυγό του, ο Συνταγματάρχης Λευτέρης Χατζηστεφάνου, Στρατιωτικός Ακόλουθος, ο Χρίστος Καραολής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Αγγλίας, ο Πρόεδρος του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, ο εκπρόσωπος του Προσφυγικού Σωματείου «Η Λάπηθος» κ. Λευτέρης Ελευθερίου,  καθώς και πέραν των 200 αποδήμων με καταγωγή τον Καραβά, τη Λαπήθο και άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων, καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μ. Βρετάνιας κ. Σάββα Παυλίδη, χαιρετισμούς από τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου, τους Δημάρχους Καραβά και Λαπήθου, τον Πρόεδρο του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και τον εκπρόσωπο του Προσφυγικού Σωματείου  «Η Λάπηθος». Ακολούθησε ο διαγωνισμός του Χορού του Λεμονιού, κατά τον οποίο τα ζευγάρια χορεύουν συγκρατώντας στο μέτωπό τους ένα λεμόνι. Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν η Νατάσα Ε. Χατζηστεφάνου με τον  Ανδρέα Ολύμπιο.

Η όλη εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού δόθηκε η ευκαιρία στους  αποδήμους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν τα νέα τους και να αναπολήσουν τις όμορφες στιγμές που έζησαν στον  Καραβά και τη Λάπηθο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κύπριο Ύπατο Αρμοστή και άλλους αποδήμους και να παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις της ομογένειας.

Συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος παρευρέθηκε στη διάλεξη του Κύπριου Υπάτου Αρμοστή στο Λονδίνο, με θέμα «Η Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυσή την μέχρι σήμερα». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας.

Στις 25 Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή και μεταξύ άλλων να συζητήσει την πιθανότητα διοργάνωσης έκθεσης στο Λονδίνο, με στόχο την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Καραβά. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποδήμων Λαπήθου, Καραβά και Περιχώρων Μεγάλης Βρετανίας Σάββας Παυλίδης, ο Μορφωτικός Λειτουργός Μάριος Ψαράς και ο Συνταγματάρχης Λευτέρης Χατζηστεφάνου.

Στις 27 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την περιοχή Canterbury, συναντήθηκε με τον Καραβιώτη επιχειρηματία Τάσο Πογιατζή και είχε χρήσιμη συνομιλία για το Κυπριακό πρόβλημα, με τον Κύπριο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Kent κ. Νεόφυτο Λοϊζίδη.

Η παραμονή της αντιπροσωπείας του Δήμου Καραβά στο Λονδίνο αξιολογείται ως ουσιαστική και παραγωγική, αφού δόθηκε η ευκαιρία ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του Δήμου και των απόδημων Καραβιωτών και να τεθούν οι βάσεις για μελλοντική διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στο Λονδίνο, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας.