Ομιλία της Άννας Νεοφύτου «Τα Οκτωβριανά στην Επαρχία Κερύνεια» – 9.10.19

Ο Δήμος Καραβά μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για αναβάθμιση και ανάδειξη του Πολιτισμού, οργάνωσε την επίκαιρη διάλεξη «Τα Οκτωβριανά στην Επαρχία της Κερύνειας»,  την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, 2019, στις 7.30 μ.μ. με ομιλήτρια την Κερυνειώτισα φιλόλογο, ιστορικό και ερευνήτρια, κ. Άννα Νεοφύτου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Καραβιωτών.

Ο Δήμαρχος Καραβά κ. Νίκος Χατζηστεφάνου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ευχαρίστησε την κ. Άννα Νεοφύτου  για την προθυμία της να συμβάλει στην δραστηριότητα αυτή του Δήμου Καραβά, καθώς και το σύζυγο της κ. Τάκη Νεοφύτου, ο οποίος ανάλαβε την παρουσίαση των φωτεινών διαφανειών της διάλεξης.

Ο Γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, διάβασε το βιογραφικό της ομιλήτριας.

Η κ. Άννα Νεοφύτου ανάπτυξε με πολλές λεπτομέρειες τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν την περίοδο Οκτωβρίου 1931, από τους Κύπριους Κερυνειώτες, της πόλης και Επαρχίας της Κερύνειας, εναντίον της Αγγλικής Αποικιοκρατίας, με κύριο αίτημα τους την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Την εξέγερση αυτή ακολούθησαν δολοφονίες Κυπρίων, κατ΄ οίκον περιορισμοί και άλλες βαρβαρότητες των αποικιοκρατών.  Με την πολύ κατανοητή γραφή της, την περιγραφική της ανάλυση και τα όσα ενδιαφέροντα κατάθεσε η ομιλήτρια, οι παρευρισκόμενοι  την καταχειροκρότησαν, εκφράζοντας την ικανοποίηση και ευαρέσκεια τους για  τα όσα ανάφερε.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να νοιώσουν την Κερυνειώτικη αύρα.