Εσπερινός Αγίας Ειρήνης – 4.5.2019

Ο Δήμος Καραβά σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, διοργάνωσαν με επιτυχία για ακόμη μια χρονιά στην προσφυγιά, τον εσπερινό της Αγίας Ειρήνης.

Στον εσπερινό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στην εκκλησία Αγίου Στυλιανού στη Λινόπετρα Λεμεσού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος. Η παρουσία των δημοτών του Καραβά και των φίλων του Δήμου στον εσπερινό ήταν αθρόα και συγκινητική. Η σκέψη όλων βρισκόταν στην κατεχόμενη ενοριακή εκκλησία του Καραβά, όπου λειτουργούσε ο Παπά Ιάκωβος και έψαλλαν γνωστοί, καλλίφωνοι ψάλτες της ενορίας. Με κατάνυξη το εκκλησίασμα συμμετείχε στη λιτανεία της εικόνας και προσευχήθηκε για την απελευθέρωση της εκκλησίας, του Δήμου μας και όλης της κατεχόμενης γης μας.

Μετά τον εσπερινό και τις ευχές του Πανιερώτατου Μητροπολίτη μας, ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου σε σύντομο χαιρετισμό του ευχήθηκε όπως η χάρη της Αγίας Ειρήνης φέρει την ειρήνη και την απελευθέρωση στον πολύπαθο τόπο μας.

Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν τις προσπάθειες του Δήμου Καραβά και των οργανωμένων συνόλων της κωμόπολής Καραβά για διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων περιοχών μας και των θρησκευτικών μας μνημείων και δίνουν την ευκαιρία να ενδυναμωθεί η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σκορπισμένων κατοίκων του Δήμου Καραβά.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Καραβά κτίστηκε και διακοσμήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Πρωτοσύγκελο Λαυρέντιο και τον γιο του Χατζηνικόλα, τον γνωστό πρόκριτο του Καραβά, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό και άλλους προκρίτους της Κύπρου στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821. Σήμερα η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, όπως και οι άλλες εκκλησίες του Καραβά, βρίσκονται βουβές και εγκαταλελειμμένες και περιμένουν καρτερικά τους κατοίκους τους να επιστρέψουν.