Τιμούμε τους ήρωές μας – Δεν ξεχνούμε την προσφορά των προγόνων μας – 5.11.14

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΑΒΑ


ΓΙΑ ΕΠΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 1974


Τετάρτη  5 Νοεμβρίου 2014


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, στο οίκημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών, η τιμητική εκδήλωση αφιέρωμα στους επτά πεσόντες στρατιώτες της Τουρκικής εισβολής που τάφηκαν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Καραβά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Καραβά σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Καραβά και  τη στήριξη του Προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς». 


Στην εκδήλωση έγινε επίσης παρουσίαση εργασίας που ανέλαβε ομάδα νέων του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά με πληροφορίες και άλλα στοιχεία για το κοιμητήριο του Καραβά όπως είναι σήμερα. Τίτλος της εκδήλωσης «Τιμούμε τους ήρωές μας – Δεν ξεχνούμε την προσφορά των προγόνων μας».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Μαληκκίδης, ο βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης, οι Δήμαρχοι Κερύνειας και Λαπήθου, εκπρόσωποι κομμάτων, ο γραμματέας της πρεσβείας της Ελλάδος, ο έπαρχος Λευκωσίας Κερύνειας Μάριος Παναγίδης, οι κοινοτάρχες Μιτσερού, Φτερικουδιού, Συριανοχωρίου Μόρφου, Κάτω Δικώμου, Καρακουμίου, Δένειας, Έξω Γειτονίας και Αγίου Ανδρέα Καραβά,  εκπρόσωποι από τις κοινότητες Ακακίου και Π. Δικώμου, ο πρόεδρος της παγκύπριας επιτροπής προσφύγων κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου, οι πρόεδροι των συνδέσμων πολεμιστών 256ΤΠΖ και 286 ΜΤΠΖ Μιχάλης Πηλαβάκης και Χρήστος Τουφεξής αντίστοιχα, πρόεδροι προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων της επαρχίας Κερύνειας, οι συγγενείς των επτά ηρώων στρατιωτών του ομαδικού τάφου στον Καραβά, δημότες και φίλοι του Καραβά.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε χαιρετισμούς από το Δήμαρχο Καραβά, τον Πρόεδρο του προσφυγικού Σωματείου «Ο Καραβάς» και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, μαρτυρίες από τα γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής του 1974, παρουσίαση των επτά πεσόντων στρατιωτών που ταφηκαν στο κοιμητήριο Καραβά καθώς επίσης και παρουσίαση της εργασίας που ανέλαβε ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Καραβά για το κοιμητήριο Καραβά. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Καραβά, Λουκία Μούγη.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν με αναμνηστικές πλακέτες, οι οικογένειες των επτά πεσόντων στρατιωτών της Τουρκικής εισβολής του 1974 που τάφηκαν από έφεδρους εθελοντές Καραβιώτες σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Καραβά στις 23 Ιουλίου 1974. Οι επτά ήρωες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και τάφηκαν στο κοιμητήριο Καραβά είναι:


1. Πέτρος Γεωργακουδιού από το Πάνω Δίκωμο, 2. Μιχάλης Χρίστου Κοκότση από το Συριανοχώρι Μόρφου, 3. Ανδρέας Θεοδοσίου Κυριάκου από το Μιτσερό, 4. Παναγιώτης Κατσιδιάρη από το Φτερικούδι, 5. Aνδρέας Γεωργίου Πέτρου από το Μιτσερό, 6. Σωτήρης Τριμιθιώτης από το Γερόλακο,7. Σάββας Κυριάκου από το Ακάκι.


Και για τις επτά περιπτώσεις έχει γίνει η διαδικασία ταυτοποίησης και έχουν γίνει οι κηδείες και ενταφιασμός των οστών τους την περίοδο Μαΐου- Σεπτεμβρίου 2014.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης απαγγελίες ποιημάτων και σύντομο μουσικό αφιέρωμα για τους ήρωες.Αναμνηστική φωτογραφία μετά τις απονομές προς τις οικογένειες των επτά πεσόντων στρατιωτών του ομαδικού τάφου στον Καραβά