Προσκύνημα επαναπατρισθείσας εικόνας Αγίου Γεωργίου Καραβά – 7.4.19

Την Κυριακή 7 Απριλίου οι Καραβιώτες γιόρτασαν στην πικρή προσφυγιά, τον επαναπατρισμό της εικόνας της ομώνυμης ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Καραβά.

Η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας σε συνεργασία με τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ναών Αγίας Ειρήνης, Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Ευαγγελίστριας Καραβά τέλεσαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Έγκωμης, αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία έγινε δέηση επιστροφής στον Καραβά, μνημόσυνο κεκοιμημένων Καραβιωτών και ευλογία της επαναπατρισθείσας εικόνας του Αγίου Γεωργίου Καραβά. Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με πανηγυρική λιτανεία της εικόνας.

Η έκθεση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου σε προσκύνημα αποτελούσε επιθυμία και παράκληση των Καραβιωτών από την ημέρα που επαναπατρίσθηκε.

Στη Λειτουργία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τέως Δήμαρχος Καραβά, Πρόεδροι και Μέλη των οργανωμένων συνόλων του Καραβά και πλήθος Καραβιωτών. Τίμησαν με την παρουσία τους η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους και ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου ανήκει στην ομώνυμη εκκλησία στη γειτονιά Μεζερέ του Καραβά. Η εικόνα κλάπηκε από Τούρκο αρχαιοκάπηλο μετά την εισβολή και κατέληξε στα χέρια συλλέκτη στην Ελβετία. Εκεί εντοπίστηκε και η Ιερά Αρχιεπισκοπή, μέσω της αντιπροσωπείας της στις Βρυξέλλες, ήρθε σε επαφή με τον Ελβετό συλλέκτη, ο οποίος μόλις ενημερώθηκε πως η εικόνα είχε κλαπεί κατά την εισβολή, την επέστρεψε στους νόμιμους κατόχους. Η εικόνα έφτασε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ευχή των Καραβιωτών είναι η εικόνα να επιστρέψει σύντομα στην ενοριακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Μεζερέ, όπου ανήκει.