Δενδροφύτευση στο Λύκειο Κύκκου Α’ «Άλσος Κερύνειας Δεν Ξεχνώ» – 7.2.2020

Δενδροφύτευση στο  Λύκειο Κύκκου Α’ «Άλσος Κερύνειας Δεν Ξεχνώ»

7 Φεβρουαρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2020 στο προαύλιο του Λυκείου Κύκκου Α’ δενδροφύτευση 38 δενδρυλλίων χαρουπιάς και δημιουργία μικρού άλσους με την ονομασία «Άλσος Κερύνειας – Δεν Ξεχνώ». Την πρωτοβουλία είχαν το Λύκειο Κύκκου Α’ και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, οι οποίοι συνεργάστηκαν με εκπροσώπους των Δήμων, Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας.

Η τελετή άρχισε με αγιασμό από τον σεβασμιότατο, Θεολόγο στο Λύκειο, πάτερ Μιχάλη Πηγασίου από τον Καραβά.  Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Α’ κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, καθώς και τις μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου και μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας του άλσους αυτού. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καραβά Νίκο Χατζηστεφάνου, εκ μέρους των Δήμων, Κοινοτήτων και Οργανώσεων της Επαρχίας Κερύνειας.

O Δήμαρχος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τα δεντράκια που φυτεύθηκαν είναι αφιερωμένα στα σκλαβωμένα χωριά και τους Δήμους της Επαρχίας Κερύνειας. Καθένα από αυτά θα ριζώσει και θα συμβολίζει ένα ιστορικό κομμάτι της υπόδουλης γης μας. Εκεί που ρίζωσε και άνθισε ιστορία αιώνων. Και έμεινε ριζωμένη μέσα από τους αιώνες, ανεξίτηλα γραμμένη και αιώνια δεμένη με τη γη μας.

Κι αν σήμερα το όμορφο εκείνο κομμάτι της Κύπρου μας στενάζει υπόδουλο κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή, αυτό δεν μας λυγίζει. Γιατί αυτή τη γη, δεν την πάτησαν μόνο οι Τούρκοι. Από αρχαιοτάτων χρόνων πολλοί κατακτητές την σκλάβωσαν, Φοίνικες, Πέρσες, Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Άγγλοι. Κανένας τους όμως δεν έμεινε. Κανένας δεν ρίζωσε. Οι ρίζες και η γη είναι και θα παραμείνουν δικές μας. Προσταγή και χρέος μας είναι να την διεκδικήσουμε και να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της.

Αυτό το χρέος απέναντι στον τόπο μας θα μας θυμίζουν τα δεντράκια του άλσους που φυτέψαμε.

Χρέος για αγώνα, για ελευθερία, επιστροφή και δικαίωση».

Στο άλσος τοποθετήθηκε πινακίδα με αναφορά στους τρεις Δήμους Καραβά, Λαπήθου και Κερύνειας και όλα τα χωριά της κατεχόμενης Επαρχίας. Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας τέλεσαν ο Δήμαρχος Καραβά Νίκος Χατζηστεφάνου, ο Λυκειάρχης κ. Δημήτρης Ταλιαδώρος και ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας των Κερυνειωτών κ. Γιαννάκης Σιεκκέρσαββας.